Sarcina și bolile cardiovasculare

Sarcina și bolile cardiovasculare
Publicat: 18/07/2012, 12:58
Actualizat: 18/07/2012, 12:58

Trăim în „secolul viteza”, toate se desfășoară aparent mai repede, timpul pare că este neprielnic cu noi, suntem din ce în ce mai stresați, mâncăm mai puțin sănătos, suntem sedentari, petrecem din ce în ce mai mult timp la servici și uităm că îmbătrânim. Astfel realizăm târziu că rolul femeii este și cel de a deveni mamă, iar când ajungem să ne dorim aceasta deja majoritatea femeilor depășim „€œun pic” vârsta optimă pentru o sarcină. Acesta este poate un factor determinant în creșterea numărului de afecțiuni cardiovasculare asociate sarcinii, în ciuda progresului important al medicinei în ultimul timp. Bolile cardiovasculare reprezintă cauza principală de mortalitate maternă în timpul sarcinii. Statisticile Societății Europene de Cardiologie indică aproximativ 60% din afecțiunile cardiovaculare asociate sarcinii ca fiind congenitale, restul de 40% fiind dobândite în cursul vieții.

Leziunile congenitale de cord sunt reprezentate de modificări în structură și funcția aparatului cardiovascular care sunt prezente de la naștere. În principal, rar se întâmplă ca acestea să nu fie cunoscute până la vârsta maternității, majoritatea femeilor care suferă de maladii congenitale de cord sunt familiarizate cu controalele medicale, își cunosc foarte bine boala, colaborează strâns cu cardiologul care le are în evidență, și chiar dacă afecțiunea cardiacă în sine se poate agrava în timpul sarcinii urmărirea atentă, în echipă, de către obstetrician, cardiolog și viitoarea mămică poate preveni complicații majore. Nu trebuie să uităm că „acceptul cardiologului” de a permite o sarcină unei astfel de paciente este esențial și că o discuție prealabilă cu medicul cardiolog înainte este bine venită. Rămâne o minoritate de cazuri în care afecțiunea cardiovasculară congenitală este neglijată și descoperită în timpul sarcinii, această fiind frecvent o problemă de atitudine medicală ulterioară. Este frecvent cazul mediilor defavorizate, în care necunoașterea împiedică un consult medical până la o vârstă adultă, vârsta „€œviitoarei mamici” fiind de obicei mică. O problemă importantă este și atunci când viitoarea mamă cunoaște afecțiunea cardiacă de care suferă și posibilitatea de a contraindica o sarcină în prezența acesteia, dar, din diferite motive, ascunde realitatea până când decizia medicală devine extrem de dificilă.

În majoritatea cazurilor de afecțiuni congenitale cardiace materne sarcină este bine tolerată, necesitând însă o urmărire riguroasă în echipa multidisciplinară care include medicul obstetrician, cardiolog, anestezist, neonatolog și, bineînțeles, genetician. Există riscul ca anumite afecțiuni să se transmită și la făt, acest lucru va trebui urmărit cu atenție.

În cazul unor afecțiuni dobândite cardiovasculare acestea trebuie corect evaluate ca severitate anterior sarcinii, de asemenea consultul cardiologic fiind esențial înaintea hotărârii de a aduce o viață pe lume. Creșterea vârstei mamei determină o asociere mai frecventă a diabetului, obezității, valvulopatiilor și, nu în ultimul rând, a bolii cardiac ischemice. Hipertensiunea arterială pune în pericol atât viața mamei cât și a copilului, aceasta poate fi prezentă anterior sarcinii sau să apără după vârsta de 20 de săptămâni de sarcină (în această situație fiind vorba de hipertensiune arterial indusă de sarcină). Indiferent dacă hipertenasiunea este prezentă anterior sau apare în perioada de sarcină, această trebuie corect tratată și urmărită pe toată perioada. Nu trebuie neglijat faptul că multe medicamente sunt contraindicate în sarcină, însă nu toate medicamentele sunt „€œotrava”, medicul fiind cel care poate găsi soluția terapeutică salvatoare, cu cele mai puține efecte adverse.

Am vrut să subliniez cu aceste date că a fi mamă impune o mare responsabilitate chiar înainte de a se împlini actul procreerii. Aceasta impune o grijă deosebită pentru sănătatea mamei și controale riguroase pentru ca evoluția să fie cea dorită. Dacă va doriți o sarcină și știți că suferiți de o afecțiune cardiacă (congenitală sau dobândită) înaintea deciziei finale trebuie să vă prezentați la o consultație la un medic cardiolog. Un consult cardiologic de rutină care să includă și câteva analize de rutină este recomandat anterior sarcinii, mai ales dacă aveți o vârstă peste 30 ani. De asemenea, evaluarea riguroasă pe toată perioada sarcinii este obligatorie. Este bine să ascultați de medicul dumneavoastră și nu de sfatul vecinelor mai în vârstă, care nu întotdeauna vă dau sfatul cel mai corect, chiar dacă nu sunt rău intenționate. De asemenea, dacă urmați un trastament cronic (de o perioadă lungă de timp), trebuie să fiți evalaută anterior sarcinii pentru că unele medicamente pot determina malformații fetale, mai ales luate în primul trimetru de sarcină. Acest lucru nu înseamnă să întrerupeți orice medicație de la sine, unele medicamente pot fi esențiale pentru sănătatea dumneavoastră și aproape întotdeauna există soluția înlocuirii unui medicament cu altele care să nu pună sănătatea copilului dumneavoastră în pericol. Trebuie să știți că în sarcină, datorită modificărilor survenite în organismul dumneavoastră, pentru a putea sutine două vieți puteți să obosiți mai repede și inima va bate mai repede că de obicei, aceste lucruri fiind de obicei normale, mai ales în ultima perioadă de sarcină. Dacă senzația de oboseală vi se pare importantă e bine totuși să solicitați un consult cardiologic. În sarcină tensiunea arteriela trebuie să fie mai mică de 140/90mmHg și e importantă urmărirea riguroasă a TA pe toată perioada sarcinii. Umflarea picioarelor (edemele) sunt frecvente în special în ultimul trimestru de sarcină, fără să fie un semn rău. E bine să comunicați cu medicul dumneavoastră care să fie informat despre tot ceea ce simțiți și tot ce credeți că e normal sau nu.

Nu contează vârsta mamei, ci maturitatea acesteia, care se va reflecta asupra sănătății ei și a copilului ce urmează să apără luminându-i viața.

Dr. Corina Popa -€“ Medic specialist cardiolog, Clinica MEDAS Unirea

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică