SECRETELE parfumierilor: care este procesul de creație al unei arome unice

SECRETELE parfumierilor: care este procesul de creație al unei arome unice
Publicat: 30/08/2023, 12:43

Parfumurile ne pun în valoare personalitatea, ne învăluie în mister și ne fascinează prin aromele lor unice. Când aplici parfumul pe piele, imaginația ta începe să lucreze și te transpui într-o lume creată de combinațiile unice de note olfactive.

Lucru deloc întâmplător, pentru că mintea noastră asociază anumite arome cu momente trăite sau locuri pe care le-am vizitat.

Însă, dincolo de misterul caracteristic al oricărui parfum, mai există și cel din spatele creării lui. Cum ajunge aroma vaniliei, a freziei sau a boabelor de tonka în parfumul tău preferat? Dacă ești curios să descoperi care este procesul lui de creație sau cum se foloseste un parfum feminin, află în cele ce urmează:

Extracția materiilor prime

O gama de parfumuri de calitate va pune mereu accent pe această etapă din procesul de creație. Spre exemplu, parfumurile de nișă sunt concepute, în general, cu ingrediente naturale, atent selecționate – din plante, frunze, flori, din produse sau chiar de la animale. Însă, există și parfumuri care au la bază ingrediente sintetice, respectiv molecule obținute prin reacții chimice, cu ajutorul cărora se concep arome apreciate la nivel mondial.

Extracția ingredientelor se poate face după mai multe tehnici. Prima, “enfleurafge”, este cea mai veche metodă de extracție și poate fi făcută la cald sau la rece. Ea presupune așezarea petalelor de flori în grăsime animală inodoră. Acestea sunt înlocuite la fiecare 24 sau 48 de ore, astfel încât grăsimea să absoarbă cât mai mult miros posibil. Apoi, grăsimea este încălzită și amestecată cu alcool. După această etapă, se filtrează alcoolul, astfel încât să se obțină o esență. Cea de-a doua metodă, distilarea, presupune fierberea în apă a plantelor din care se colectează esența. Vaporii de apă obținuți, care conțin și aromele plantelor, se răcesc și recondensează. Cea de-a treia metodă, stoarcerea, este folosită pentru extragerea esențelor de citrice din coajă. Ultima metodă, extracția cu ajutorul solvenților, se face prin amestecarea plantelor cu un solvent încălzit. Odată cu căldura, solventul se evaporă și se obține un material ceros, încărcat cu esențe.

Asamblarea esențelor

Această etapă din producția parfumurilor este una extrem de complexă și se face cu ajutorul unui parfumier. Acesta are la dispoziția sa aproximativ 5.000 de ingrediente pentru alcătuirea compoziției parfumurilor, dintre care folosește în jur de o sută pentru a crea unul nou. Parfumierul își imaginează formule dezvoltate pe baza procentelor, care trebuie să se potrivească perfect în compoziție, astfel încât aroma obținută să fie una echilibrată. După acest proces, parfumierul se decide la o formulă finală numită concentrat, compusă din uleiuri esențiale pure, diluate în alcool.

Crearea compoziției finale

După asamblarea esențelor, parfumierul lasă concentratul obținut la macerat pentru câteva săptămâni, după care acesta este răcit la 0°C, pentru a se solidifica surplusul de ceară din compoziție. La sfârșit, surplusul este filtrat, lăsând în urmă un lichid limpede și pur. Înainte de îmbuteliere, lichidul, care poate fi apă de parfum, de colonie sau de toaletă, este colorat cu ajutorul unor coloranți și stabilizatori UV.

Testarea și purtarea parfumului

Nu este o etapă a producției, însă este un subiect important de dezbătut, deoarece aroma parfumului poate fi pusă mult mai bine în valoare dacă știi cum să-l aplici corect. Pentru a-i permite să se dezvolte și să-și arate toate notele, parfumul este bine să fie aplicat în zone puternic vascularizate, spre exemplu, pe tâmple, la încheieturile mâinilor, pe gât, în spatele genunchilor sau pe glezne. Un moment ideal pentru aplicarea parfumului este imediat după o baie caldă, când pielea este deja încălzită de la apă. Pentru o persistență cât mai mare, este indicat să îți menții pielea hidratată constant cu o cremă fără parfum.

Crearea parfumurilor este un proces mai complex decat pare, care aduce și mai multă valoare și poveste aromelor pe care alegem să le purtăm zi de zi.

Sursa foto: Freepik

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii