Studiu. Trei din zece gazde se asteaptă ca oaspetele să mânânce tot din farfurie. Cât de des iau românii masa în familie

Studiu. Trei din zece gazde se asteaptă ca oaspetele să mânânce tot din farfurie. Cât de des iau românii masa în familie
Cei mai mulți români iau masa alături de cei dragi cel puțin o dată pe zi, arată un studiu recent / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 21/06/2021, 13:23
Actualizat: 21/06/2021, 13:25

Masa în familie cel puțin o dată zi continuă să fie o regulă pentru jumătate dintre români, iar atunci când stau la masă, cei mai mulți conaționali (80%) vor mâncare gătită în casă. A mânca tot din farfurie este în continuare considerat un semn de apreciere a oaspeților față de gazde, arată un studiu comandat de un productor de legume congelate și conservate.

Majoritatea familiilor din România iau masa împreună, deși de obicei doar o dată, seara, arată un studiu dat recent publicității de Bonduelle, producător de legume congelate și conservate. Astfel, cei mai mulți respondenților (53%) spun că iau masa alături de familie sau de cei dragi cel puțin o dată pe zi, respectiv seara. În același timp, o cincime dintre respondenți (20%) au declarat că în ultimul an au luat masa cu familia chiar de mai multe ori pe zi.

Potrivit inițiatorilor studiului, este posibil ca această practică să fie un efect colateral al muncii la domiciliu, ca urmare a schimbrărilor provocate de pandemia de COVID-19. Anul trecut, conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare alături de băuturile nealcoolice au deţinut o pondere în creștere din consumul gospodăriilor, în medie, 34,6%, față de 32,5%, în anul 2019.

Răspunsul la înctrebarea „Cine gătește cel mai bine?”

Potrivit studiului „Găteşti pentru cei dragi? Cum pui dragostea în farfurie?”, realizat de Bonduelle prin intermediul compania de cercetare de piață iVox., mâncarea preparată acasă și-a păstrat aproape intact și rolul său afectiv. Atunci când iau masa cu familia, aproape 80% dintre respondenți preferă să mănânce mâncare gătită în casă, în timp ce doar 13% au declarat că în astfel de ocazii preferă să iasă să mănânce în oraș. Pe de altă parte, proporția celor care pentru asemenea ocazii comandă mâncare pentru a fi livrată la domiciliu este de doar 8%, astfel că locul meselor pregătite și consumate în familie pare asigurat și în viitor, arată autorii studiului.

La întrebarea „cine gătește cel mai bine din familie?” răspunsurile, în mod previzibil, au indicat persoanele cele mai apropiate de respondenți: 45% dintre aceștia au spus că mama, iar 43% s-au referit la partenerul de viață, categorie care include și bărbații.

Studiul citat că șase din zece români își arată aprecierea pentru o mâncare gustoasă mulțumindu-i direct persoanei care a pregătit-o, 23% mănâncă tot din farfurie, iar 10% mai cer o porție. De partea cealaltă, așteptările gazdei de la oaspete, drept semn de mulțumire, sunt ca acesta să mănânce tot (11%), să spună cât de mult i-a plăcut mâncarea (42%), să mănânce tot și de asemenea să spună cât de mult i-a plăcut (35%). Altfel spus, în cel puțin trei cazuri din zece gazda se așteaptă ca oaspeții să golească farfuria.

Este gătitul o corvoadă?

Pentru majoritatea românilor, gătitul pentru ocazii alături de familie nu este privit ca o corvoadă, dimpotrivă, arată studiul citat. Aproape două treimi dintre respondenți (63%) declară că le face cea mai mare plăcere să gătească pentru familie, fapt care confirmă că luatul mesei împreună rămâne una dintre ocaziile importante din viața familiilor din România.

Conform datelor culese, aproape o jumătate din respondenți (44%) își exprimă pur și simplu prin viu grai aprecierea pentru familie sau prieteni, puțin peste o treime (35%) au declarat că își demonstrează afecțiunea oferind un cadou, în vreme ce unu din cinci români (19%) gătește mâncarea preferată a persoanei dragi.

Internetul, sursa principală de rețete

Cartea de bucate de pe raftul din bucătărie sau carnetul cu rețete de la mama au devenit surse secundare de informare sau inspirație pentru gătit. Astfel, deși circa patru din zece respondenți au declarat că rețeta lor cea mai apreciată o au de la mama, cei care au găsit-o pe internet reprezintă o proporție apropiată – 30%.

Astfel, internetul este principala sursă de informare despre rețete (46%), urmat de membrii familiei (27%), bloguri și rețete video (13%).

Porivit inițiatorilor studiului, o combinație de factori – disponibilitatea ingredientelor, accesul facil la informații culinare pe internet, cunoașterea unei limbi străine și, probabil, călătoriile în afara granițelor – au transformat deja tabloul preferințelor gastronomice ale românilor.

Se remarcă astfel tendința de internaționalizare și în cazul felurilor de mâncare: o majoritate clară a respondenților gătesc cel mai des preparate tradițional românești (74%), însă cei care preferă bucătăria italiană reprezintă aproape 9% din total, în vreme ce nicio altă cultură gastronomică străină, europeană sau de pe alt continent, nu este reprezentată cu mai mult de 2%.

Cel mai probabil, acest fenomen se explică prin apropierea culturală dintre România și Italia, turismul și contactele dintre românii de aici și cei din diaspora care trăiesc în Peninsulă, potrivit autorilor studiului.

Studiul„Găteşti pentru cei dragi? Cum pui dragostea în farfurie?”, realizat de Bonduelle prin intermediul companiei de cercetare de piață iVox, a fost realizat online, în luna mai, pe un eșantion de 2.042 de persoane, reprezentativ pentru populația utilizatorilor de internet din România cu vârsta de peste 18 ani, din mediul urban.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația