Putin a declarat că Marina Rusă va obține o nouă generație de arme nucleare rusești care pot lovi aproape oriunde în lume. Putin a amenințat recent SUA

Putin a declarat că Marina Rusă va obține o nouă generație de arme nucleare rusești care pot lovi aproape oriunde în lume. Putin a amenințat recent SUA
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, inspectează navele de război înainte de parada Zilei Marinei la Sankt Petersburg, Rusia, 26 iulie 2020. Sputnik / Alexei Druzhinin / Kremlin prin REUTERS
Publicat: 26/07/2020, 15:19
Actualizat: 26/07/2020, 15:27

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat duminică, că Marina Rusă va fi înarmată cu arme hipersonice de atac nuclear și drone nucleare subacvatice, despre care Ministerul Apărării a declarat că se află în faza lor finală de testare.

O nouă generație de arme nucleare rusești despre care spune că sunt inegalabile și pot lovi aproape oriunde în lume

Putin, care spune că nu dorește o cursă de armament, a vorbit adesea despre o nouă generație de arme nucleare rusești despre care spune că sunt inegalabile și pot lovi aproape oriunde în lume. Unii experți occidentali au pus la îndoială cât de avansați sunt, potrivit Reuters.

Armele, dintre care unele încă nu au fost dislocate, includ drone nucleare subacvatice Poseidon, concepute pentru a fi transportate de submarine, și racheta de croazieră hipersonică Tsirkon (Zircon), care poate fi dislocată pe nave de suprafață.

Combinația de viteză, manevrabilitate și altitudine de rachete hipersonice, capabile să călătorească de mai mult de cinci ori decât viteza sunetului, le face dificil de urmărit și interceptat.

Vorbind la St Petersburg, la o paradă navală anuală care prezintă cele mai bune nave ale Rusiei, submarine nucleare și aviație navală, Putin a spus că capacitățile marinei sunt în creștere și că va primi 40 de nave noi în acest an.

El nu a specificat când va primi noi arme hipersonice, dar a sugerat că acea zi se apropia.

„Desfășurarea pe scară largă a tehnologiilor digitale avansate, care nu au egali în lume, inclusiv sisteme hipersonice de atac și drone subacvatice, va oferi flotei avantaje unice și capacități de luptă sporite”, a spus Putin.

Într-o declarație separată publicată prin intermediul agențiilor de știri ruse, ministerul Apărării a declarat că testarea Belgorodului, primul submarin capabil să transporte dronele Poseidon, era în curs de desfășurare și testarea sistemelor de arme era aproape de finalizare.

„Lucrările sunt finalizate cu succes pentru crearea sistemelor moderne de arme pentru armată”, a fost menționat.

Amenințarea lui Putin către SUA, dacă va desfășura arme nucleare cu rază intermediară în Europa

Putin a amenințat anul trecut că va disloca rachete hipersonice pe nave și submarine care ar putea pândi în afara apelor teritoriale ale Statelor Unite, dacă Statele Unite ar muta să desfășoare arme nucleare cu rază intermediară în Europa.

Washingtonul nu a desfășurat astfel de rachete în Europa, dar Moscova este îngrijorată că ar putea.