Primăria Capitalei ia în calcul să introducă un tarif unic pentru toate spațiile de parcare. Cum vor crește prețurile în anumite zone din București și cine va avea gratuitate

Primăria Capitalei ia în calcul să introducă un tarif unic pentru toate spațiile de parcare. Cum vor crește prețurile în anumite zone din București și cine va avea gratuitate
Publicat: 20/12/2022, 10:31
Actualizat: 20/12/2022, 11:38

Primăria Capitalei ia în calcul să introducă un tarif unic pentru toate spațiile de parcare, ceea ce înseamnă că în zona centrală, cea mai aglomerată din București, prețul parcării se va înjumătăți. Pe de altă parte, măsura va duce la majorarea taxei pentru alte locații din oraș. 

Pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București din 22 decembrie se află o propunere de schimbare a modului în care este taxată parcarea la nivelul Capitalei. Proiectul îi aparține viceprimarului Capitalei, Stelian Bujduveanu, care este și unul dintre susținătorii proiectului aproape unic în Europa.

Dacă va fi aprobat proiectul, ora de parcare în București va fi de 5 lei, atât pentru parcările din centrul orașului, cât și pentru cele de la periferie. Măsura este total diferită față de ceea ce se întâmplă acum în marile orașe europene, care au impus tarife foarte mari în centru, pentru a-i descuraja pe oameni să circule cu mașina și pentru a decongestiona traficul.

În toate capitalele europene se urmărește decongestionarea traficului și reducerea emisiilor generate de mașini în trafic prin metode precum:

  • Împărțirea în zone de parcare în funcție de diverse criterii: acces rutier, posibilitatea de congestionare trafic, fluxul de oameni care dorește să acceseze zona, timpul minim mediu necesar de staționare, numărul de locuri de parcare disponibil etc;
  • Alocarea de tarife diferențiate în funcție de zone;
  • Alocarea de restricții suplimentare precum timp de parcare limitat sau suprataxare după un anumit timp, conform Capital.ro.

În prezent, tarifele pentru parcare sunt diferențiate. În Zona 0 tariful este de 10 lei/oră, în timp ce în Zona 1, acolo costul este de 5 lei/oră. Pe de altă parte, în Zona 2, parcarea costă acum 2,5 lei/oră, ceea ce înseamnă o dublare a tarifului, dacă propunerea analizată de Consiliul General va fi aprobată.

Mașinile hibrid vor parca gratuit

Norocoși sunt cei care au mașini hibrid pentru că ei vor putea să parcheze gratuit pe locurile administrate de Compania Municipală de Parking. Măsura este deja în vigoare.

În unele dintre marile orașe din Europa doar mașinile full-electrice sunt scutite de la plata parcării. În București, cel mai probabil regula se va aplică și mașinilor pe motor termic care au și o componentă electrică, dar care, în realitate, pot fi un factor de poluare la fel de important că orice alt motor de cilindree mai mică, dar doar pe benzină, notează sursa citată.

În prezent, în București sunt peste 65.000 de mașini hibrid și electrice.

Cum este plătită parcarea în marile orașe ale Europei

În marile orașe din Europa, tarifele de parcare sunt diferențiate. În capitala Germaniei, de exemplu, prețurile pentru ora de parcare oscilează între 1 Euro pentru zonele limitrofe până la 4 Euro pe ora pentru zonele din centrul orașului.

În Paris, prețurile parcării pot oscila de la 4 euro / ora în zona 0 până la 2.40 Euro în zonele de la marginea capitalei franceze. Autoritățile franceze au luat și măsură limitării la doar 30 km/h ca fiind viteză maximă de deplasare pe străzile orașului.

Pe de altă parte, în Londra chiar și mașinile electrice și cele pe hidrogen sunt taxate pentru locurile de parcare. 1.20 lire este tariful minim plătit în capitala Angliei pentru 15 minute de parcare pentru mașinile electrice și pe hidrogen. Mașinile cu motoare termice plătesc 6,60 lire pe ora în zonele ultra centrale.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern