Vești bune pentru micii agricultori. Petre Daea vrea să reînvie fostele magazine de stat „Unirea”

Vești bune pentru micii agricultori. Petre Daea vrea să reînvie fostele magazine de stat „Unirea”
Publicat: 27/08/2022, 22:02

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, vrea să redeschidă fostele magazine de stat „Unirea”, unde micii agricultori își vor putea vinde produsele. Șeful de la Agricultură vrea să redeschidă magazinele de stat sub numele „Casa de Comerț Unirea”. Astfel, Daea reînvie unul dintre proiectele sale de pe vremea guvernărilor Dragnea. 

Sunt gata regulile care vor permite operaționalizarea „Casei de Comerţ Unirea”, anunță ministrul Agriculturii. În ședința de vineri, guvernul a aprobat o ordonanță care ar urma să ajute la organizarea acestor magazine și căutarea de personal.

Întrebat despre costuri, ministrul Petre Daea a spus că „este un răspuns greu de dat, pentru că nu este vorba de un proiect care are un început și un sfârșit, ca și cum facem un cap de pod și construim acest lucru. Nu, este o societate comercială. Este greu de spus ce înseamnă valoarea pe care o va folosi o casă de comerț. Nu e vorba de a costa un asemenea proiect. Întrebarea dvs nu îmi dă posibilitatea să vă dau un răspuns care să vă satisfacă, întrucât eu nu am un răspuns la o asemenea întrebare”, a declarat ministrul agriculturii la Digi 24.

Chestionat pe tema eșecului proiectului său anterior, tot cu magazinele „Unirea”, Petre Daea a subliniat că „nimănui nu îi este permis să se despartă de un proiect în condițiile în care există lege. Aplicarea legii este obligatorie indiferent cine vine la minister. Din acest punct de vedere, nu am nicio îngrijorare. Litera legii spune foarte clar că ea trebuie îndeplinită. Într-un cuvânt, nu ne putem juca cu legea”.

Petre Daea a deschis, în 2018, pentru scurt timp celebrele magazine sub numele de „Casa de Comerț Unirea”

Guvernul a aprobat ordonanța care va permite ca în județe să fie stabilite de fonduri pentru organizarea și atragerea de personal pentru magazinele în care se vor vinde produse autohtone.

Potrivit obiectivelor stabilite la înființare, în 2018, scopul Societății Naționale „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA – S.A.” îl constituie, în principal, organizarea și desfășurarea comerțului cu ridicata și cu amănuntul, în depozite și magazine specializate, piețe și târguri, cu mărfuri agricole.

Sunt celebrele magazine, deschise pentru puțină vreme în 29018 tot de Petre Daea, în primele sale mandate de sub Guvernările Dragnea, numele „Casa de Comerț Unirea”, care, din nou, ar urma să preia și să vândă producțiile de la micii agricultori, așa-numitul lanț scurt de aprovizionare, prin care se evită „intermedierea şi deformarea preţurilor”, amintesc reprezentanții Ministerului Agriculturii.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase