Prima pagină » Diverse » Rețeta tradițională de COZONAC cu nucă. Trucuri pentru un aluat cât mai pufos

Rețeta tradițională de COZONAC cu nucă. Trucuri pentru un aluat cât mai pufos

Rețeta tradițională de COZONAC cu nucă. Trucuri pentru un aluat cât mai pufos

Cozonacul este un simbol al tradiției și al ospitalității, iar prepararea lui este o activitate de familie, fiind adesea asociată cu momente speciale, cum ar fi sărbătorile de iarnă.

Cozonacul este un tip de pâine dulceață tradițională, foarte populară în țările din Europa de Est, în special în România, Moldova, și Bulgaria, fiind nelipsit de pe mesele de sărbători, cum ar fi Crăciunul sau Paștele. Este un desert pufos, cu un aluat îmbogățit cu lapte, unt, zahăr și ouă, iar umpluturile pot varia, dar cele mai comune sunt cu nucă, cacao, stafide sau mac.

Iată o rețetă simplă pentru un cozonac pufos cu nucă, perfect pentru sărbători sau orice ocazie specială:

Ingrediente (pentru 2 cozonaci)

Aluat:

  • 1 kg făină (cernută)
  • 50 g drojdie proaspătă sau 14 g drojdie uscată
  • 250 g zahăr
  • 500 ml lapte călduț
  • 4 gălbenușuri
  • 100 g unt topit
  • 50 ml ulei
  • Coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 praf de sare

Umplutură:

  • 300 g nucă măcinată
  • 150 g zahăr
  • 3 albușuri
  • 2 linguri cacao (opțional)
  • 1 linguriță esență de rom

Decor:

  • 1 ou bătut (pentru uns)
  • Zahăr tos sau migdale feliate (opțional)

Mod de preparare

  • Într-un bol mic, dizolvă drojdia cu 1 lingură de zahăr și puțin lapte călduț. Adaugă 1-2 linguri de făină și amestecă până obții o pastă. Lasă să crească timp de 10-15 minute, până își dublează volumul.
  • Într-un bol mare, pune făina cernută. Adaugă sarea și amestecă bine.
  • Într-un alt bol, bate gălbenușurile cu zahărul, până devin cremoase. Adaugă laptele călduț, coaja de citrice și esența de vanilie.
  • Toarnă amestecul lichid peste făină, împreună cu maiaua crescută. Frământă bine timp de 10-15 minute.
  • Adaugă untul topit și uleiul treptat, frământând până când aluatul devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Lasă-l la dospit într-un loc cald, acoperit cu un prosop, timp de 1-1,5 ore, până își dublează volumul.
  • Bate albușurile spumă tare, apoi adaugă zahărul treptat. Încorporează nuca măcinată, cacaoa (opțional) și esența de rom.

4. Asamblarea cozonacilor:

  • Împarte aluatul în două părți egale. Întinde fiecare parte pe blatul de lucru într-o foaie dreptunghiulară.
  • Întinde umplutura uniform pe fiecare foaie, apoi rulează strâns. Poți împleti cele două rulouri pentru un aspect mai festiv.

5. Coacerea:

  • Pune cozonacii în tăvi tapetate cu hârtie de copt. Lasă-i să mai crească în tavă 20-30 de minute.
  • Unge cozonacii cu ou bătut și, dacă dorești, presară zahăr tos sau migdale feliate deasupra.
  • Coace în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 40-50 de minute, până când cozonacii devin aurii.

Sfaturi pentru un cozonac perfect:

  • Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
  • Nu deschide cuptorul în primele 30 de minute de coacere.
  • După ce îi scoți din cuptor, acoperă cozonacii cu un prosop curat și lasă-i să se răcească lent.

Citește și

Românii se pregătesc intens pentru CRĂCIUN: cozi la magazine și liste de cumpărături pline

Ingredientele pentru COZONAC, mai scumpe față de anul trecut

Recomandarea video

Mediafax
Europa 2026: previziuni salariale, țările cu cele mai mari creșteri. România și Ucraina, singurele pe minus
Digi24
Cea mai scăzută temperatură de pe Pământ în acest moment. Zilele următoare sunt prognozate și -60 de grade Celsius
Cancan.ro
ULTIMUL mesaj al lui Ion Drăgan. Ce a postat artistul, cu câteva ore înainte să moară
Prosport.ro
FOTO. Mădălina Ghenea le-a tăiat răsuflarea tuturor când a apărut așa la filmări
Adevarul
Indignarea unui muncitor român stabilit în Spania, după ce i s-a oferit un salariu de 1.800 euro: „Nu acceptați aceste mizerii”
Mediafax
Cod portocaliu de viscol în zona de munte din județele Hunedoara și Caraș-Severin
Click
Trei zodii își rescriu destinul de la început de an. Ianuarie le schimbă viața în bine, renasc din propria cenușă
Digi24
A murit Pat Finn. Actorul din serialele „Seinfeld” și „Friends” avea 60 de ani
Cancan.ro
Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu în prima zi de Crăciun. Meniul strict era făcut cu o zi înainte
Ce se întâmplă doctore
Mihai Voropchievici avertizează: Această zodie este vizată de o forță malefică, pe final de 2025
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Dacia deschide comenzile noului Spring pe piețele vest-europene. România încă vinde vechea generație
Descopera.ro
Misterul Triunghiului Bermudelor, posibil rezolvat! Ce au descoperit doi seismologi?
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – M-a pus dracu' să-mi iau păpușă gonflabilă inteligentă!
Descopera.ro
Creștere accentuată a cazurilor de gripă. Ce recomandă Ministerul Sănătății?