Provocări pentru sistemul GARANȚIE-RETURNARE în mediul rural. Cum ar urma să se desfășoare programul la sate

Provocări pentru sistemul GARANȚIE-RETURNARE în mediul rural. Cum ar urma să se desfășoare programul la sate
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 07/02/2023, 21:26

Ministrul Mediului a anunțat recent că instituția pe care o conduce face eforturi pentru implemetarea sistemului Garanție-Returnare în România (SGR), prin care clienții ar urma să plătească o garanție pentru recipientele din plastic sau aluminiu pe care le cumpără (PET-uri, doze), garanție care ar urma să fie returnată clientului atunci când acesta prezintă ambalajele pentru reciclare.

Implementarea nu va fi simplă, iar proiecru s-ar putea confrunta cu provocări specifice în mediul rural, notează greennews.ro.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a recunoscut că firmele private se vor ocupa de toată infrastructura necesară SGR-ului, inclusiv aparatele de colectare cunoscute sub numele de RVM (Reverse Vending Machines).

Totodată, Barna a subliniat obiectivul României de a deveni o ţară curată şi a spus că gestionarea deşeurilor „depinde în mare măsură de comunităţile locale”, dar a adăugat că „nu este obligatorie implicarea primăriilor” în program.

SGR presupune colectarea separată a ambalajelor nereutilizabile prin predarea de către consumator la un punct de returnare unde primeşte o sumă care reprezintă garanţia plătită la achiziţia produsului.

„Este la latitudinea primăriei împreună cu magazinele mici din sat, din comună, dacă vreţi să vă implicaţi în înfiinţarea acestor puncte de preluare. Vă organizaţi cum credeţi. Dacă trei-patru magazine se asociază şi fac împreună un punct de preluare manual a PET-ului, sticlelor şi aluminiului, atunci se organizează ei, dacă vreţi să implicaţi autoritatea locală alături de compania care se ocupă de colectarea deşeurilor în comună, posibilitatea există. Sistemul trebuie să pornească pe 30 noiembrie şi va porni”, a spus ministrul, potrivit sursei citate.

„Obligaţia implementării acestui sistem este a unei companii, RetuRO, o companie înfiinţată de marii producători şi retaileri, care va construi întreaga logistică de preluare şi de colectare, împreună cu magazinele şi cu marii retaileri, unde se va duce fiecare cetăţean şi va arunca în maşina aceea automată sticla, PET-ul sau la magazinul mic unde va duce pentru preluare manuală a acestor ambalaje. Au vrut ca acest sistem să fie implementat de privaţi. Statul este un administrator prost, am înţeles, au toată posibilitatea, tot dreptul, tot suportul nostru ca să performeze”, a adăugat el.

Cum va funcționa Sistemul de Garanție-Returnare

Sistemul ReturRo, care presupune recuperarea recipientelor de pe piață, încă nu este gata, susține ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Într-o conferință de presă, Tanczos Barna a explicat când anume vom plăti garanția la fiecare sticlă și/sau doză de aluminiu achiziționate.

Sistemul de Garanţie-Returnare este, astăzi, aşa cum şi l-au dorit partenerii noştri, respectiv producătorii şi retailerii”, a declarat ministrul.

Proiectul SGR, demarat de trei ani

SGR-ul este un proiect care a început acum vreo trei ani. Este un proiect generat de producătorii de băuturi care au venit cu un studiu, au prezentat ministerului această iniţiativă, această propunere. Ministerul a început negocierile, discuţiile pe formatul inovativ care reglementează Sistemul de Garanţie – Returnare şi pot spune că, astăzi, sistemul este aşa cum şi l-au dorit partenerii noştri, producătorii şi retailerii. Cea mai importantă solicitare venită din mediul privat a fost ca acest sistem să fie gestionat de mediul privat, nu statul să fie cel care administrează sistemul SGR, ci să lăsăm profesioniştii să se ocupe de această problemă. Motiv pentru care Hotărârea de Guvern spune că ReturRO sau compania care, până la urmă, a fost câştigătoarea acestei licitaţii, trebuie să fie formată din reprezentanţii producătorilor, reprezentanţii comercianţilor mari, mici, cum se organizează, respectiv statul care intră cu 20% în această companie. Anul trecut, în august, a avut loc desemnarea acestei companii în mod oficial, moment în care am putut începe, practic, implementarea proiectului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum putea fi evitată tragedia de pe Jepii Mici. „Apariția ursului nu a fost accidentală”
Nimic nu e aşa cum s-a crezut! Mama Mariei Diana a spus cine era băiatul...
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani,...
Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs
Democrații sunt șocați, uluiți și furioși. Ce s-a aflat despre starea lui Biden: „O operațiune...
Rezultatele autopsiei Dianei Maria! Se schimbă tot ce se ştia despre moartea ei: nu a...
Cât va dura mariajul lui Smiley cu Gina Pistol? Carmen Harra a dat VERDICTUL. „Ea...
Produsele cu care vânzătorii de pe litoral au dat lovitura. Se vând ca pâinea caldă,...
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
Ce se întâmplă cu Ordonanța OUG 84 antidrog după protestul organizat de comunitatea Declic. Premierul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Unde nu mai poți circula cu mașina pe...
În mai, salariul mediu net a scăzut cu 1,9% faţă de luna aprilie. Cum explică...
Descoperire TULBURĂTOARE despre apa de băut din Europa
Dispare interdicția. Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Valabil din 8 august
Bani pentru cei care dețin animale de companie. Se dau câte 550 de euro
Cum a reacționat un britanic care a călătorit cu trenul în România, la clasa I....
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra...
Incident neașteptat la Beach, Please! 2024: "Dați-ne niște apă că leșină". Ce s-a întâmplat în...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Astronomii au detectat o rafală radio puternică de la o galaxie pitică aflată la 3...
×