Rutele „aurului clandestin”, consolidate în pandemie: Lingouri și monede de aur camuflate în laptop, confiscate la Aeroportul din Cluj

Rutele „aurului clandestin”, consolidate în pandemie: Lingouri și monede de aur camuflate în laptop, confiscate la Aeroportul din Cluj
Poliția de Frontieră a descoperit, disimulate în laptopul, telefonul, portofelul, dar şi în bagajul de cală al bărbatului, 70 de monede şi lingouri din metal galben şi alb.
Publicat: 02/09/2020, 19:22

Descoperire neașteptată la aeroportul din Cluj-Napoca: un cetăţean român a încercat să scoată ilegal din ţară 70 de lingouri și monede de aur şi argint, ascunse în bagajele de mână. Ingenios, bărbatul a disimulat valorile în laptop, telefon și portofel, însă nu a scăpat de controlul de securitate. Bărbatul își rezervase un zbor cu direcția Filipine, via Munchen. În ultimii ani, cel puțin patru cazuri similare au fost raportate de Poliția de Frontieră la Aeroportul din Cluj. Este vorba despre capturi semnificative de bijuterii, monede și lingouri din aur, toate cu destinația Munchen sau care ar fi urmat să plece pe rute cu escală în Munchen.

În cazul capturii de marți, 1 septembrie, lucrătorii Brigăzii Antiteroriste din cadrul Serviciului Român de Informaţii au observat că laptopul din bagajul de mână al bărbatului conţine componente necorespunzătoare.

Imediat, au fost solicitaţi poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali, care au efectuat un control amănunţit asupra bagajelor şi persoanei, arată Poliția de Frontieră, într-un comunicat.

Pasagerul român avea ascunse în bagaje monede şi lingouri din aur şi argint, în greutate totală de aproape 3 kilograme

„Autoritățile de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca au descoperit, ascunse în bagajele unui cetățean român, monede şi lingouri susceptibile a fi din aur şi argint, în greutate totală de aproximativ 2.700g, pe care bărbatul a încercat să le scoată ilegal din România. Astfel, au fost descoperite, disimulate în laptopul, telefonul, portofelul, dar şi în bagajul de cală al bărbatului, 70 de monede şi lingouri din metal galben şi alb. În urma inventarierii bunurilor a rezultat cantitatea de 2700g metal galben şi metal alb, susceptibile a fi din aur, respectiv argint”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră. 

„În data de 01.09.2020, în jurul orei 12.30, la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca, s-a prezentat pentru a ieși din tară, ca pasager pe ruta Cluj-Napoca – Munchen – Doha – Filipine, cetățeanul român S.Z., în vârstă de 43 de ani”, mai notează poliția de Frontieră în comunicat.

Bărbatul își rezervase un zbor cu direcția Filipine, via Munchen

Interogat de autoritățile române asupra bunurilor descoperite, bărbatul a declarat că a achiziționat bunurile pe parcursul mai multor ani şi deține documente de provenință pentru obiectele descoperite în urma controlului efectuat.

Deoarece bunurile susceptibile a fi aur şi argint nu au fost declarate şi depăşesc valoarea plafonului vamal admis, acestea au fost ridicate de către Biroul Vamal din cadrul Aeroportului Cluj-Napoca, urmând a fi predate Trezoreriei Municipiului Cluj-Napoca în vederea expertizării.

„Totodată, poliţiştii de frontieră fac cercetări în cauză sub aspectului săvârșirii infracțiunii de tentativă la contrabandă, faptă prevăzută și pedepsită de art. 270, alin. 2, lit. a din Legea nr. 86/2006, privind codul vamal al României”, se precizează în comunicat.

24 de lingouri de aur, descoperite în martie 2020 în bagajul unui egiptean care călătorea spre Munchen, tot la aeroportul din Cluj

Inspectorii vamali din Aeroportul Cluj-Napoca au descoperit, în martie 2020, 24 lingouri din metal galben, presuspus a fi din aur, în bagajul unui egiptean ce călătorea către Munchen.

„În data de 10.03.2020, în jurul orelor 05:20, în urma controlului vamal efectuat la un pasager cu cetăţenie egipteană, care călătorea pe ruta Cluj – München, inspectorii vamali din cadrul Biroului vamal de Frontieră Aeroport Cluj Napoca au descoperit un nr de 24 lingouri din metal galben, presupus a fi din aur, în greutate totală de 2.216 grame pentru care pasagerul nu deţine autorizaţia de efectuare de operaţiuni cu metale şi pietre preţioase”, scrie Poliția de Frontieră.

2019: Piese de colecție şi bijuterii din aur și argint, în cantitate de 10 kilograme, în bagajele unui cetățean chinez care călătorea pe ruta Cluj-Munchen-Beijing

Poliţiştii de frontieră de la PTF Aeroport Cluj-Napoca au descoperit, în 2019, în bagajele unui cetățean chinez, peste 10 kilograme de obiecte vechi şi bijuterii din metal alb, presupuse a fi din argint, fără a deţine documente legale.

În data de 06.05.2019, în jurul orei 14.20, la P.T.F. Aeroport Cluj-Napoca s-a prezentat pe sensul de ieşire din ţară, călătorind pe ruta Cluj-Munchen-Beijing, un cetăţean chinez în vârstă de 32 de ani.

„Cu ocazia controlului de securitate, lucrători din cadrul Brigăzii Antitero ne-au informat că au suspiciuni cu privire la bagajele persoanei în cauză, fapt pentru care poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali au efectuat un control amănunţit al acestora. Astfel, au fost descoperite mai multe obiecte vechi şi bijuterii din metal alb (cercei, inele, brăţări), susceptibile a fi din argint, în greutate totală de 10.737 grame. Cu privire la bunurile descoperite, cetăţeanul chinez a declarat că le-a achiziţionat de la diverse persoane din diferite târguri de antichități”, spun autoritățile.

Bunurile au fost reţinute de către autoritatea vamală și predate Trezoreriei Cluj şi Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj.

2018: Aproximativ 3 kilograme de bijuterii, descoperite la control pe Aeroportul Cluj-Napoca în șosetele unui copil care călătorea din SUA, via Munchen

În 2018, polițiștii de frontieră au făcut o captură impresionantă pe aceeași rută: aproximativ 3 kilograme de aur erau  ascunse în şosete, în bagajele de cală ale unui cetățean român.

„În data de 26.10.2018, în jurul orei 14.30, la P.T.F. Aeroport Cluj-Napoca s-a prezentat pentru a intra în ţară, călătorind din SUA, via Munchen, un cetăţean român, minor, în vârstă de 14 ani, cu domiciliul pe raza judeţului Vâlcea. Acesta beneficia de serviciul de însoţire minori al companiei aeriene, urmând să fie preluat de un adult care îl aştepta în aeroport.
Poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali au efectuat un control amănunţit inclusiv al bagajelor de cală, fiind descoperite ascunse, în şosete, mai multe bijuterii din metale şi pietre preţioase (cercei, inele, brăţări, pandantive cu pietre de culori şi mărimi diferite) în greutate totală de 2.956 grame, având valoarea de aproximativ 472.000 lei”, searată în comunicatul Poliției de Frontieră.

Pe 28 iulie, prețul aurului atinsese un nivel record. Pe piețele asiatice, uncia de aur urcase la 1981 dolari (aproximativ 1668 euro), scăzând apoi, în cursul aceleiași zile, ușor. Bursa londoneză nota 1930 de dolari uncia.  În mod tradițional, aurul este considerat un refugiu sigur pe timp de criză, cum este și actuala pandemie de coronavirus.

Potrivit cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung, îndeosebi investitorii din Germania au achiziționat metale prețioase. Germanii au cumpărat mult aur fizic: în prima jumătate a anului 2020 au cumpărat lingouri și monede cu o greutate totală de 83,5 tone, scrie ziarul, citând „World Gold Council”. Potrivit calculelor, creșterea este de peste sută la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”