VITAL. Aparatul care îți spune LA TIMP dacă te SUFOCI LENT din cauza COVID-19, recomandat de medicii din New York: Este la fel de simplu ca un termometru

VITAL. Aparatul care îți spune LA TIMP dacă te SUFOCI LENT din cauza COVID-19, recomandat de medicii din New York: Este la fel de simplu ca un termometru
Pacienții cu COVID-19 care ajung la ventilare mecanică au puține șanse de supraviețuire Foto: caracter ilustrativ
Publicat: 22/04/2020, 21:57
Actualizat: 22/04/2020, 22:04

În ultimele săptămâni, după o vastă experiență clinică cu COVID-19, medicii au început să se pună de acord asupra unei constante din evoluția pacienților tratați: nivelul de oxigen din sânge scade treptat, provocând o „sufocare lentă” care evoluează până când se ajunge la insuficiență respiratorie acută, iar pacienții trebuie intubați. În acest context, un aparat la fel de simplu de folosit ca termometrul poate fi vital pentru cei care nu sunt testați pentru COVID-19, dar au fost infectați și sunt în faza asimptomatică. 

Acest aparat – oximetru sau puls-oximetru poate da „alarma” înainte de a fi prea târziu.

Realizatorul TV Andy Cohen, care s-a recuperat recent de Covid-19, le-a spus ascultătorilor de pe Andy Cohen Live că deținerea unui puls – oximetru și că acest lucru a fost o sursă de ușurare pentru el. „Ați putea să vă speriați și să vă gândiți:„ Dumnezeule, plămânii mei nu se simt bine ”, dar puteți folosi acest puls- oximetru și vedeți,„ OK, bine, de fapt, sunteți bine, sunteți în parametrii de siguranță”, a spus el conform qz.com

Dar ce spun medicii?

„Abia acum începem să recunoaștem că pneumonia COVID cauzează inițial o formă de privare de oxigen pe care o numim „hipoxie silențioasă” – „tăcută” datorită naturii sale insidioase, greu de detectat”, scrie medicul Richard Levitan în New York Times.

În mod normal, pacienții prezintă disconfort toracic, durere cu respirația și alte probleme de respirație.

Când pneumonia COVID lovește prima dată, pacienții nu își dau seama că încep să se sufoce, chiar dacă nivelul  de oxigen din sânge scade

Și iată ce ne-a surprins cu adevărat: acești pacienți nu au raportat nicio senzație de probleme de respirație, chiar dacă radiografiile lor toracice au arătat pneumonie difuză și oxigenul lor a fost sub normal. Cum ar putea fi aceasta?

Saturația normală a oxigenului pentru majoritatea persoanelor este de 94 la 100 la sută

Pacienții cu pneumonie covidă pe care i-am văzut au avut saturații de oxigen de până la 50 la sută.

„Așadar, la sfârșitul lunii martie, în timp ce criza sanitară provocată de COVID-19 începea să copleșească spitalele din New York, m-am oferit voluntar să petrec 10 zile la Bellevue. În aceste zile, mi-am dat seama că nu detectăm pneumonia mortală pe care virusul o cauzează suficient de devreme și că am putea face mai mult pentru a-i ține pe pacienți în afara ventilatoarelor – și în viață”, maispune medicul new-yorkez.

Puls- oximetrul nu este mai complicat de folosit decât utilizarea unui termometru. Aceste dispozitive mici se aprind cu un singur buton și sunt așezate pe vârful degetului. În câteva secunde, sunt afișate două numere: saturația oxigenului și rata pulsului.

Depistarea precoce hipoxiei a funcționat pentru Boris Johnson, premierul britanic

„Oximetrele  au ajutat la salvarea vieții a doi medici de urgență pe care îi cunosc, avertizându-i din timp despre necesitatea tratamentului. Când au observat că nivelul lor de oxigen scade, amândoi au mers la spital și s-au recuperat (deși unul a așteptat mai mult și a necesitat mai mult tratament). Depistarea hipoxiei, tratamentul precoce și monitorizarea atentă au funcționat, de asemenea, pentru Boris Johnson, premierul britanic”, mai spune medicul american.

Dar interesul pentru oximetre a crescut în SUA în ultimele luni. Social media și YouTube sunt pline de instrucțiuni care le recomandă oamenilor să cumpere oximetre cu puls pentru a putea monitoriza dacă au Covid-19. Multe modele sunt vândute pe Amazon, precum și magazinele online și fizice ale Walmart, CVS și Target.

Medicii prescriu, în mod normal, oximetre de puls pentru pacienții cu boli pulmonare cronice, cum ar fi emfizemul sau hipertensiunea pulmonară, care primesc oxigen suplimentar acasă. Acești pacienți trebuie să își monitorizeze în mod regulat nivelul de oxigen, astfel încât să știe când să crească debitul de oxigen suplimentar.

Când puneți degetul în interiorul unui oximetru puls, strălucește un fascicul de lumină care detectează nivelul de oxigen din sângele dumneavoastră, scrie qz.com. Vă va arăta apoi măsurarea SpO2, care este procentul de oxigen pe care îl transportă sângele. Medicii consideră că un SpO2 de 95% și mai mare este normal.

Societatea toracică americană spune că majoritatea pacienților au nevoie de un SpO2 de cel puțin 89% pentru a-și menține celulele sănătoase

„Chiar și nivelurile în jurul valorii 90 nu sunt normale pentru oamenii sănătoși și indică faptul că ceva nu este în regulă cu respirația lor”, a spus Mark Levy, medic de familie din Seattle. Pentru a pune în perspectivă, a adăugat el, un pacient cu o rată SpO2 de 88% ar necesita oxigenoterapie continuă.

Levy consideră că rolul unui oximetru de puls în timpul pandemiei Covid-19 este „limitat” pentru majoritatea oamenilor. Nivelurile de oxigen din sânge sunt doar unul dintre numeroasele semne vitale pe care medicii le monitorizează la pacienții cu Covid-19.

În caz contrar, oamenii sănătoși pot menține adesea nivelurile normale de oxigen din sânge mult timp, în ciuda faptului că sunt cu adevărat bolnavi, pentru că inima și plămânii le compensează în alte moduri, potrivit lui Andrew Admon, un pulmonolog de la Universitatea Michigan din Ann Arbor.

„Nu este neobișnuit ca saturația de oxigen să rămână normală sau aproape de normală și apoi să scadă brusc. Ca urmare, o saturație normală de oxigen poate fi fals liniștitoare ”, a scris Admon pentru Quartz.

Spitalele sfătuiesc pacienții care se confruntă cu simptome Covid-19, cum ar fi respirația, tuse sau febră, să apeleze la medicul lor, mai degrabă decât în ​​camerele de urgență. Pacienții cu Covid-19, care sunt într-o stare suficient de gravă pentru a avea nevoie de spitalizare, își vor controla semnele vitalele din acel moment.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Schimbare istorică în Sănătate. Ce opțiuni vor avea românii
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
"Atunci o bag pe nevastă-mea la înaintare". Ce nu le poate refuza niciodată Alex Velea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine