Ministrul Justiţiei: De câte ori nu au fost respectate avizele MJ, s-a ajuns la situaţii neplăcute, unii au ajuns să dea cu subsemnatul

Ministrul Justiţiei: De câte ori nu au fost respectate avizele MJ, s-a ajuns la situaţii neplăcute, unii au ajuns să dea cu subsemnatul
Publicat: 02/09/2021, 10:50
Actualizat: 02/09/2021, 10:51

Ministrul Justiţiei Stelian Ion a avertizat joi, că nu a avizat actul normativ referitor la Programul Anghel Saligny, iar  de câte ori nu au fost respectate avizele Ministerului Justiţiei, „s-a ajuns la situaţii neplăcute”. Acesta a subliniat că cei care lucrează în instituție “nu-și permit, indiferent de presiunile pe care încearcă să le facă unii sau alții, să își pericliteze cariera și să facă lucruri ilegale”.

„Cred că a fost destul de clar la încheierea zilei de ieri că în privința avizului care a stat la baza acestei dispute politice, am avut dreptate. Ministerul Justiției, încă nu primise originalul pe care să dea acel aviz. Prin urmare, termenul de 4 zile pe care trebuie să dea avizul nici nu începuse să curgă.

Dacă ar fi fost altfel, ședința de ieri ar fi continuat, s-ar fi adoptat actul acela normativ.

Dincolo de tehnicalități. Eu vreau să spun un lucru la care țin foarte mult. În spatele meu nu este doar o clădire, este o instituție respectabilă, Ministerul Justiției, unde lucrează niște oameni care au intrat pe bază de concurs. Unii au zeci de ani de experiență. Oameni care nu își permit, indiferent de presiuni, să își pericliteze cariera și să facă lucruri greșite, ilegale. Ministerul Justiției, de-a lungul anilor, a fost garantul respectării legalității și de câte ori nu s-au respectat aceste avize și opinii ale celor din Ministerul Justiției, s-a ajuns la situații neplăcute. Unii au ajuns să dea cu subsemnatul. De asta aș fi foarte atent, în activitatea guvernamentală, la aceste avize și opinii ale profesioniștilor din Ministerul Justiției”, a afirmat Stelian Ion.

Ministerul Justiţiei nu a avizat actul normativ, invocând argumente procedurale, iar premierul a încercat să-l introducă pe ordinea de zi suplimentară a şedinţiei de Guvern de joi. La sfârşitul zilei, prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat revocarea lui Stelian Ion de la Justiţie, spunând că nu va acecepta în Guvernul României miniştri care să se opună dezvoltării României.

Ministrul Stelian Ion subliniază că „niciunul dintre cele trei partide nu a îndeplinit numărul de voturi pentru a decide el de unul singur. E foarte important să lucrăm bine împreună”.

„Avem toate ingredientele pentru o guvernare de succes. La Justiție mai avem lucrat la armonizarea opiniilor în coaliție, dar electoratul ne-a dat un vot și aici nu suntem parașutați și puși cu mâna, ci am ajuns în coaliție în urma unui vot popular. Niciunul dintre cele trei partide nu a îndeplinit numărul de voturi pentru a decide el de unul singur. E foarte important să lucrăm bine împreună, eu nu am văzut să se schimbe modul de coordonare. Aș vrea să văd acțiuni ale miniștrilor, e foarte important să creăm o echipă”, a declarat Stelian Ion.

Preşedintele Klaus Iohannis a primit cererea prim-ministrului Florin Cîţu de revocare a lui Stelian Ion din funcţia de ministru al Justiţiei şi o analizează, a anunţat Administrația Prezidențială.