Un „al doilea val” de devastare a sănătății mintale datorat Covid-19 este iminent, spun experții. Consumul de substanțe interzise, simptome de depresie sau gânduri suicidare, printre problemele de sănătate mintală

Un „al doilea val” de devastare a sănătății mintale datorat Covid-19 este iminent, spun experții. Consumul de substanțe interzise, simptome de depresie sau gânduri suicidare, printre problemele de sănătate mintală
Un „al doilea val” de devastare a sănătății mintale datorat Covid-19 este iminent, spun experții. Consumul de substanțe interzise, simptome de depresie sau gânduri suicidare, printre problemele de sănătate mintală
Publicat: 13/10/2020, 13:00
Actualizat: 06/04/2021, 14:40

În timp ce lumea se luptă să gestioneze valurile inițiale de moarte și perturbări cauzate de pandemia Covid-19, există dovezi crescânde care se acumulează că „un al doilea val” legat de creșterea ratelor de sănătate mintală și tulburări de consum de substanțe ar putea fi construit, potrivit articol publicat luni în revista medicală JAMA.

„Acest al doilea val de sănătate mintală va aduce provocări suplimentare, cum ar fi creșterea numărului de decese cauzate de sinucideri și supradoze de droguri”, spun expertii

„Un al doilea val de devastare este iminent, atribuibil consecințelor asupra sănătății mintale ale Covid-19”, au scris autorii Dr. Naomi Simon, Dr. Glenn Saxe și Dr. Charles Marmar, toți de la Școala de Medicină Grossman a Universității din New York.

„Acest al doilea val de sănătate mintală, au sugerat cercetătorii, va aduce provocări suplimentare, cum ar fi creșterea numărului de decese cauzate de sinucideri și supradoze de droguri, și va avea un efect disproporționat asupra acelorași grupuri pe care le-a făcut primul val: grupurile socio-economice și lucrătorii din domeniul sănătății, potrivit CNN.

„Această magnitudine a morții într-o perioadă scurtă de timp este o tragedie internațională la scară istorică”, au spus autorii. „Această pierdere interpersonală este agravată de întreruperea societății”.

O preocupare centrală, au scris autorii, este „transformarea durerii și suferinței normale în durere prelungită și tulburare depresivă majoră și simptome ale tulburării de sănătate posttraumatică”.

O durere care durează mai mult. Efectul deceselor Covid-19 asupra sănătății mintale va fi profund

Durerea prelungită, care afectează aproximativ 10% dintre persoanele îndurerate, se caracterizează prin cel puțin șase luni de dor intens, preocupare sau ambele, față de decedat; durere emoțională; singurătate; dificultăți de reîncadrare în viață; evitare; a simți că viața nu are sens; și risc crescut de sinucidere. Aceste condiții pot deveni cronice și cu comorbidități suplimentare, cum ar fi tulburările consumului de substanțe, au spus autorii.

Acest lucru înseamnă că sunt prognozate 2 milioane de persoane îndurerate în SUA și „astfel, efectul deceselor Covid-19 asupra sănătății mintale va fi profund”.

O preocupare specială pentru autori o reprezintă riscurile psihologice pentru îngrijirea sănătății și pentru alți lucrători esențiali. „Susținerea sănătății mintale a acestor forțe de muncă și a altor forțe de muncă esențiale este esențială pentru pregătirea pentru gestionarea valurilor recurente ale pandemiei”, au spus autorii.

Covid-19 afectează deja sănătatea mintală. Pandemia generează mai multe condiții de sănătate comportamentală sau mentală, inclusiv consumul de substanțe, simptome de depresie sau gânduri suicidare

Pandemia a adus deja cu sine o criză de sănătate mintală, potrivit datelor Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Și un nou raport a constatat că americanii se confruntă cu mai multe probleme de sănătate mintală legate de coronavirus decât oamenii din alte țări.

Datele sondajului CDC au raportat că aproape 41% dintre respondenți se confruntă cu probleme de sănătate mintală care decurg din pandemie. Problemele sunt legate de pandemie și de măsurile stabilite pentru a o controla, inclusiv ordinele de ședere la domiciliu și distanțarea socială.

Aproape 41% dintre respondenți au raportat una sau mai multe condiții de sănătate comportamentală sau mentală, inclusiv consumul de substanțe, simptome de depresie sau gânduri suicidare.

Numărul americanilor care au raportat simptome de anxietate este de trei ori mai mare în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit CDC, iar mai multe studii au arătat că pandemia a afectat cel mai mult oamenii de culoare.
Analiza națională a cel puțin 6,7 milioane de îngrijitori asigurați de asociație a constatat că 26% dintre îngrijitorii neplătiți care încearcă să echilibreze munca și familia din cauza Covid-19 simt mai mult stres și au o sănătate fizică mai slabă decât înainte de pandemie.

Autorii NYU sugerează că soluția va necesita o finanțare sporită pentru sănătatea mintală; screening pe scară largă pentru identificarea celor care prezintă cel mai mare risc; medici de îngrijire primară și profesioniști din domeniul sănătății mintale care sunt instruiți în tratarea persoanelor cu durere prelungită, depresie, stres traumatic și abuz de substanțe; și o concentrare sârguincioasă asupra familiilor și comunităților, restabilind în mod creativ abordările pe care le-au folosit pentru a gestiona pierderile și tragedia de-a lungul generațiilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron