STARE DE ALERTĂ. Raed Arafat explică de ce ÎPS Pimen a fost înmormântat cu mii de oameni: Este solicitarea personală a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. Nu s-a făcut excepție de la problema sănătății publice

STARE DE ALERTĂ. Raed Arafat explică de ce ÎPS Pimen a fost înmormântat cu mii de oameni: Este solicitarea personală a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. Nu s-a făcut excepție de la problema sănătății publice
STARE DE ALERTĂ. Raed Arafat explică de ce ÎPS Pimen a fost înmormântat cu mii de oameni: Este solicitarea personală a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. Nu s-a făcut excepție de la problema sănătății publice. Sursă FOTO Recorder.ro
Publicat: 24/05/2020, 17:30
Actualizat: 24/05/2020, 17:35

Platforma de jurnalism Recorder face o comparație între înmormântarea decedaților de COVID-19 supusă regulilor din starea de alertă și cea organizată pentru fostul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen.

Potrivit protocoalelor de desfășurarea a înmormântărilor pentru decedații purtători de SARS-CoV-2, traseul până la cimitir ar fi trebuit să fie astfel: trupurile să fie sigilate la morgă în saci dezinfectați, transportate apoi direct la cimitir de firme de pompe funebre cu mașini speciale, în sicrie etanșate. La cimitir, trebuiau înhumate în cel mai scurt timp (în aceeași zi în care au părăsit morga). Sunt reguli de înmormântare stricte, gândite de autorități pe timp de pandemie, pentru a limita accesul persoanelor la o posibilă sursă de contaminare, creată de aglomerații, dar și de proximitatea trupului infectat cu SARS-CoV-2.

Dublă măsură la inmormântări sau exceptare limitată

În cazul ÎPS Pimen, aceste reguli au fost, pentru prima dată, reinterpretate, potrivit recorder.ro. Trupul arhiepiscopului a fost transportat de la Spitalul Matei Balș din București (unde a survenit decesul) la Catedrala Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, care timp de o zi a devenit loc de pelerinaj pentru mii de suceveni

Declarația lui Raed Arafat, șeful Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

Raed Arafat a declarat că desfășurarea înmormântării în cazul Arhiepiscopului al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, nu s-a realizat o excepție de la sănătate publică, iar distanțarea socială a fost respectată. De asemenea, menționează că dacă s-au încălcat regulile la fața locului, nu ține de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care a acceptat documentul realizat de INSP.

Este solicitarea personală a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. E foarte greu să refuzi când e vorba de așa ceva… Dar s-a acceptat ceva minimal, care să respecte toate regulile. Noi am acceptat în ideea că, fiind o personalitate bisericească, n-ai cum să nu accepți. Însă acceptul nostru a fost fără vreo excepție la partea de sănătate publică. Ce am dat a fost cu respectarea distanțării sociale, cu purtarea măștii. Dacă s-au încălcat regulile la fața locului, asta nu mai ține de noi. S-a dat un document pe baza unei analize făcute de INSP. Noi nu dăm de capul nostru, (…) a declarat raed Arafat pentru Recorder.ro.

La un om obișnuit, înmormântarea are modul ei în care se desfășoară. Acolo a fost o excepție având în vedere situația. Dar a fost o excepție limitată, dacă vreți, că nu s-a făcut excepție de la problema sănătății publice. A fost vorba de o slujbă care trebuie să se facă altfel decât la un om simplu. E ceva ce ține de religie, e altfel de slujbă care se face!”, a declarat Raed Arafat.

Aproximativ 1.200 de români cu COVID-19 au fost înmormântați în condiții speciale, fără ca rudele să-și poată lua rămas bun. Potrivit regulilor din starea de alertă, la evenimente private, inclusiv înmormântări, nu pot participa mai mult de 8 persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii