Radu Oprea, senator PSD: ”Da. Se poate! Despre bugetul alternativă, de bună guvernare, pe înțelesul tuturor” (OPINIE)

Senator PSD:
Radu Oprea
Radu Oprea, senator PSD: ”Da. Se poate! Despre bugetul alternativă, de bună guvernare, pe înțelesul tuturor” (OPINIE)
Radu Oprea, liderul senatorilor PSD: ” Ludovic Orban a condus unul dintre cele mai incompetente guverne de după 1989”

În premieră postdecembristă, PSD, ca partid de Opoziție, a construit și lansat în dezbatere publică un proiect de buget de stat, alternativă la cel propus de guvern. De ce a făcut-o? Pentru ca oamenii să compare, să înțeleagă și să știe că se poate trăi mai bine! Să vadă adevărul în cifre, negru pe alb, să distingă corect diferențele dintre PSD și coaliția Dreptei PNL-USRPLUS-UDMR și să-și apere drepturile.

Ce-i esențial diferit? PSD nu îngheață nimic. Nici salarii, nici pensii. Nu crește taxe și nici impozite. Dimpotrivă, injectează combustibil în motoarele economiei țării astfel încât s-o smulgă din criză. S-o relanseze, s-o readucă pe creștere susținută și consistentă, prin toate căile și metodele, de la investiții și programe de sprijinire a firmelor, până la fonduri europene angajate masiv și consum încurajat puternic.

România va reuși astfel să aibă o creștere economică robustă, în acest an, de 4%. Adică un PIB de 1118,5 miliarde de lei, care să genereze venituri totale la bugetul consolidat al statului de 374 de miliarde de lei. Cheltuielile totale prognozate în bugetul alternativă al PSD se ridică la 455,2 miliarde de lei și includ TOATE majorările prevăzute de legile salarizării și pensiilor pe care guvernul Orban și Cîțu au refuzat să le aplice. Prin urmare, în cifre absolute, deficitul bugetar al anului 2021 este estimat de PSD la 81,2 miliarde de lei – respectiv 7,26% din PIB, mai mic cu peste 20 de miliarde de lei față de 2020.

Întrebarea cheie care stă pe buzele multora este: chiar se poate? Sau e o doar altă amăgire specifică guerillei politice? Da, se poate!

În 2020 guvernarea PNL-istă preconiza venituri totale la bugetul consolidat de 360 de miliarde de lei. N-a reușit să strângă decât 322 de miliarde, după cum arată execuția bugetară, o dovadă de prost management. În orice companie privată un astfel de eșec în atingerea obiectivelor ar fi determinat concedierea imediată a celor responsabili.

PSD propune venituri totale pentru 2021 de 374 de miliarde de lei, adică cu vreo 4% mai mult decât își propusese PNL pentru 2020. Dacă ne raportăm la veniturile efectiv realizate, nu la cele prognozate de PNL, atunci creșterea veniturilor anticipată de PSD este de 15%. Altfel spus, dacă PSD ar fi la guvernare România ar avea cu 49 de miliarde de lei mai multe venituri în 2021, decât a reușit PNL în 2020. Venituri, nu împrumuturi! Se poate realiza? Categoric DA!

Cum? Iată câteva resurse! Încasarea taxele amânate la plată în 2020 înseamnă aproximativ 19 miliarde de lei. Creșterea salariului minim și a numărului salariților va antrena venituri suplimentare, din impozitele și contribuțiile aferente, de alte 12 miliarde de lei. Din angajarea fondurilor europene – atât urmare a aplicării Planului Național de Redresare și Reziliență, cât și proiectelor finanțate din bugetul exercițiului financiar curent – vor veni încă 14,5 miliarde de lei.

În privința cheltuielilor bugetare totale, PSD asumă un necesar de 455,2 miliarde de lei în 2021, mai mare cu doar 6%, respectiv cu 27,4 miliarde de lei, față de cele 427,8 miliarde de lei cheltuite efectiv de guvernele liberale în 2020, fără niciun beneficiu pentru economie sau populație. În fapt, acesta este marele secret al bugetului alterntivă al PSD. Veniturile cresc cu mai mult decât dublu față de cheltuieli, 49 de miliarde lei, venituri, versus 27,4 miliarde lei, cheltuieli, ca efect al revitalizării, sprijinirii și impulsionării economiei.

Poate fi finanțată creșterea pensiilor? Răspuns, DA!

În 2020, totalul cheltuielor cu pensiile a fost de 82,7 miliarde de lei și a reprezentat 8% din PIB. Pentru 2021 PSD  a prevăzut o suplimentare a bugetului cu 24,1 miliarde de lei care să acopere majorările, ceea ce ar urca ponderea în PIB a cheltuielor cu pensiile la 9,5%, considerabil mai puțin decât media UE de 12-13%. Dealtfel Eurostat consemnează că România este pe ultimul loc în UE, cu cel mai mic procent alocat pentru protecția socială.

Asadar se poate! Dacă știi și mai ales dacă vrei, dacă ai drept prioritate  bunăstarea oamenilor, nu a clienților politici.

Guvernul actual greșește grav! Înghețarea veniturilor salariaților și pensionarilor nu e o soluție. Ce îngheață, nu circulă! Banii fac bani dacă circulă, nu dacă stau! Încrederea, speranța trebuie protejate, reconstruite. Austeritatea și restricțiile în niciun caz nu dau încredere oamenilor și companiilor să consume, să investească și astfel să producă plusvaloare și deci venituri mai mari.

PSD nu a fost și nu va fi niciodată gropar pentru economie și pentru bunăstarea cetățenilor săi, spre deosebire de guvernările de dreapta. Anul 2021 poate fi un an bun pentru România și pentru români. Cu condiția să aibă un buget bun și guvern bun!

Radu Oprea, senator PSD

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Oana Radu, cu sânii pe afară! Cântăreață s-a pozat fără jenă
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Ce `țeapă` și-a luat Ion Țiriac! Este gata să ia o decizie fără precedent
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Ce se întâmplă dacă nu mănânci mai multe zile la rând. Ce riscă cei care...
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Trei bărbați au reușit să fie OFICIAL tații aceluiași bebeluș. Cum a fost posibil
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
BOMBĂ! Medicamentul care vindecă virusul covid! Descoperirea ireală a specialiștilor
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide