România, între temperaturi de 41 de grade și furtuni violente. Cum arată harta noilor coduri portocalii și galbene anunțate de meteorologi

România, între temperaturi de 41 de grade și furtuni violente. Cum arată harta noilor coduri portocalii și galbene anunțate de meteorologi
Publicat: 02/08/2021, 12:13
Actualizat: 02/08/2021, 12:15

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni dimineață, coduri portocaliu și galben de caniculă, care vor fi valabile în următoarele patru zile.  Temperaturile vor atinge 41 de grade în sudul Munteniei. Capitala și 15 județe sunt astăzi sub avertizare cod portocaliu de caniculă. Totodată, meteorologii au emis și coduri portocaliu și galben de furtuni.

Cod portocaliu de caniculă

Conform prognozei de specialitate, pe durata zilei de 2 august, va fi Cod galben de disconfort termic ridicat şi caniculă în judeţele Constanţa, Tulcea, Iaşi, Bacău, Vaslui, Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea, unde indicele temperatură – umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 şi 37 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Valul de căldură va persista în regiunile sudice și estice, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 37 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

De asemenea, pe tot parcursul acestei zile, un Cod portocaliu de căldură persistentă şi disconfort termic deosebit de accentuat va afecta 15 judeţe şi municipiul Bucureşti, zone în care valorile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar în sudul Munteniei se vor atinge chiar 41 de grade.

În regiunile sudice disconfortul termic se va menține ridicat și în restul săptămânii.

Foto: ANM

Caniculă în București până joi seară

Vremea se va menţine caniculară în Bucureşti, pe parcursul următoarelor patru zile, interval în care valorile maxime vor depăşi frecvent 36 – 37 de grade Celsius, arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Potrivit meteorologilor, în intervalul 2 august – 3 august, ora 9:00, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat (indice temperatură-umezeală ITU de peste 80 de unităţi). Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări în a doua parte a zilei, când la rafală se vor atinge viteze de până la 35 – 40 km/h. Temperatura maximă va fi de 38 – 40 de grade, iar cea minimă de 20 – 22 de grade.
Totodată, în perioada 3 august, ora 9:00 – 5 august, ora 22:00, în Capitală, valorile termice vor fi semnificativ mai scăzute decât în zilele precedente, dar disconfortul termic se va menţine relativ ridicat. Temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 34 de grade, iar joi (5 august) vor fi de 36 – 37 de grade.
Valorile minime vor oscila între 19 şi 21 de grade, cerul va fi variabil şi trecător, mai ales în cursul serilor, vor fi condiţii pentru manifestări de instabilitate atmosferică.

Cod portocaliu de vijelii

Totodată, ANM a emis pentru astăzi coduri portocaliu de vijelii puternice, grindină, averse torențiale și galben de instabiltate atmosferică temporar accentuată.

Meteorologii au emis un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată de luni de la ora 13.00, până luni la ora 22.00, pentru 8 județe.

Este vorba despre Suceava, Botoșani, Neamț, Vaslui, Iași, Bacău, Vrancea și Galați.

În intervalul menționat, vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80… 90 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi ploi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 30… 40 l/mp.

De asemenea, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată a fost emisă de luni, de la ora 10.00, până luni, la ora 22.00, pentru 17 județe. Este vorba despre Hunedoara, Alba, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Buzău, Brăila, Tulcea și zone din Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova. În intervalul menționat, în Transilvania, nordul Munteniei și al Dobrogei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, ploi ce vor avea și caracter torențial și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp.

Foto: ANM
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji