Primele buletine cu cip, emise în România, din 2 august. Ministrul Bode: „Un moment crucial” – VIDEO

Publicat: 02/08/2021, 14:06

Ministerul Afacerilor Interne va începe emiterea primelor 5000 de cărți de identitate electronice în cadrul unui proiect pilot desfășurat în Cluj-Napoca.

Din august, românii se vor putea bucura de cărțile de identitate electronice. Cetățenii vor putea scăpa de statul la cozi pentru că noua carte de identitate le va permite accesarea serviciilor de la distanță. Totodată, un cetățean poate refuza să dețină un card nou de identitate și poate opta pentru un format cu securitate întărită, dar fără microcip.

Ministrul de Interne Lucian Bode a fost prezent, astăzi, în jurul orei 11.00, la Cluj-Napoca pentru a prezenta proiectul pilot de introducere a cărţilor de identitate electronice.

„Azi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect pilot pentru care ales municipiul Cluj-Napoca. Am găsit aici deschidere din partea domnului primar Emil Boc şi din partea echipei sale pentru implementarea acestui proiect pilot. Le mulţumesc pentru interesul manifestat pentru acest proiect pilot. Mulțumesc echipei tehnice a MAI care, în colaborare cu partenerii instituţionali, a pus în practică, prin forţe propriii, acest proiect pilot”, a declarat ministrul Bode în cadrul unei conferinţe de presă.

„Suntem azi în faţa unui moment crucial pentru ceea ce înseamnă atât parcursul instituțional al serviciilor publice, cât și facilitățile de care românii vor putea beneficia odată cu deținerea cărții electronice de identitate”, a continuat şeful de la Interne.

Cartea electronică de identitate va fi emisă, începând luni, 02 august, în număr limitat, conform legislației europene.

„De ce am ales municipiul Cluj-Napoca pentru acest proiect-pilot: în primul rând serviciile digitale oferite de adminitrația publică locală tind să devină preponderente, peste 250 de servicii și proceduri online sunt în acest moment oferite cetățenilor în Cluj-Napoca”, spune ministrul Lucian Bode.

Totodată, orașul ”reprezintă un model de bune practici în ceea ce privește implementarea tehnologiilor inovatoare iar pentru performanțele înregitrate a obținut locul I în acest an în Europa la categoria Smart City” iar ”administrația publică locală este puternic angajată în accelerarea prpcesului de digitalizare și are ca obiectiv emiterea online a tuturor avizelor”.

Persoanele cărora le expiră actul de identitate vor beneficia de noul buletin electronic. În schimb, cei care refuză buletinul cu cip, pot alege cartea de identitate simplă, cu condiția că vor mai putea călători în baza lui în afara țării. În cadrul cipului atașat cărții de identitate va fi inserată imaginea a două amprente și fotografia persoanei respective.

Autorităţile guvernamentale spun că noile buletine electronice vor fi ca o semnătură digitală, astfel că, în curând, cetățenii nu vor mai trebui să meargă la ghişee pentru anumite operaţiuni sau eliberarea unor documente, ci le vor putea obţine de acasă, online.

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, spune că e vorba de o premieră națională

„Fiind un proiect-pilot, e posibil ca în această abordare a problemelor să apară unele probleme, de aceea e un proiect-pilot”, a spus el.

Ce va conține noua carte de identitate electronică

 • denumirea statului;
 • denumirea documentului;
 • seria, compusă din două litere, şi numărul, compus din șase cifre;
 • însemnele Uniunii Europene, cele 12 steluțe galbene,
 • denumirea structurii emitente, respectiv a serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor sau, după caz, a Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date – denumirea abreviată, iniţialele judeţului, după caz, şi codul structurii emitente;
 • data expirării,
 • fotografia titularului;
 • codul numeric personal;
 • numele de familie şi prenumele;
 • cetăţenia;
 • locul naşterii;
 • sexul;
 • domiciliul.
 • semnătura electronică

Se estimează că în acest an vor fi emise aproximativ 5.000 cărţi de identitate electronice. Primii care vor intră în posesia noilor documente sunt clujenii. România este obligată să emită cartea electronică de identitate începând cu dată de 2 august 2021, conform Regulamentul (UE) 2019/1157.

Uniunea Europeană a subliniat încă din 2016 „necesitatea elaborării unor sisteme solide care să prevină abuzurile și amenințările la adresa securității interne provocate de deficiențe în ceea ce privește securitatea documentelor, în special legate de terorism și criminalitatea transfrontalieră”.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
România în Scenariul Roșu! Ce restricții au intrat în vigoare de astăzi
Loredana Groza, luată cu ambulanța la puțin timp după ce a cântat la nunta Simonei...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Cum e să te îmbolnăvești de COVID în țara în care virusul nu există oficial....
România în Scenariul Roșu! Ce restricții au intrat în vigoare de astăzi
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Un președinte vrea să schimbe harta Europei! Cum și-a amenințat vecinii: 'Teritoriile acelea sunt ale...
Țara unde trăiesc cei mai înalți oameni din lume. De ce ar putea să scadă...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...