Prima pagină » Diverse » Studiul care arată de ce ne place BEREA rece. Oamenii de știință din China au găsit răspunsul

Studiul care arată de ce ne place BEREA rece. Oamenii de știință din China au găsit răspunsul

Studiul care arată de ce ne place BEREA rece. Oamenii de știință din China au găsit răspunsul
FOTO - Caracter ilustrativ: Shutterstock

Vara este aproape, temperaturile cresc, iar o bere rece pare soluția perfectă pentru a ne răcori. Dar de ce ne place berea rece?

Oamenii de știință de la Academia Chineză de Științe au găsit răspunsul.

De ce ne place berea rece

Ei au observat că moleculele din băuturile alcoolice se comportă diferit în funcție de temperatură și concentrația de alcool. La temperaturi ridicate, moleculele tind să se disperseze, făcând gustul băuturii mai puțin intens.

În schimb, la temperaturi scăzute, moleculele „se grupează”, intensificând anumite arome și creând o senzație mai puternică.

Acest lucru este valabil mai ales pentru berea cu un conținut mai mic de alcool (5-11%). La temperaturi de aproximativ 5°C, moleculele din bere se aranjează într-un mod similar cu cele din băuturile cu un conținut mai ridicat de alcool, făcând gustul mai intens și mai aromat.

De exemplu, oamenii de știință au observat cum diferența de conținut de alcool din baijiu, care poate varia între 40% și 60% în funcție de soi, este percepută diferit în funcție de temperatura la care este consumat, dispărând complet atunci când licoarea este încălzită. Și ceva similar se întâmplă cu berea, pentru care se constată un gust mai intens și mai alcoolic atunci când este servită rece.

Ce au descoperit cercetătorii chinezi

Pentru a înțelege de ce se produce acest fenomen, cercetătorii au evaluat structura moleculară a unei serii de soluții cu concentrații crescânde de alcool etilic în apă la diferite temperaturi.

Ei au observat că, la temperatura camerei și la concentrații scăzute de etanol, acesta tinde să se aranjeze în structuri piramidale în jurul moleculelor de apă, în timp ce, pe măsură ce concentrația crește, ia o configurație în formă de lanț.

Chiar și așa, aceste structuri tind să se modifice atunci când soluțiile sunt încălzite sau răcite, ceea ce ar putea explica diferențele de percepție a gustului de alcool.

De exemplu, soluțiile de etanol de 38%-42% și 52%-53%, cum ar fi cele caracteristice baijiu, care prezintă structuri caracteristice și diferite la temperatura camerei, tind să se unifice atunci când sunt încălzite.

„Gustul, rezultatul unei interacțiuni complexe”

„Gustul este rezultatul unei interacțiuni complexe între mai mulți factori. Percepția noastră este rezultatul unor senzații gustative și olfactive, somato-senzoriale și este afectată de influența temperaturii, în funcție de mecanismul de însumare a stimulilor care face ca percepția gustativă să fie potențată sau nu la nivelul receptorilor de ansamblul altor caracteristici ale ceea ce consumăm sau, în acest caz, ale băuturii”, explică pentru cotidianul „Repubblica” Gabriella Cadoni, specialist la Università Cattolica del Sacro Cuore și la Fundația Policlinica Universitară Agostino Gemelli.

„Temperatura implică și o variație la nivelul componentelor volatile ale băuturii, stimulând receptorii olfactivi retronazali care participă la senzația gustativă și care determină percepția globală”, subliniază Cadoni, potrivit The Hill.

„Luând în considerare în special temperatura, aceasta influențează gustul, deoarece toate celulele care găzduiesc receptorii gustativi au un senzor termic care le permite să o perceapă, influențând intensitatea semnalului transmis și oferind, de asemenea, o explicație a motivului pentru care aceeași băutură pare diferită în funcție de temperatura la care este degustată”, adaugă Gabriella Morini.

De aici se deduce că, la o temperatură potrivită, chiar și băuturile cu un nivel scăzut de alcool pot căpăta un gust asemănător cu cel al produselor cu concentrații mai mari de alcool, limitând totodată efectele nocive asupra sănătății.

Recomandarea video

Mediafax
Marele pierzător al acestor alegeri
Digi24
George Simion: „Democrația a fost călcată în picioare”. Reacția liderului AUR după închiderea urnelor
Cancan.ro
Moartea Rodicăi Stănoiu, învăluită în mister! Semnul care a stârnit îngrijorare în rândul celor care o cunosc
Prosport.ro
FOTO. Parcă sunt surori! Cum arată mama Jaquelinei Cristian, jucătoarea română care a încasat peste 1 milion de dolari în 2025
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
EXIT-POLL Alegeri Primăria București 2025. CURS: Ciucu 32,7% Băluță 26,3% Alexandrescu 20,2% Drulă 12,8%. INSCOP: Ciucu: 31,7%, Băluță 26,1%, Alexandrescu 21,1%
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
Rezultate oficiale alegeri București 2025. Ciprian Ciucu și Anca Alexandrescu conduc la numărul de voturi
Cancan.ro
Motivul real pentru care Mirabela Grădinaru nu a votat. Răspunsul BIZAR oferit de Nicușor Dan
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Cel mai bătrân STRĂMOȘ al RECHINILOR înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Efectul surprinzător al gazului ilariant împotriva depresiei severe