Premieră în justiția mexicană: Au fost emise mandate de arestare pentru personalul militar! Ce s-a întâmplat în 2014 schimbă istoria statului

Redactor:
Alexandra Mortu

Autoritățile mexicane au emis sâmbătă sute de mandate de arestare pentru polițiști și soldați despre care se crede că ar fi participat la dispariția din 2014 a 43 de studenți mexicani, a declarat șeful anchetei.

Omar Gomez, șeful parchetului special care se ocupă de acest caz, a declarat la o nouă conferință în Mexico City că au fost emise mandate pentru „autorii materiali și intelectuali” ai crimei, inclusiv membri militari și membri din poliția federală și municipală.

Premieră în justiția mexicană: Au fost emise mandate de arestare pentru personalul militar!

Este prima dată când autoritățile mexicane au anunțat mandate de arestare pentru personalul militar. Reuters a raportat la începutul săptămânii că mandatele de arestare erau iminente.

Elevii de la Colegiul Profesorilor din Ayotzinapa au dispărut pe 26 septembrie 2014, în statul Guerrero. Rămășițele doar a doi dintre studenți au fost identificate până în prezent.

Ce s-a întâmplat în 2014 schimbă istoria statului

Răpirea tinerilor care urmau să devină profesori a zdruncinat țara, provocând proteste masive în 2014. Incidentul a fost condamnat și la nivel internațional, fiind considerat drept unul dintre cele mai întunecate exemple ale dificultăților pe care guvernul le întâmpină în prevenirea violenței sau în a-i condamna pe cei responsabili.

Membrii familiilor victimelor au acuzat de multă vreme autoritățile mexicane, inclusiv pe militari, de complicitate la dispariția studenților.

„Militarii au participat”, a declarat Maria Martinez Zeferino, mama unuia dintre studenții dispăruți, în cadrul conferinței de presă de sâmbătă de la Palatul Național din Mexico City.

Ce s-a întâmplat în noaptea de 26 septembrie 2014 a devenit un simbol al violenței, al impunității și al încălcării statului de drept care afectează Mexicul. Până la sfârșitul nopții, șase oameni erau morți, iar 43 dintre studenți, ultima dată văzuți în timp ce erau urcați cu forța în camioanele poliției, dispăruseră. După cinci ani, încă nu se știe ce s-a întâmplat cu ei iar cazul rămâne nerezolvat.

Cei 43 de studenți se numără printre cei peste 40.000 de oameni din Mexic care sunt înregistrați drept dispăruți, mulți în războiul împotriva drogurilor.

Într-o noapte violentă și haotică, ofițerii de poliție locali, care lucrau cu o bandă criminală și cu primarul, s-au oprit și au tras în autobuzele care îi transportau pe studenți. Mai târziu, au tras și asupra altora în timp ce ieșeau din oraș – taxiuri și autobuzul echipei de fotbal – deși cele două incidente nu ar fi fost conectate cu cel în care au fost implicații tineri studenți. Momentan sunt informații despre ce s-a întâmplat exact, de ce, cine a fost implicat sau unde sunt aceștia.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Managerul Institutului „Marius Nasta” avertizează: Noiembrie va fi o „lună de foc” pentru spitale
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Ceaușescu, întâlnire secretă cu Arsenie Boca. Ce i-a zis părintele l-a bântuit pe dictator până...
ȘOC! Ce a găsit o femeie din Argeș într-o parcare. Poliția i-a BĂTUT la ușă...
Dacă vezi omul din imaginea de mai jos, ai un IQ peste medie
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
De la 7 kilograme de nucă şi o cergă, la cel mai mare procesator cu...
Inchide