Spania a avertizat asupra impactului dur al celui de-al doilea val de coronavirus

Spania a avertizat asupra impactului dur al celui de-al doilea val de coronavirus
Spania a avertizat asupra impactului dur al celui de-al doilea val de coronavirus
Publicat: 25/08/2020, 09:00
Actualizat: 25/08/2020, 09:03

Întrucât oficialii din Spania se luptă cu o creștere a cazurilor de coronavirus, câteva  voci avertizează că o altă blocare ar putea avea consecințe nefaste pentru o țară care în urmă cu câteva luni a ieșit din unul dintre cele mai stricte restrictii ale Europei.

În timp ce cazurile de virus au urcat în Europa, peste 78.000 de cazuri au fost detectate în ultimele două săptămâni în Spania, împingând rata de infecție la 166 la 100.000, comparativ cu 67 în Franța și 22 în Marea Britanie.

Sistemul de asistență primară este „la marginea prăbușirii” în Madrid

Creșterea constantă a sporit spectrul blocajelor noi în următoarele săptămâni, în special la Madrid, unde sindicatele au avertizat că sistemul de asistență primară este „la marginea prăbușirii”, din cauza lipsei de personal și a resurselor de testare, titrează  The Guardian.

„Dacă lucrurile continuă la fel, probabil va trebui să ne întoarcem la un fel de închisoare, cel puțin parțial”, a declarat, luni, televizorul TeleMadrid, José Felix Hoyo Jiménez, de la Spania, non-profit, Médicos del Mundo.

În timp ce creșterea recentă a fost constantă, este probabil să fie mai puțin pronunțată decât cea din martie și aprilie, a adăugat el.

Funcționarii din Spania au apelat uneori la măsuri specifice sau parțiale – la începutul acestei luni, ordonând blocarea orașului central Aranda de Duero și care au dispus recent închiderea tuturor restaurantelor și barurilor din orașul Tielmes în apropiere de Madrid -, dar au accentuat măsurile care vizează reducerea activităților sociale.

În Catalonia, adunările sociale ar fi limitate la 10 persoane sau mai puțin, a declarat luni liderul regional, Quim Torra. „Numerele sunt în continuă creștere”, a adăugat el, descriind următoarele săptămâni drept „decisive”. În regiunea de sud-est a Murciaului, adunările sociale vor fi limitate la șase persoane.

La Madrid, unde rata de infecție de 14 zile a crescut până la 366 la 100.000, autoritățile au recomandat vineri ca locuitorii din zonele cele mai afectate din Capitală să rămână în casele lor.

Enrique López, oficial regional, a extins luni acest apel, îndemnând rezidenții să evite pe cât posibil „interacțiunile sociale inutile”. „Ne aflăm într-un moment foarte dificil – ca peste tot în lume – și trebuie să facem sacrificii. Dacă evităm interacțiunile inutile, evităm închiderea ”, a declarat el pentru postul de televiziune Cadena Ser.

Testarea crescută poate explica parțial creșterea

Oficialii spanioli au sugerat că testarea crescută poate explica parțial creșterea, adăugând că majoritatea cazurilor noi se numără printre persoane cu vârsta sub 65 de ani. Numărul deceselor prin coronavirus rămâne relativ mic, la 96 în ultimele șapte zile.

Întrucât experții în sănătate publică spun că țara se află într-un moment critic, asociațiile reprezentând întreprinderile din Spania au avertizat că membrii lor continuă să treacă de la o blocare care a stopat economia într-o oprire apropiată și au declanșat una dintre cele mai profunde recesiuni din memoria recentă. „Un nou spațiu care ar paraliza activitatea de afaceri ar avea consecințe catastrofale și ireversibile”, a declarat principalul lobby de afaceri al țării, CEOE, într-un comunicat.

Psihologii au sunat de asemenea alarma, subliniind mulți din Spania care continuă să se lupte cu impactul unui blocaj care inițial a interzis rezidenții să-și părăsească locuințele să meargă sau să facă exerciții și care a obligat majoritatea copiilor să rămână în casele lor timp de șase săptămâni.

86% dintre părinții chestionați au raportat schimbări în starea emoțională a copiilor lor în timpul măsurilor de izolare

Un studiu privind copiii din Spania și Italia a constatat că 86% dintre părinții chestionați au raportat schimbări în starea emoțională a copiilor lor în timpul măsurilor de izolare, variind de la dificultăți care se concentrează la iritabilitate. Schimbările par să fie mai accentuate în rândul copiilor din Spania, ceea ce sugerează că blocarea mai strictă ar fi putut juca un rol.

Ea se îngrijora că o altă îngrădire ar agrava aceste probleme. „Ar fi groaznic. Nu ne-am recuperat din prima, rezerva noastră de reziliență este încă uzată ”, a spus ea. „Nu doar îngrozitor, ar fi mai periculos decât prima dată. Tulburările ar fi mai grave.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Andreea Bălan și-a aniversat ziua de nume la spital: ”Ce să zic, la mulți ani!”
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu