Reuters: Liderii din Liban au fost avertizați din iulie despre explozibilii din port

Reuters: Liderii din Liban au fost avertizați din iulie despre explozibilii din port
Publicat: 11/08/2020, 23:00
Actualizat: 11/08/2020, 23:02

Oficialii de securitate libanezi l-au avertizat pe primul ministru și președinte luna trecută că 2.750 de tone de azotat de amoniu depozitate în portul Beirut reprezintă un risc de securitate și ar putea distruge capitala dacă explodează.

Puțin peste două săptămâni mai târziu, substanțele chimice industriale au produs o explozie masivă, care a eliminat cea mai mare parte a portului și a capitalei, a ucis cel puțin 163 de persoane, a rănit 6.000 și a distrus 6.000 de clădiri, potrivit autorităților municipale.

O scrisoare privată a fost trimisă președintelui Michel Aoun și premierului Hassan Diab pe 20 iulie

Un raport al Direcției Generale a Securității Statului cu privire la evenimentele care au dus la explozie a inclus o trimitere la o scrisoare privată trimisă președintelui Michel Aoun și premierului Hassan Diab pe 20 iulie, potrivit documentelor observate de Reuters și surse de securitate.

Deși conținutul scrisorii nu se regăsește în raportul observat de Reuters, un oficial de securitate senior a declarat că a rezumat concluziile unei anchete judiciare lansate în ianuarie, care a concluzionat că substanțele chimice trebuiau securizate imediat.

Raportul de securitate de stat, care a confirmat corespondența cu președintele și premierul, nu a fost raportat anterior.

„Există pericolul ca acest material, dacă este furat, să poată fi folosit într-un atac terorist”, a declarat oficialul pentru Reuters.

„La sfârșitul anchetei, procurorul general (Ghassan) Oweidat a pregătit un raport final care a fost trimis autorităților”, a spus el, referindu-se la scrisoarea trimisă premierului și președintelui de către Direcția Generală a Securității Statului, care supraveghează. securitatea portului.

„I-am avertizat că acest lucru ar putea distruge Beirut dacă explodează”, a spus oficialul, care a fost implicat în scrierea scrisorii și a refuzat să fie numit.

Reuters nu a putut confirma în mod independent descrierea scrisorii sale.

Președinția nu a răspuns solicitărilor de comentarii despre scrisoarea din 20 iulie.

Un reprezentant pentru Diab, al cărui guvern și-a dat demisia luni în urma exploziei, a declarat că premierul a primit scrisoarea în 20 iulie și că a fost trimisă Consiliului Suprem de Apărare pentru sfaturi în termen de 48 de ore.

„Cabinetul actual a primit dosarul cu 14 zile înainte de explozie și a acționat asupra acestuia în câteva zile. Administrațiile anterioare au avut peste șase ani și nu au făcut nimic. ”

Procurorul general nu a răspuns la cererile de comentarii.

Explozia este doar cel mai recent, dacă nu cel mai dramatic, exemplu al neglijenței și corupției guvernamentale

Corespondența ar putea provoca critici suplimentare și furia publică din cauza faptului că explozia este doar cel mai recent, dacă nu cel mai dramatic, exemplu al neglijenței și corupției guvernamentale care au împins Libanul până la prăbușirea economică.

Deoarece explozia a declanșat luni proteste în Liban, guvernul Diab a demisionat, deși va rămâne ca administrație de îngrijire până la formarea unui nou cabinet.

Beirut, o țară deja falimentată

Reconstruirea Beirutului ar trebui să coste până la 15 miliarde de dolari, într-o țară deja falimentată efectiv, cu pierderi totale ale sistemului bancar care depășesc 100 de miliarde de dolari.

Aoun a confirmat săptămâna trecută că a fost informat despre material. El a declarat reporterilor că a îndrumat secretarul general al Consiliului Suprem de Apărare, un grup de agenți de securitate și militare, prezidat de președinte, să „facă ceea ce este necesar”.

„(Serviciul de securitate de stat) a spus că este periculos. Nu sunt responsabil! Nu știu unde a fost pus și nu știam cât de periculos era. Nu am nicio autoritate să mă ocup direct de port. Există o ierarhie și toți cei care știau ar fi trebuit să-și cunoască datoriile pentru a face ceea ce este necesar ”, a spus Aoun.

Mai multe cereri scrise către direcția vamală au fost trimise până în 2016, solicitând să se apeleze la un judecător pentru a ordona reexportarea materialului imediat.

Raportul Direcției Generale a Securității Statului văzut de Reuters a spus că au fost depuse multe cereri, fără a da un număr exact. Acesta a declarat că departamentul manifest al portului a trimis mai multe cereri scrise către direcția vamală până în 2016, solicitându-i să apeleze la un judecător pentru a ordona reexportarea materialului imediat.

„Până acum, nu s-a emis nicio decizie în acest sens. După consultarea unuia dintre specialiștii noștri în domeniul chimic, expertul a confirmat că acest material este periculos și este folosit pentru a produce explozibili ”, se arată în raportul Direcției Generale a Securității Statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații