TACTICĂ. În vreme ce Trump îl vrea pe Putin în G-7, Serviciul Federal de Securitate a arestat un cetățean american, acuzându-l de spionaj și blocându-i accesul la o justiție independentă

TACTICĂ. În vreme ce Trump îl vrea pe Putin în G-7, Serviciul Federal de Securitate a arestat un cetățean american, acuzându-l de spionaj și blocându-i accesul la o justiție independentă
TACTICĂ. În vreme ce Trump îl vrea pe Putin în G-7, Serviciul Federal de Securitate a arestat un cetățean american, acuzându-l de spionaj și blocându-i accesul la o justiție independentă. Sursă FOTO WSJ
Publicat: 17/06/2020, 16:15
Actualizat: 17/06/2020, 16:25

Administrația Trump a căutat să-și îmbunătățească relația cu Rusia de la preluarea funcției președintelui actual, Donald Trump, dar relația nu a evoluat în această direcție.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a arestat un cetățean american, în decembrie 2018. Domnul Whelan spune că a fost la Moscova pentru nunta unui prieten, dar autoritățile ruse l-au acuzat că transporta o unitate USB care conține secrete de stat. La acea vreme lucra în calitate de șef de securitate pentru un furnizor de piese auto și i-a spus avocatului său că nu știe niciun material clasificat de pe șofer, potrivit unui editorial realizat de WSJ.

Oficialii ruși i-au limitat accesul la comunicare cu familie și cu guvernul american

Când s-a îmbolnăvit în spatele gratiilor, Ministerul de Externe al Rusiei a afirmat că a fost înșelat. Lucrările s-au desfășurat, luni, în întregime în limba rusă, iar domnul Whelan nu a înțeles nimic din conversația respectivă. Se poate deduce astfel, că  Rusia nu are o justiție independentă.

„Statele Unite sunt deranjate de decizie”, a declarat secretarul de stat Mike Pompeo. El a adăugat că „tratamentul lui Paul Whelan este la mâna autorităților ruse”.

„Negocierea” cetățenilor americani este o tactică populară neacceptabilă pentru membrii G7

Familia Whelan consideră că această farsă este concepută să ofere Moscovei o mai mare manieră într-un viitor schimb de prizonieri

„Negocierea” cetățenilor americani este o tactică populară printre state precum Iran, Coreea de Nord și Venezuela. Nu este un comportament acceptabil pentru un membru al grupului de elite din G7, cu care domnul Trump dorește să-și îmbunătățească relația, se arată în editorial.

Strategia lui Putin, în câștig. A retras unele forțe americane din Germania și a declarat că dorește  să se alăture G-7

Politica președintelui în Rusia a fost în cel mai bun caz inegală. Planul său de a retrage unele forțe americane din Germania este un cadou nemeritat pentru domnul Putin, așa cum a fost și declarația potrivit căruia dorește  să se alăture G-7, în ciuda opoziției altor lideri democratici. Cu toate acestea, s-a confruntat cu critici cu privire la încălcarea tratatelor de control al armelor și, în ciuda controverselor recente, a oferit Ucrainei asistență critică în lupta sa împotriva Moscovei.

Domnul Trump a făcut ca americanii care se întorceau ostatici în străinătate să fie o prioritate – până la punctul de a impune sancțiuni pentru aliatul NATO, Turcia, în 2018 pentru reținerea unui pastor american.

Condamnarea de la Whelan este un deget rus în ochii Americii și domnului Trump.

UE a respins ideea de a invita Rusia în noua întâlnire care implică puteri economice mondiale majore.  

Moscova a fost suspendată din ceea ce era G8 în 2014, după anexarea Crimeei.

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat sâmbătă că componența actualului G7 este „foarte depășită” și că intenționează să invite Rusia, Australia, Coreea de Sud și India pentru a participa la următoarea, titrează Euronews English.

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a declarat că participarea Rusiei a fost suspendată până când țara „își schimbă cursul”

Borrell a spus că depinde de Trump ca președintele G7 să emită invitații, spunând că astfel de invitații „reflectă prioritățile gazdei”.

Dar a schimba calitatea de membru sau formatul permanent nu este „prerogativa președintelui G7”.

Reuniunea liderilor din SUA, Germania, Franța, Canada, Japonia, Italia și Regatul Unit a fost inițial planificată pentru 10-12 iunie, dar a fost întârziată din cauza măsurilor de coronavirus.

„Este de bun simț ca președintele rus Vladimir Putin să se alăture G-7”, a declarat Donald Trump

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat pe 30 iunie că este de „bun simț” să-l invite pe președintele rus Vladimir Putin să se alăture grupului celor șapte, spunând că ar fi mult mai ușor să rezolvi diverse probleme dacă Moscova ar fi reprezentată la adunare.

„Multe dintre lucrurile despre care vorbim sunt despre Putin”, a declarat Trump pentru Fox News Radio într-un interviu.

Trump a ridicat perspectiva extinderii G-7, ai cărui membri sunt cele mai avansate economii din lume, pentru a include din nou Rusia, care a fost expulzată în 2014 în urma anexării de către Moscova a regiunii Crimeea.

Cei doi lideri au vorbit și telefonic luni și au discutat despre posibilitatea organizării unui summit extins G7 la sfârșitul acestui an. Kremlinul a spus că va căuta mai multe informații despre invitația lui Trump.

Trump a invitat și Australia, Coreea de Sud și India.

Alte națiuni G7, inclusiv Canada, s-au opus întoarcerii Rusiei, în timp ce unele, cum ar fi Japonia, nu au cântărit încă decizia. Germania a declarat miercuri că nu este momentul să schimbe formatul întâlnirii.