Șase muncitori din Sri Lanka, PĂCĂLIȚI de un angajator român. Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă a intervenit în acest caz

Șase muncitori din Sri Lanka, PĂCĂLIȚI de un angajator român. Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă a intervenit în acest caz
FOTO - Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă
Publicat: 21/02/2023, 10:00
Actualizat: 22/02/2023, 19:50

Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă (PIFM) a intervenit în cazul a șase muncitori din Sri Lanka, care au fost păcăliți de un angajator român. Aceștia au fost victime sigure ale nepăsării unei agenții de recrutare și ale unui angajator care au ignorat bunele practici din domeniu, susțin reprezentanții PIFM.

Au fost angajați de către o firmă din Sinaia, pentru a construi o casă în București și în prezent nu au apă curentă, lemne sau o toaletă la dispoziție.

Astfel, de la sumele de bani promise, la condițiile precare de cazare oferite, vorbim despre oameni ale căror drepturi primare au fost ignorate. Trăiesc în frig, în unități de cazare improvizate, au contractele de muncă suspendate și primesc cu greu banii pentru care muncesc.

„Este mai mult decât regretabil că apar astfel de situații, pe care le condamnăm ferm și care din păcate se întâmplă atunci când goana după profit este mai importantă decât grija față de angajați. Este o pată asupra întregii industrii și mai ales asupra noastră ca oameni, ca români. Suntem alături de acești muncitori străini, pe care ne oferim să îi sprijinim cu servicii de consiliere și chiar să îi ajutăm să își găsească noi locuri de muncă. Vreau să îi asigur de deplina colaborare a Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România și să le transmit pe această cale că nu ar trebui să mai aibă niciun motiv de îngrijorare. Situația lor este clar una abuzivă, pentru că în acest context contractul lor de muncă a fost încălcat, ceea de îl transformă în prezent într-un act nul. Suntem disponibili să oferim oricăror persoane interesate atât în această speță, cât și în general informații despre prevederile legale și despre ce presupune un proces de recrutare corect. Vorbesc aici deopotrivă despre muncitori străini sau agenții și angajatori români care au nevoie de ajutor”, a declarat Romulus Badea, vicepreședinte al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.

Romulus Badea, vicepreședinte al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România (FOTO – Arhivă personală)

Pentru ca situații de acest gen să nu se mai repete, este importantă o analiză a cauzelor care au condus la producerea acestui caz dramatic. Unul dintre aspectele de luat în calcul în acest context este cel al responsabilității agențiilor de recrutare de a verifica toate condițiile oferite de către angajatorii de la noi, care au astfel obligația să se asigure că drepturile muncitorilor sunt respectate și că sunt aduse la cunoștință personalului străin. Este absolut necesară continuarea procesului de informare asupra situației muncitorilor, chiar și după sosirea lor în țară.

„Pentru a preveni astfel de situații, participanții la procesul de recrutare trebuie sa își asume responsabilități și să își facă treaba, în vederea cultivării unei bune practici de lucru. Ne referim aici la agențiile de recrutare care ar trebui de fapt să verifice că angajatorii pot să respecte contractul și să ofere condiții de cazare, masă și că sunt continuate procesele de imigrare și se asigură că lucrează în condiții de completă legalitate”, a comletat Romulus Badea.

Un alt element de care angajatorii români trebuie să țină cont, atunci când își selectează o agenție de recrutare alături de care să importe forță de muncă, este verificarea acestei companii și a istoricului său demonstrat în domeniu.

„Vorbim despre oameni aici și atunci este normal să faci o serie de verificări înainte. Acestea sunt condiții de bază pentru a-ți asigura un proces de recrutare de succes și a avea certitudinea că oamenii respectivi nu sunt implicați împotriva voinței lor într-un lanț de traficanți de oameni”, este concluzuia lui Romulus Badea.

Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă a fost înființat în 2020 cu scopul de a susține, promova și reprezenta interesele profesionale, economice și sociale ale antreprenorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?