Transnistria cere alipirea la Rusia. Ce reacție are România, răspunde la Gândul LIVE Iulian Chifu, consilier prezidențial

Publicat: 16/04/2014, 22:44
Actualizat: 29/07/2014, 16:55

Deputații din stânga Nistrului cer lui Vladimir Putin și Dumei de stat să recunoască independența Transnistriei și să permită acestui teritoriu să intre în Federația Rusă. În același timp, în orașul Odesa, grupuri separatiste proruse amenință instituirea Republicii Odesa.

Tot astăzi, președintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu pentru Unimedia, că dacă cei din stâga Prutului vreodată vor avea probleme în parcursul spre UE și vor suna la București să spună că vor unire, se va întâmpla, indiferent cine va fi președintele României.

„În sufletul meu, eu voi rămâne un unionist fără rezerve. Am exprimat acest punct de vedere. În același timp, ideea reunificării poate fi văzută ca și o alternativă la un mers, un parcurs îndelungat până la intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. România este în UE, iar eu vă spun deschis: dacă vreodată veți avea probleme în parcursul către Uniunea Europeană, veți constata că au devenit insurmontabile aceste lucruri, nu știu când vor fi, sunați la București, și spuneți «Vrem să ne unim» și se va întâmpla. Dar asta trebuie să o vrea cetățenii Republicii Moldova, pentru că în România, sentimentul pro-unionist este în jur de 80%”, a spus Băsescu.

Cum au fost primite aceste vești la București și cum ar trebui să reacționeze România aflați urmărind emisiunea Gândul LIVE la care a fost invitat Iulian Chifu, consilier prezidențial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase