STUDIU. Câți dintre cei care lucrează de acasă spun că au spațiu dedicat activității profesionale la domiciliu

STUDIU. Câți dintre cei care lucrează de acasă spun că au spațiu dedicat activității profesionale la domiciliu
Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ
Publicat: 22/05/2020, 13:39

Doar 13 procente din totalul românilor intervievați în cadrul unui studiu realizat de o companie activă în domeniul consultanței imobiliare și al managementului investițiilor recunosc că dețin un spațiu dedicat activității profesionale la domiciliu, la jumătate față de nivelul înregistrat în țările din Europa Centrală și de Est (ECE).

Astfel, lucrul de acasă reprezintă o provocare pentru cea mai mare parte dintre românii care au lucrat remote, în contextul epidemiologic actual.

Mai mult, majoritatea concetățenilor noștri, participanți la studiul realizat în mai multe țări din regiune, printre care și România, se simt izolați și duc lipsa întâlnirilor cu colegii. Și asta chiar dacă telemunca a însemnat pentru o parte dintre ei un echilibru mai bun între viața personală și cea profesională.

Ca urmare a inexistenței unui birou sau a unui spațiu de lucru dedicat în cadrul locuinței, 45% dintre românii chestionați au răspuns că sufrageria este locul principal în care își desfășoară activitățile de serviciu. La fel se întâmplă și în cazul a jumătate dintre respondenții din Europa Centrală și de Est.

Ca atare, 40 de procente dintre respondenți afirmă că întâmpină dificultăți să lucreze de acasă și simt că uneori au capacitate scăzută de concentrare, întrucât în același spațiu își desfășoară activitățile școlare sau de relaxare și copiii lor.

Aproape unul din trei români se simt în continuare conectați la munca de echipă

Un alt aspect constatat a fost și acela că, de acasă, jumătate dintre respondenții români la studiu recunosc faptul că se simt izolați de colegi și doar 27% se simt în continuare conectați la munca de echipă.

Asta în condițiile în care în statele din Europa Centrală și de Est este tocmai invers – 62% dintre respondenți susțin că sunt la fel de conectați cu echipa și dacă lucrează de acasă și doar 29% se simt izolați.

Întâlnirile spontane cu colegii le lipsesc cel mai mult angajaților din regiune atunci când lucrează de acasă (68%).

La noi în țară, 75% dintre respondenți simt însă mai ales lipsa interacțiunii fizice cu colegii pe parcursul unei zile de lucru.

Spațiile de muncă ar putea fi reimaginate

Pentru 67% dintre intervievați reprezintă o provocare faptul că nu există o delimitare clară între viaţa de la birou și doar 42% indică întâlnirile spontane cu colegii printre aspectele care le lipsesc cel mai mult de când lucrează de acasă.

„În viitor, birourile vor prinde viață și ar putea fi reimaginate drept adevărate hub-uri de cultură organizațională și identitate, în care biroul va purta rolul de catalizator al întâlnirilor, conectării sociale, organizare de evenimente și întâlniri, cât și socializare.

(…) Este cert că tot mai mulți angajatori regândesc acum structura biroului, respectiv modul în care acesta va fi folosit mai departe de către angajați, ceea ce poate însemna redefinirea spațiilor de birouri așa cum le știam înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19”, a precizat Andrei Voica, Director Project Management & Workplace Consultancy, Office Advisory în cadrul sursei citate.

La rândul său, Dominique Bogdănaș, Associate Workplace Solutions Services la aceeași companie, a adăugat că spontaneitatea stă la baza creativității și inovației, întărește relațiile de muncă, lucru care ajută compania să progreseze.

În plus, mai spune el, prin contactul fizic cu ceilalți colegi învățăm unii de la alții, împărtășind experiență și cunoștințe, aspecte care nu pot fi realizate într-un mediu digital.

„Interacțiunea socială este o parte esențială a modului în care oamenii întrețin comunitățile”, a conchis Bogdănaș.

Românii au continuat să lucreze eficient

Chiar și în aceste condiții, românii au continuat să lucreze eficient.

Astfel, cei mai mulți respondenți (ECE – 51%, România- 54%) consideră că au rămas la fel de productivi și în perioada de lucru la distanță, iar pentru 21% dintre respondenții din țările ECE și 23% dintre cei din România productivitatea chiar a crescut.

Mai mult, 44% dintre respondenții români spun că echilibrul dintre viața profesională și cea personală s-a îmbunătățit de când casa a devenit și spațiu de lucru, procent mai mare decât cel înregistrat în țările din Europa Centrală și de Est.

Cele mai multe dintre firmele care pun accent acum pe munca la distanţă aveau deja implementat conceptul “work from home”, din perioadă anterioară pandemiei.

Concret, atât la nivelul țărilor din Europa Centrală și de Est (CEE), cât și în România, peste 60% din respondenți au lucrat ocazional de acasă, iar 31% dintre cei intervievați în România și 23% în țările din regiune spun că nu au lucrat remote deloc înainte de pandemie.

Studiul a fost realizat în perioada martie-aprilie în 25 de țări în care Collies International operează, prin colectare online de date în rândul a aproape 4.400 de respondenți dintre care aproximativ un sfert din țările din Europa Centrală și de Est.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...