Rețeta de piure fin și cremos de CARTOFI, propusă de cunoscutul Chef Florin Dumitrescu: „Nu folosim blenderul, nici mixerul!”

Rețeta de piure fin și cremos de CARTOFI, propusă de cunoscutul Chef Florin Dumitrescu: „Nu folosim blenderul, nici mixerul!”
Publicat: 12/09/2024, 17:56
Actualizat: 13/09/2024, 11:22

Piureul de cartofi este una dintre cele mai iubită garnitură servită cu carnea gătită.

Faimosul Chef Florin Dumitrescu, cunoscut pentru expertiza sa culinară după ce a activat ca jurat la „MasterChef” și „Chefi la Cuțite”, a dezvăluit o rețetă de piure care le poate lăsa gura apă și celui mai exigent gurmand.

Ingredientele pentru piureul de cartofi

Ingredientele sunt simple, dar implică o tehnică avansată. Iată rețeta lui Florin Dumitrescu pentru cel mai bun piure de cartofi:

  • 6 cartofi săpunari și făinoși
  • Sare și piper după gust
  • 300 ml lapte
  • 100 g unt

Fierberea apei, un test important

Pentru început, Florin Dumitrescu îi îndeamnă pe ucenicii bucătari să fiarbă apa și să curețe cartofii cu atenție, acesta fiind primul pas.

„Cum se face un piure de cartofi perfect? Apa trebuie să fiarbă în momentul când punem cartofii. Și ne apucăm să curățăm cartofi. Este foarte important când faceți un piure de cartofi – aveți grijă să-i curățați foarte bine, să nu lăsați niciun punct negru. Dacă lăsați puncte negre, asta o să vă murdărească și piureul de cartofi”.

Sursa Foto: Profimedia
Sursa Foto: Profimedia

Sarea și piperul sunt „sfinte”. Urmează untul și laptele

Urmează pasul al doilea. Sarea, după cum s-a văzut și la aproape toate edițiile la care a jurizat, este un ingredient necesar pentru a face orice preparat mai gustos. Desigur, regula e valabilă doar pentru persoanele care nu suferă de boli cardiovasculare. De asemenea, trebuie să se umple oala cu un volum exact de apă, în funcție de numărul cartofilor. În caz contrar, există riscul ca preparatul să eșueze.

„Dacă apa nu are sare, cartofii nu au gust. Cartofii, direct în apă. Să aveți grijă să nu aveți prea multă apă în oală. Aveți nevoie exact cât să acopere cartoful pentru că altfel, cartofii o să fie foarte apoși. La fiert, acoperim cu un capac. Asta grăbește procesul de fierbere”.

După ce cartofii s-au fiert,  apa trebuie să fie scursă, iar cartofii să fie pasați imediat, cât sunt fierbinți, folosind o ustensilă specială pentru piure.

Instrumentele necesare: NU folosiți mixerul sau blenderul!

Chef Florin Dumitrescu recomandă folosirea următoarelor  ingrediente: lapte fiert, unt, piper alb sau negru. Pentru a rezulta un piure de cartofi fin și cremos, nu trebuie să folosiți mixerul sau blenderul, ci sita, polonicul sau telul. În caz contrar, rezultă o pastă lipicioasă.

„Punem la fiert lapte și unt. Și putem să luăm două boluri. Avem nevoie de un tel, instrumentul cu care vom zdrobi, vom presa piureul de cartofi sau sită. Mai simplu e cu sita de cartofi. Foarte rapid și așa cum ne place nouă, perfect. Folosim un polonic și punem puțin câte puțin. Există riscul să-l facem mult prea lichid. Amestecăm încet până se omogenizează. Foarte important ca în momentul când amestecați piureul de cartofi, cartofii să fie încă fierbinți, altfel nu veți obține cartofii pufoși și aerați. Niciodată nu folosiți blenderul sau mixerul. Dacă vrei piure de cartofi fin și alb, folosiți piperul alb. Dacă nu ai probleme cu puncte negre , folosiți piper negru. Luați un vas mare și vom turna conținutul piureului într-un vas mare”.

Sursa Foto: Profimedia
Sursa Foto: Profimedia

Poftă bună!

Piureul de cartofi este gata!

„Vă veți da din mână în mână și vă veți aduce aminte când erați mici și stăteați toți la o masă”, a încheiat Chef Florin Dumitrescu. Preparatul se poate servi cu friptură, ostropel, șnițele, chiftele sau cârnaţi.

Citește și: Trucuri pentru a găti CEL MAI CREMOS piure de cartofi! Ingredientul care îl va face mai bun decât la restaurant

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Mărturia unei sportive, despre antrenorul acuzat de proxenetism: „A intrat peste mine...”
Diana Enache s-a despărțit de Ionuț Vântu, la un an după ce au devenit părinți!...
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la...
Trucul inteligent de cumpărare a bananelor despre care ai fi vrut să știi mai devreme....
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
18 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după o piesă de operă cu sex...
VIDEO & FOTO Primele imagini cu bani pe biroul din cabinetul medical al lui Nelu...
Fosta soție a lui Reghe ar fi intrat peste Dan Alexa și iubita lui, în...
La ce ajută al treilea compartiment al mașinii de spălat. Mulți nu știu, de fapt,...
14 județe au intrat sub avertizare cod galben de vreme severă. ANM anunță răcire, ploi...
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat...
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a...
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
Strici mașina dacă retrogradezi din viteza a 2-a în 1-a ÎN MERS? Sfatul unui mecanic
Reacţia SRI după ce Ambasada SUA în România a emis o alertă de securitate privind...
Descoperire neașteptată în spațiu! „Nu avem NIMIC asemănător în Sistemul Solar”
România a mai pierdut o stea. Maestrul cântecului s-a stins din viață: Te vom asculta...
Trei zodii care adoră conflictele. Îi fac pe cei din jurul lor să se certe...
Ce mesaj i-a transmis Ion Țiriac lui Rafael Nadal. Spaniolul și-a anunțat retragerea din tenis
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
Erika Isac, criticată aspru pentru scenele abuzive prezentate în videoclipul piesei BOO HOO: "Militează împotriva...
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru...
Trei suceveni au vrut să fure o cantitate impresionantă de șine de cale ferată