Un fost gardian al unui lagăr de concentrare va fi judecat în Germania, la vârsta de 100 de ani. Este acuzat de complicitate la crimă în 3.500 de cazuri

Un fost gardian al unui lagăr de concentrare va fi judecat în Germania, la vârsta de 100 de ani. Este acuzat de complicitate la crimă în 3.500 de cazuri
Publicat: 01/08/2021, 12:59

Un fost gardian în vârstă de 100 de ani de la lagărul de concentrare nazist Sachsenhausen de lângă Berlin va fi judecat în toamnă, la 76 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a raportat Welt am Sonntag.

Tribunalul districtual din Neuruppin a acceptat acuzaţiile de complicitate la crimă în 3.500 de cazuri, iar procesul ar urma să înceapă în octombrie. Acuzatul ar trebui să fie prezent la proces pentru două sau două ore şi jumătate pe zi, potrivit Reuters.

Despre acuzat, care nu a fost identificat în conformitate cu legislaţia germană privind suspecţii, se spune că ar fi lucrat ca gardian între 1942 şi 1945 în Sachsenhausen, unde au fost închişi circa 200.000 de oameni şi 20.000 au fost ucişi.

Curtea nu a fost disponibilă pentru comentarii în weekend.

În timp ce numărul suspecților în crimele naziste este în scădere, procurorii încearcă să aducă persoane în fața justiției.  Unul dintre ei este Thomas Walther, altfel în 2011 nu ar fi fost posibil să-l aducă în judecată pe John Demjanjuk și să-l condamne pe John Demjanjuk – un fost SS din lagărul Sobibor. Această condamnare istorică din 2011 a deschis calea pentru acțiuni ulterioare.

Conform legislației germane, toți cei care au slujit în lagăre de exterminare în timpul războiului sunt vinovați sau complici la genocid.