SOBA pe lemne vs centrala pe gaz: Avantaje și dezavantaje

SOBA pe lemne vs centrala pe gaz: Avantaje și dezavantaje
Soba pe lemne versus centrala pe gaz: Avantaje și dezavantaje
Publicat: 13/03/2023, 20:06
Actualizat: 13/03/2023, 20:09

Pentru că știm cât de stresant a devenit subiectul soluțiilor potrivite pentru încălzirea locuințelor noastre, mai ales în contextul actual al exploziei prețurilor la curent și gaze, în acest articol, meșterii sibieni cu peste 20 de ani de experiență în montajul și comercializarea de sobe, șeminee, coșuri de fum, grătare pe cărbuni sau modele profesionale de grătar gaz, ne vor prezenta principalele diferențe dintre cele două tipuri aparte de încălzire.

Așadar, soba și centrala pe gaz sunt două modalități diferite de asigurare a căldurii pentru acasă și diferă în funcție de tipul locuinței, buget, nevoile de încălzire sau preferințele personale ale fiecărui consumator în parte.

Soba pe lemne este o soluție de încălzire tradițională și poate fi mai economică, dar necesită întreținere regulată și depozitare adecvată a lemnelor de foc.

De asemenea, trebuie să ai în vedere că această soluție de încălzire pe combustibil fosil va produce fum. În acest sens, soba va trebui să respecte emisiile maxime permise și normele de siguranță la incendii.

Pentru asta vei avea nevoie de un sistem de evacuare performant, care să te ferească de intoxicațiile accidentale cu fum sau și mai grav, de pericolul incendiilor de locuință!

Deseori neglijat, coșul de fum este una dintre cele mai importante componente atunci când vine vorba despre siguranța și funcționalitatea unui sobe, centrale pe lemne sau șemineu.

Acesta asigură un tiraj optim și, automat, o funcționare ideală a sistemului de încălzire. Atunci când o sobă nu funcționează în parametri normali, înseamnă că execuția coșului de evacuare nu a fost realizată corespunzător.

Cea mai des întâlnită problemă la coșurile de fum, este proiectarea greșită a sistemului de evacuare a gazelor generate de arderea combustibilului folosit pentru încălzire.

Fie că proiectul prevede montarea coșului la interior sau la exterior, este foarte important să găsești locul potrivit pentru amplasare. În acest sens, trebuie să ții cont de arhitectura spațiului în care urmează să fie construită soba cu lemne sau șemineul, respectând toate criteriile tehnice care se impun în cazul unui coș de fum profesional.

Clima și factorii de mediu precum, temperatura, altitudinea, direcția vântului sau presiunea atmosferică, reprezintă alți factori ce pot influența în mod direct fenomenul de evacuare a gazelor arse dintr-un focar cu lemne.

De exemplu, atunci când plouă și presiunea atmosferică este scăzută, fumul va fi evacuat mai greu. În anotimpul rece, atunci când valorile sunt scăzute, diferența de temperatură dintre aerul cald ce iese pe coș și aerul foarte rece din mediul exterior, favorizează tirajul.

Centrala pe gaz, pe de altă parte, poate fi mai comodă și mai sigură, dar poate fi mai costisitoare în funcție de prețul gazului și de costurile de achiziție, montaj și întreținere. De asemenea, poate avea un impact mai mare asupra sănătății și mediului prin emisiile de gaze cu efect de seră și dioxid de sulf.

Deși, centrala pe gaz este mai eficientă decât soba, bucurându-se de avantajele încălzirii rapide și randamentului superior, totuși, dependența de o sursă externă de combustibil (gaz), care poate fi întreruptă sau afectată de factori precum conflicte politice, crize economice sau probleme logistice, reprezintă un motiv serios de îngrijorare.

În plus, dacă la sobe vorbeam despre riscul incendiilor și intoxicațiilor cu fum, la centrala pe gaz avem riscul producerii unui incident, cum ar fi o explozie sau o scurgere de gaze, care poate pune în pericol viața oamenilor.

De aceea, alegerea între soba pe lemne și centrala pe gaz va depinde în mare măsură de preferințele personale, de costuri, de tipul locuinței, dar și de impactul asupra mediului înconjurător și a sănătății pe termen lung.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cum vor măicuțele de la Notre-Dame-des-Neiges să-și salveze mănăstirea?
×