SONDAJ. Cetățenii francezi se opun ideii de a fi supravegheați. Preferă, mai degrabă, să fie infectați cu COVID-19

Redactor:
Gandul
SONDAJ. Cetățenii francezi se opun ideii de a fi supravegheați. Preferă, mai degrabă, să fie infectați cu COVID-19

O parte dintre francezi se opun ideii de a fi supravegheați prin intermediul telefoanelor, chiar dacă acest lucru ar limita efectele pandemiei.

Propunerea de a relaxa restricțiile impuse din cauza pandemiei în Franța și, în schimb, folosirea telefoanelor mobile pentru depistarea contacților, se împiedică de reticența populației, îngrijorată că acest lucru ar putea duce la încălcarea dreptului la viață privată și a libertăților civile, arată un sondaj de opinie publicat la începutul acestei săptămâni, transmite The Telegraph.

Guvernul francez are în dezvoltare o aplicație StopCovid, de urmărire a contacților, care ar folosi localizarea mobilului prin GPS pentru a trimite alerte telefonice celor care au avut un contact apropiat cu o persoană infectată cu noul coronavirus. Aceștia ar urma apoi să-și facă testul sau să se autoizoleze. Însă mai bine de jumătate dintre francezi refuză să descarce această aplicație din cauza problemelor de confidențialitate pe care le implică folosirea ei, arată sondajul făcut de IFOP, una dintre cele mai reputate instituții de cercetare de piață din Franța, la solicitarea Fundației Jean-Jaurès. Mai exact, 53% dintre francezi nu sunt de acord cu obligativitatea folosirii datelor mobile pentru depistarea contacților. Deși guvernul a anunțat explicit că utilizarea aplicației nu va fi obligatorie, doar 46% dintre cetățeni sunt de acord să o folosească. Votanții de stânga sunt cei mai vehemenți opozanți ai planului de supraveghere prin intermediul telefoanelor mobile, în timp ce numărul alegătorilor de dreapta care îl susțin este cu foarte puțin mai mare.

Ministrul francez al tehnologiei a declarat că informațiile obținute prin intermediul aplicației sunt confidențiale, că aceasta este un instrument care poate fi instalat doar dacă utilizatorul dorește, și poate fi dezinstalat oricând. Informațiile adunate sunt anonime și după o perioadă de timp sunt șterse.

Argumentul guvernului în susținerea planului de supraveghere sunt rezultatele bune în ținerea pandemiei sub control, obținute prin această metodă în Coreea de Sud și Singapore. Fostul ministru al justiției, Jaques Toubon, este de părere că libertatea personală nu trebuie pusă în balanță cu lupta împotriva răspândirii virusului. „Trăim într-o democrație în care libertățile fundamentale sunt garantate prin lege și trebuie să ne asigurăm că ele sunt respectate. Dreptul la viață private se numără printre ele”, a declarat Toubon pentru Bloomberg.

Prim-ministrul francez, Edouard Philippe, a convocat o dezbatere parlamentară pe această temă, iar Anne Hidalgo, primarul Parisului este de părere că o relaxare a restricțiilor trebuie însoțită de testare în masă, urmată de acordarea unor certificate de imunizare celor care s-au vindecat, în timp ce cei infectați trebuie plasați în carantină.

Guvernul afirmă însă că nu este momentul pentru ridicarea restricțiilor. Este foarte probabil ca președintele francez Emmanuel Macron să anunțe extinderea lor până în 15 mai.

Sursă FOTO: Pixabay.com/ caracter ilustrativ

 

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Primul cântăreț din România care recunoaște: 'Da, sunt gay'
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Românii din Israel trăiesc în teroare: „Au început să se bată, să împuște poliția, să...
Primul cântăreț din România care recunoaște: 'Da, sunt gay'
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Adevărul neștiut despre relația dintre Andra și Delia. Ce i-au spus amândouă lui Măruță
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide