UPDATE – MAE: Autoritățile omaneze confirmă decesul unui marinar român | Atac comis asupra unui petrolier în Marea Arabiei

UPDATE - MAE: Autoritățile omaneze confirmă decesul unui marinar român |  Atac comis asupra unui petrolier în Marea Arabiei
Publicat: 31/07/2021, 00:10
Actualizat: 31/07/2021, 00:11

Un atac asupra cisternei de produse petroliere Mercer Street din Marea Arabiei, a provocat moartea a doi membri ai echipajului, un britanic și un român, a declarat compania israeliană care gestionează nava, Zodiac Maritime.

Update – Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunțat, vineri seara, că autoritățile omaneze au confirmat decesul unui marinar român aflat la bordul navei “Mercer Street”

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, prin intermediul Ambasadei României la Muscat și al Ambasadei României la Londra, s-a autosesizat și a întreprins măsuri specifice în regim de urgență. MAE precizează că natura exactă a incidentului este încă în curs de investigare de către autoritățile competente.

Reprezentanții Ambasadei României la Muscat au contactat de urgență autoritățile omaneze pentru a obține informații cu privire la cetățenia și identitatea victimelor, precizează un comunicat MAE.

MAE menționează că, până la acest moment, la nivelul misiunilor României nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară în legătură cu acest incident.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasadele României la Muscat și Londra, continuă dialogul cu locale, fiind pregătit să acorde asistență consulară, în limita competențelor legale.

Update – Administrația SUA anunță că urmărește implicațiile atacului comis asupra unui petrolier în Marea Arabiei şi colaborează cu parteneri internaţionali pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs incidentul, soldat cu moartea unui marinar român și a unuia britanic.

”Monitorizăm situaţia îndeaproape”, a precizat Jalina Porter, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

Știre inițială

Nava este utilizată de firma Zodiac Maritime, deţinută de Zodiac Group, companie a miliardarului israelian Eyal Ofer, relatează The Times of Israel.

Anterior AFP a transmis că un petrolier fără încărcătură la bord a fost atacat joi în largul coastelor Sultanatului Oman. Potrivit site-ului de operaţiuni maritime britanice UKMTO, un organism de luptă împotriva pirateriei, subordonat Royal Navy, atacul a fost semnalat joi în jurul orei 18:00 GMT.

„Detaliile incidentului sunt încă în curs de stabilire și o anchetă asupra incidentului este în curs de desfășurare. Continuăm să lucrăm îndeaproape cu UKMTO și alte autorități relevante”, a transmis Zodiac, care este deținută de familia bogată israeliană Ofer.

Acesta a spus că „nu este conștient de vătămarea altui personal” decât membrii echipajului britanic și un român, care au fost uciși.

Incidentul maritim apare pe fondul tensiunilor crescânde dintre Israel şi Iran

La începutul lunii iulie, nava-cargo CSAV Tyndall, utilizată de Zodiac Maritime, a fost vizată de o explozie în Oceanul Indian.

În ultimul an, Iranul a semnalat mai multe acte de sabotaj pe care le-a atribuit Israelului. La rândul său, statul evreu a atribuit Republicii islamice atacuri asupra unor nave în Marea Arabiei şi în Golful Oman.

Tensiunile au crescut în regiunea Golfului de când Statele Unite au reintrodus sancțiunile asupra Iranului în 2018 după ce președintele de atunci, Donald Trump, a retras Washingtonul din acordul nuclear din 2015 de la Teheran cu puterile majore.

Washingtonul a dat vina pe Iran pentru mai multe atacuri asupra transportului maritim în apele strategice ale Golfului, inclusiv asupra a patru nave, inclusiv două nave petroliere saudite, în mai 2019. Iranul s-a distanțat de aceste atacuri.

Israelul se opune revenirii Statelor Unite în Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, suspectând că regimul de la Teheran depune eforturi pentru a se dota, sub paravanul unui program atomic civil, cu arme nucleare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?