Studiu. Trei din zece gazde se asteaptă ca oaspetele să mânânce tot din farfurie. Cât de des iau românii masa în familie

Studiu. Trei din zece gazde se asteaptă ca oaspetele să mânânce tot din farfurie. Cât de des iau românii masa în familie
Cei mai mulți români iau masa alături de cei dragi cel puțin o dată pe zi, arată un studiu recent / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 21/06/2021, 13:23
Actualizat: 21/06/2021, 13:25

Masa în familie cel puțin o dată zi continuă să fie o regulă pentru jumătate dintre români, iar atunci când stau la masă, cei mai mulți conaționali (80%) vor mâncare gătită în casă. A mânca tot din farfurie este în continuare considerat un semn de apreciere a oaspeților față de gazde, arată un studiu comandat de un productor de legume congelate și conservate.

Majoritatea familiilor din România iau masa împreună, deși de obicei doar o dată, seara, arată un studiu dat recent publicității de Bonduelle, producător de legume congelate și conservate. Astfel, cei mai mulți respondenților (53%) spun că iau masa alături de familie sau de cei dragi cel puțin o dată pe zi, respectiv seara. În același timp, o cincime dintre respondenți (20%) au declarat că în ultimul an au luat masa cu familia chiar de mai multe ori pe zi.

Potrivit inițiatorilor studiului, este posibil ca această practică să fie un efect colateral al muncii la domiciliu, ca urmare a schimbrărilor provocate de pandemia de COVID-19. Anul trecut, conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare alături de băuturile nealcoolice au deţinut o pondere în creștere din consumul gospodăriilor, în medie, 34,6%, față de 32,5%, în anul 2019.

Răspunsul la înctrebarea „Cine gătește cel mai bine?”

Potrivit studiului „Găteşti pentru cei dragi? Cum pui dragostea în farfurie?”, realizat de Bonduelle prin intermediul compania de cercetare de piață iVox., mâncarea preparată acasă și-a păstrat aproape intact și rolul său afectiv. Atunci când iau masa cu familia, aproape 80% dintre respondenți preferă să mănânce mâncare gătită în casă, în timp ce doar 13% au declarat că în astfel de ocazii preferă să iasă să mănânce în oraș. Pe de altă parte, proporția celor care pentru asemenea ocazii comandă mâncare pentru a fi livrată la domiciliu este de doar 8%, astfel că locul meselor pregătite și consumate în familie pare asigurat și în viitor, arată autorii studiului.

La întrebarea „cine gătește cel mai bine din familie?” răspunsurile, în mod previzibil, au indicat persoanele cele mai apropiate de respondenți: 45% dintre aceștia au spus că mama, iar 43% s-au referit la partenerul de viață, categorie care include și bărbații.

Studiul citat că șase din zece români își arată aprecierea pentru o mâncare gustoasă mulțumindu-i direct persoanei care a pregătit-o, 23% mănâncă tot din farfurie, iar 10% mai cer o porție. De partea cealaltă, așteptările gazdei de la oaspete, drept semn de mulțumire, sunt ca acesta să mănânce tot (11%), să spună cât de mult i-a plăcut mâncarea (42%), să mănânce tot și de asemenea să spună cât de mult i-a plăcut (35%). Altfel spus, în cel puțin trei cazuri din zece gazda se așteaptă ca oaspeții să golească farfuria.

Este gătitul o corvoadă?

Pentru majoritatea românilor, gătitul pentru ocazii alături de familie nu este privit ca o corvoadă, dimpotrivă, arată studiul citat. Aproape două treimi dintre respondenți (63%) declară că le face cea mai mare plăcere să gătească pentru familie, fapt care confirmă că luatul mesei împreună rămâne una dintre ocaziile importante din viața familiilor din România.

Conform datelor culese, aproape o jumătate din respondenți (44%) își exprimă pur și simplu prin viu grai aprecierea pentru familie sau prieteni, puțin peste o treime (35%) au declarat că își demonstrează afecțiunea oferind un cadou, în vreme ce unu din cinci români (19%) gătește mâncarea preferată a persoanei dragi.

Internetul, sursa principală de rețete

Cartea de bucate de pe raftul din bucătărie sau carnetul cu rețete de la mama au devenit surse secundare de informare sau inspirație pentru gătit. Astfel, deși circa patru din zece respondenți au declarat că rețeta lor cea mai apreciată o au de la mama, cei care au găsit-o pe internet reprezintă o proporție apropiată – 30%.

Astfel, internetul este principala sursă de informare despre rețete (46%), urmat de membrii familiei (27%), bloguri și rețete video (13%).

Porivit inițiatorilor studiului, o combinație de factori – disponibilitatea ingredientelor, accesul facil la informații culinare pe internet, cunoașterea unei limbi străine și, probabil, călătoriile în afara granițelor – au transformat deja tabloul preferințelor gastronomice ale românilor.

Se remarcă astfel tendința de internaționalizare și în cazul felurilor de mâncare: o majoritate clară a respondenților gătesc cel mai des preparate tradițional românești (74%), însă cei care preferă bucătăria italiană reprezintă aproape 9% din total, în vreme ce nicio altă cultură gastronomică străină, europeană sau de pe alt continent, nu este reprezentată cu mai mult de 2%.

Cel mai probabil, acest fenomen se explică prin apropierea culturală dintre România și Italia, turismul și contactele dintre românii de aici și cei din diaspora care trăiesc în Peninsulă, potrivit autorilor studiului.

Studiul„Găteşti pentru cei dragi? Cum pui dragostea în farfurie?”, realizat de Bonduelle prin intermediul companiei de cercetare de piață iVox, a fost realizat online, în luna mai, pe un eșantion de 2.042 de persoane, reprezentativ pentru populația utilizatorilor de internet din România cu vârsta de peste 18 ani, din mediul urban.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Meteorologii anunță că ne vom confrunta cu noi recorduri de temperatură. Fenomenul îngrijorător ce va...
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Cauzele caniculei care dă bătăi de cap europenilor. Cât mai durează temperaturile de peste 40...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Horoscop 3 august 2021. Zodia care trebuie să facă schimbări majore pentru bani
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
Raed Arafat, anunț cutremurător venit ÎN MIEZ DE NOAPTE: Lovitură pentru milioane de ROMÂNI
Savanții sunt speriați de creșterea „Zonei Moarte” din Ocean. Creaturile marine se sufocă!
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...