Vlad Voiculescu: „Raportarea infecţiilor nosocomiale nu este la nivelul la care ar trebui să fie. Vedem o parte a adevărului şi nu este în ordine”

Redactor:
Florentina Dinu
Vlad Voiculescu: „Raportarea infecţiilor nosocomiale nu este la nivelul la care ar trebui să fie. Vedem o parte a adevărului şi nu este în ordine”
Conferință de presă la Ministerul Sănătății, despre evoluția pandemiei în România. Foto: Facebook

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a vorbit despre raportarea infecţiilor nosocomiale din spitalele din ţară care nu este „la nivelul la care ar trebui să fie”. Mai mult, ministrul Sanatatii anunta ca vor fi luate în vedere eventuale sancţiuni pentru raportări inexacte.

Vlad Voiculescu spune că „Timişoara pare că a raportat cum se cuvine infecţiile nosocomiale”.

„Infecţiile nosocomiale trebuie raportate aşa cum se cuvine”

„Infecţiile nosocomiale trebuie raportate aşa cum se cuvine. La Timişoara pare că au fost raportate cum se cuvine. Repet, pare, din informaţiile pe care le-am primit până astăzi. Am cerut informaţii suplimentare în această dimineaţă”, a spus ministrul, după ce a participat la ceremonia prilejuită de aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Institutului „Cantacuzino”.

Ministrul amintește de tragedia Colectiv, și spune că, deși numărul raportărilor a  crescut începând cu 2016, este  o „parte a adevărului”.

„Nu mi se pare că raportarea este la nivelul la care ar trebui să fie. Nu mi se pare că vedem tot adevărul. E clar că ne apropiem de adevăr şi trendul acesta a început din 2016, vedem că raportarea a crescut, dar ştim că nu suntem încă la nivelul la care ar trebui să fim cu raportarea. Cu alte cuvinte, vedem parte a adevărului şi lucrul ăsta nu este în ordine”, a afirmat Voiculescu.

La nivelul spitalelor, fie nu se conştientizează, fie nu se raportează

„Cred că mai degrabă, dintr-un motiv sau altul, la nivelul spitalelor, fie nu se conştientizează, fie nu se raportează. Cel târziu din 2016 nu există o sancţiune pentru cei care raportează, deci nu văd care ar fi motivaţia pentru o diminuare a raportărilor”, a detaliat el.

Despre eventuale sancţiuni în acest caz, ministrul a răspuns:

„Avem în vedere proceduri pentru raportări, cât şi seturi de reguli mai simple pentru testarea în spitale şi pentru păstrarea unor reguli de bază, care să ne ducă către reducerea numărului de infecţii nosocomiale din spitale”, a afirmat Vlad Voiculescu.

Spitalele morții. „Superbacteriile” letale care dau lovitura fatală bolnavilor COVID, ascunse sub preș

Mii de focare de infecție cu „superbacterii”, așa-numitele infecții nosocomiale, au fost raportate în spitalele europene înainte și după izbucnirea pandemiei. Mai multe studii citate de Revista National Geographic arată că mortalitatea crescută a pacienților COVID-19 care ajung pe secțiile de terapie intensivă, ar putea fi datorată complicațiilor asociate infecției suplimentare cu superbacterii. În acest context, în care sistemele de sănătate din state occidentale se confruntă oficial cu această problemă, în România, infecțiile nosocomiale sunt în continuare subraportate. GÂNDUL.RO a încercat să afle care este situația reală din spitale. Surse medicale vorbesc, sub protecția anonimatului, despre „mușamalizare”, „frica” personalului medical de a raporta, dar și despre decese cauzate de superbacterii puse pe seama COVID.

Surse medicale au declarat pentru GÂNDUL.RO că numărul pacienților români infectați cu aceste bacterii, cel puțin numărul raportat oficial este infim, comparativ cu alte state, care, deși au un sistem sanitar mult mai performant, raportează într-un număr mult mai mare infecțiile intraspitalicești.  Spre exemplu, în spitalele europene, 5 din 100 de pacienţi iau cel puţin o infecţie asociată actului medical, potrivit ECDC şi OMS.

BOMBĂ! I-a oferit 500 de euro pentru o oră de amor. Este soţie de fotbalist...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Povestea incredibilă a cerșetoarei care a devenit campioană europeană pentru România: `Am fost săracă de...
Restricţii pe litoral de 1 Mai. Până la ce oră vor avea voie turiştii să...
Ucraina cere sprijinul NATO contra Rusiei. Kievul evocă angajamentul summitului de la Bucureşti
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Ce avere are Cozmin Gușă. A strâns foarte mulți bani în ultimii ani
Mesajul uluitor lăsat de un bărbat pe un site pentru adulți după ce și-a găsit...
Cozmin Gușă, în această seară, la „40 de întrebări cu Denise Rifai”: „Adrian Năstase m-a...
Reacțiile adverse după vaccinare înseamnă că dezvolți mai mulți anticorpi. Ce se întâmplă cu cei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care majoritatea românilor îl mănâncă în...
Inchide