USR-PLUS: Nici la cinci ani distanţă nu avem o decizie definitivă a Justiţiei în cazul Colectiv. Infecțiile nosocomiale iau în continuare vieți

USR-PLUS: Nici la cinci ani distanţă nu avem o decizie definitivă a Justiţiei în cazul Colectiv. Infecțiile nosocomiale iau în continuare vieți
USR-PLUS: Nici la cinci ani distanţă nu avem o decizie definitivă a Justiţiei în cazul Colectiv. Infecțiile nosocomiale iau în continuare vieți. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30/10/2020, 11:50
Actualizat: 30/10/2020, 14:48

Alianța USR-PLUS a postat vineri dimineața, pe pagina sa de Facebook, un mesaj cu ocazia împlinirii a cinci ani de la tragedia din clubul Colectiv.

Cu această ocazie, USR-PLUS susține că este important un bilanț, care arată că nici la cinci ani de la incendiu nu există o decizie definitivă în acest dosar.

„Se împlinesc cinci ani de la tragedia de la Colectiv. Gândurile noastre de astăzi se îndreaptă către familiile victimelor și către persoanele care au suferit în incendiul de la Colectiv.

În această zi e necesar să facem un bilanț. Nici la cinci ani distanță nu avem o decizie definitivă a justiției în cazul Colectiv. Dar mai ales vedem că politicienii vechii clase politice, din nepăsarea cărora s-a petrecut incendiul, sfidează memoria colectivă prin candidaturi la alegerile locale. Avem încredere că justiția își va face treaba în cazul primarului Cristian Popescu Piedone”, scriu reprezentanții alianței pe Facebook.

USR-PLUS: Din nefericire, nu s-a schimbat mai nimic în sistemul sanitar

Alianța susține că, din nefericire, nu s-au schimbat suficiente lucruri în sistemul sanitar de la tragedia din Colectiv, în continuare neexistând un spital de mari arși funcțional în București.

Totodată, reprezentanții alianței atrag atenția că, în continuare, problema gravă a infecțiilor nosocomiale nu a fost rezolvată. USR-PLUS acuză de asemenea PSD că refuză să includă pe ordinea de zi în Parlament proiectul alianței privind prevenirea, tratamentul și raportarea infecțiilor de acest tip.

„Sistemul sanitar a fost prins nepregătit atunci și, din nefericire, nu s-a schimbat mai nimic nici până în prezent. În continuare lipsește un spital de mari arși funcțional în Capitală. Acum avem în Iași o secție renovată, dar nu are toate dotările necesare pentru a face față unei tragedii. Ne exprimăm speranța că, odată ce actuala administrație a Capitalei își va intra în drepturi, construcția unui spital va ocupa un loc fruntaș pe lista priorităților.

O altă problemă care trebuie rezolvată este cea a infecțiilor nosocomiale care, din păcate, iau vieți. Vedem asta și acum, în plină criză sanitară provocată de COVID-19. Parlamentarii USR din Comisia de Sănătate au depus un proiect de lege pentru prevenirea, tratamentul și raportarea infecțiilor intraspitalicești, dar zace în Parlament, pentru că PSD refuză să-l includă pe ordinea de zi”, spun cei de la USR-PLUS.

USR-PLUS adaugă că, în viitoarea guvernare, își propune alocarea unui fond de un miliard de euro pentru sistemul sanitar.

„În viitoarea guvernare, USR PLUS, dezvoltarea sistemului sanitar este prioritatea noastră, vom aloca un fond de un miliard de euro pentru infrastructură modernă, dar și soluții pentru creșterea calității actului medical astfel încât siguranța pacientului să fie pe primul loc.

Doar prin însănătoșirea sistemului medical și ale instituțiilor statului vom evita ca tragediile precum cea din urmă cu cinci ani să mai aibă loc”, mai spune alianța.

În urma incendiului, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulţi dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. Ulterior, la un an şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65.

În decembrie 2019, în dosarul „Colectiv”, Cristian Popescu “Piedone”, ales recent primar al Sectorului 5, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare, iar cei trei patroni ai localului au primit câte 11 ani şi 8 luni de detenţie.

Dosarul se află, în prezent, la Curtea de Apel Bucureşti, iar până la sfârșitul anului ar putea fi luată o decizie finală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial