Războiul comercial dintre China și SUA determină ca Foxconn şi alte firme asiatice să-și mute linia de producție în Mexic: „Fabrica mondială nu mai există”

Războiul comercial dintre China și SUA determină ca Foxconn şi alte firme asiatice să-și mute linia de producție în Mexic: „Fabrica mondială nu mai există”
Războiul comercial dintre China și SUA determină ca Foxconn şi alte firme asiatice să-și mute linia de producție în Mexic: „Fabrica mondială nu mai există”
Publicat: 25/08/2020, 10:00
Actualizat: 25/08/2020, 19:03

O serie de producători importanți din Asia, cum ar fi Foxconn, Pegatron și Luxshare au în vedere deschiderea de noi fabrici în Mexic, relatează Reuters, care răspund la pandemia coronavirusului și războiul comercial SUA-China în desfășurare. Potrivit celor două surse Reuters, Foxconn intenționează să producă iPhone-uri la noua fabrică, deși Apple nu s-a decis  să fie implicat în acest moment.

Din cauza tensiunilor dintre cele mai mari două economii din lume, compania Foxconn a decis să lucreze la furnizarea a două seturi diferite de lanțuri de aprovizionare

Se crede că planurile au venit ca răspuns la barierele tarifare care se extind între SUA și China. Reuters observă că localizarea fabricilor în Mexic ar putea permite companiilor să beneficieze de noul acord comercial Statele Unite-Mexic-Canada, permițându-le să profite de exporturile fără tarife către SUA în anumite circumstanțe. Se presupune că ideea de a încuraja firmele să mute producția din Asia în America este că a obținut tracțiune politică și în Washington.

Există precedent pentru acest tip de relocare, Foxconn investind anterior în țări ca răspuns la tarife. În iulie, Reuters a raportat că Foxconn avea de gând să investească până la 1 miliard de dolari în India. Mai târziu în acea lună, TechCrunch a raportat că a început să asambleze iPhone-uri pilot pentru prima dată în India, evitând o taxă de import de 20 la sută pe care țara o impune electronicelor fabricate în străinătate.

În august, Liu Young-way, președintele Foxconn, a declarat că compania sa lucrează la furnizarea a două seturi diferite de lanțuri de aprovizionare, ca răspuns la tensiunile dintre cele mai mari două economii din lume. „Fabrica mondială nu mai există”, a spus el, potrivit Reuters.

O decizie finală cu privire la planurile Foxconn în Mexic ar putea veni mai târziu în acest an, notează Reuters, deși planurile companiei pot fi modificate. De exemplu, după ce a anunțat o investiție majoră în Wisconsin în 2017, Foxconn pare acum să-și reducă semnificativ planurile.

Deși se spune că pandemia de coronavirus a „înclinat scala” în favoarea lanțurilor de aprovizionare, virusul ar putea cauza probleme și investițiilor în Mexic. Țara a raportat a treia majoritate de decese cauzate de pandemie la nivel global, iar Financial Times a raportat recent că a depășit cel mai rău scenariu pentru decese prognozate în iunie.

Apple și Foxconn nu au răspuns imediat la solicitarea de comentarii a The Verge. Într-o declarație, Foxconn a declarat pentru Reuters că își extinde operațiunile globale și are deja investiții în Mexic (o țară în care are cinci fabrici), dar a adăugat că în prezent nu are de gând să crească acest lucru. Apple și Pegatron au refuzat să comenteze pentru Reuters asupra raportului său, iar Luxshare nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii