Suspendarea temporară a carantinei poate fi posibilă în cazul evenimentelor familiale: căsătorie, deces, botez. Cine analizează situațiile deosebite în care măsurile de carantină pot fi suspendate temporar

Suspendarea temporară a carantinei poate fi posibilă în cazul evenimentelor familiale: căsătorie, deces, botez. Cine analizează situațiile deosebite în care măsurile de carantină pot fi suspendate temporar
Publicat: 22/07/2020, 09:39
Actualizat: 06/04/2021, 14:46

In ședința de marți, Guvernul a adoptat o hotărâre care pune în acord prevederii instituite prin starea de alertă cu modificările necesare disponibile după intrarea în vigoare a legii carantinei care a oprit vidul legislativ care a permis ca sute de pacienți cu coronavirus să se externeze la cerere. Prin HG36, începând cu 17 iulie, și se introduc măsurile prin care pot fi introduse persoanele infectate în izolare, respectiv cele suspecte în carantină.  În HOTĂRÂRE nr. 36 din 21.07.2020 sunt specificate situațiile în care o persoană suspectă a fi bolnavă de coronavirus poate fi izolată sau situațiile în care se permite suspendare temporară a celor carantinati.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, ultimele măsuri după ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Prin Hotărârea numărul 36 din 21 iulie 2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, principalele prevederi adoptate de Guvern sunt:

  • Se certifică pandemia de Covid-19
  • Se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc din țările cu risc epidemiologic ridicat
  • Se instituie măsura carantinării pentru persoanele care au intrat în contact cu persoane infectate, prin decizia DSP.
  • Sunt exceptate următoarele categorii de persoane care nu prezintă simptome de Covid-19: șoferii de tiruri, șoferii de microbuze și autocare, membrii Parlamentului European, ai instituțiilor internaționale, piloții de aeronave și personalul navigant, personalul navigant maritim și fluvial, lucrătorii în domeniul feroviar, lucrătorii transfrontalieri, membrii corpului diplomatic, posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu și membrii familiilor acestora, studenții români care au examene sau care încep studiile, membrii delegațiilor sportive internaționale care participă la competiții sportive.

În ce situații poate fi analizată  suspendarea temporară a măsurii de carantină

Potrivit art. 5(1) din HOTĂRÂRE nr. 36 din 21.07.2020 privind constatarea pandemiei de COVID-19 și stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate pentru protecția populației, suspendarea temporară a măsurii de carantină poate fi analizată pentru situații deosebite, anume la evenimente familiale precum: ziua de naștere, căsătorie, deces, tratamente medicale, preschimbarea documentului de identitatea ș.a

Art.5(1)Pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică – în program de hemodializă),preschimbare documente de identitate, părăsirea țăriiș.a., poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină prevăzută la art. 2 și art. 4, pe baza documentelor justificative.

Potrivit alin (2) și (3) din HOTĂRÂRE nr. 36 din 21.07.2020 privind constatarea pandemiei de COVID-19 și stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate pentru protecția populației, analizarea situațiilor deosebite în care măsurile de carantină pot fi suspendate temporar, va fi realizată la nivelul centrelor județene de coordonare și conducere a intervenției, prin decizie emisă de Direcția de Sănătate Publică. Intervalul de timp penttru care se decide suspendarea temporară a carantinei va fi specificat în mod obligatoriu în decizia de suspendare

(2)Analiza situațiilor prevăzute la alin. (1) este realizată la nivelul centrelor județene de coordonare și conducere a intervenției și, cazurile considerate ca justificate, pot face obiectul suspendării temporare a măsurii de carantină, prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcția de Sănătate Publică.

(3)În decizia de suspendare se va menționa, în mod obligatoriu, intervalul de timp pentru care aceasta se aplică și măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2.

Legea privind carantina a intrat în vigoare marţi, la trei zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul