Eduard Uzunov, președintele Regatta: „S-a făcut un prim pas foarte important spre normalizarea pieței imobiliare bucureștene în contextul realizării Planului Urbanistic General al Municipiului București”

Eduard Uzunov, președintele Regatta: „S-a făcut un prim pas foarte important spre normalizarea pieței imobiliare bucureștene în contextul realizării Planului Urbanistic General al Municipiului București”
Eduard Uzunov, președintele Regatta
Publicat: 11/01/2023, 07:22

La debutul acestui an, Regatta Real Estate, unul dintre jucătorii cheie din domeniul imobiliar vă oferă o analiză a pieței bucureștene, în contextul anunțării de catre primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a realizării PUG-ului pentru București.

„Înainte de alegeri am avut o întâlnire cu actualul primar general, Nicușor Dan împreună cu cei mai importanți oameni de afaceri din diferite domenii de activitate. În cadrul acestei întâlniri i-am adresat mai multe întrebări printre care și cea referitoare la PUG-ul capitalei, care a expirat și care este esențial  pentru orice domeniu de activitate. Procedurile sunt lungi, anevoioase și costisitoare a fost răspunsul primit la întrebarea mea, dar la începutul acestui an a venit o veste bună pentru bucureșteni și nu numai”, a declarat Eduard Uzunov, Președintele Regatta.

A fost făcut un prim pas pentru realizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti (PUG),  document foarte necesar și așteptat, fiind așadar demarate procedurile după blocajul îndelung din ultimii ani.

În orice sector al Bucureștiului, investitorii sunt interesați ce se poate construi, unde, cât, cum, astfel încât activitățile lor zilnice, business-urile, să se poată desfășura, să se poată dezvolta,  într-un mod cât mai facil, iar transferul dintr-o zonă în alta a personalului și tranzitul mărfurilor să se îmbunătățească.

Construcțiile și dezvoltarea speculativă din ultimii ani au făcut ca Bucureștiul să arate astăzi astfel,  având blocuri construite printre case, străzi neadaptate noilor condiții, blocaje în trafic, reducerea spaţiilor verzi, cartiere nou construite fără şcoli şi grădiniţe.

„Planul Urbanistic General este absolut necesar în cazul unor investiții de interes sau de utilitate publică de mare importanță cum ar fi modernizarea infrastructurii rutiere, extinderea intravilanului și a infrastructurii pentru utilități (apă, canalizare și gaze naturale)”, a mai declarat Eduard Uzunov.

În sectoare precum sectorul 3, care avea în ianuarie 2020, un număr de 484.106 de persoane, fiind sectorul  cu cea mai mare populație din București sau sectorul 6, care era înregistrat la aceeași dată cu un număr de 396.988 de locuitori, se poate constata o creștere a numărul populației  în ultimii ani, în mare măsură datorită numărului de dezvoltări rezidențiale.

În toate sectoarele capitalei, existența unui PUG este foarte important pentru  locuitori și are în vedere creșterea calității vieții, în special în domeniul locuințelor și serviciilor precum și pentru interconectarea intereselor colective cu cele individuale în ocuparea spațiului.

Este important să avem și să găsim răspunsuri despre regimul juridic al terenurilor aferente fiecărei zone dar și ce condiții legale sunt pentru folosirea acestor terenuri.

Deși sectorul  1, ca suprafață este cel mai mare sector al Bucureștiului, ca număr al populației este pe ultimul loc, având 259.084 persoane cu domiciliul inregistrat aici, la 1 Ianurie 2020. Suprafețele mari ocupate de parcuri și lacuri, dezvoltarea zonelor de business, existența mai multor spații industriale a făcut ca populația acestui sector să rămână mai mică în toți anii acești ani.

Și totuși o tendință clară de schimbare există. În ultimii ani, numărul platformelor industriale pe raza sectorului 1 este în continuă scădere, acestea fiind mutate către zonele periferice unde infrastructura s-a dezvoltat și se dezvoltă în continuare și, de asemenea, au fost construite și sunt în curs de aprobare numeroase proiecte imobiliare rezidențiale sau mixte.

Sectorul 4 este o altă zonă ce trece printr-un proces amplu de dezvoltare urbană, generată de numărul locuințelor noi din această zonă dar și de investițiile realizate de autoritățile publice în modernizarea căilor de acces, cum ar fi realizarea unei noi stații de metrou sau a unor pasaje rutiere, precum și a parcurilor și a zonelor de relaxare.

Și aici există tendința de relocare a platformelor industriale către zona din apropierea șoselei de centură,  și construirea unor noi centre rezidențiale ce necesită delimitări cât mai exacte și o infrastructură adecvată.

Prelungirea magistralei de metrou este foarte importantă pentru zona de sud a Capitalei care a fost mai puțin atrăgătoare pentru investiții și investitori de-a lungul ultimilor ani decât zona de Nord și care speră ca în perioada următoare, prin aceste proiecte să ajungă să poată fi revitalizată și să poată fi o competitoare pentru zona de Nord.

„Consider importantă dezvoltarea unei noi arene polivalente în care să se desfășoare activități culturale, sportive de mare anvergură. De asemenea, consider importantă delimitarea zonelor din teritoriu după criterii clare, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii, asigurarea sprijinului pentru eliberarea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire astfel încât să avem o valorificare maximă a potențialului natural, economic și uman.
Planul Urbanistic General este cel mai important document în cazul unor investiții, deoarece vine cu prevederi clare pe termen mediu și lung cu privire la delimitarea zonelor în care se preconizează că vor avea loc schimbări sau reconversii funcționale (ex. desființarea/ mutarea unor platforme industriale), de aceea este salutară inițiativa Primarului Capitalei în demararea acestuia”, a conchis Eduard Uzunov.

Regatta împlinește în acest an 30 de ani de activitate pe piața imobiliară, fiind una dintre cele mai importante și mai longevive companii cu capital integral românesc și unul dintre dintre jucătorii cheie ai industriei de real estate.

Tags:
Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control