Ziua Pământului | Cristian Popescu Piedone: ”Eu cred că a venit vremea să vă gândiți să rămâneți la voi acasă, să respirați aerul vostru”

Ziua Pământului | Cristian Popescu Piedone: ”Eu cred că a venit vremea să vă gândiți să rămâneți la voi acasă, să respirați aerul vostru”
Publicat: 22/04/2024, 20:30
Actualizat: 23/04/2024, 11:42

”Ziua Pământului” a atras atenția, în cadrul unui eveniment organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) la Universitatea Ecologică, asupra riscurilor la care este supusă planeta, iar pentru asta an de an inițiază dezbateri de conștientizare asupra importanței protejării mediului înconjurător.

Tema aleasă la nivel mondial pentru Ziua Pământului din acest an este “Planeta versus Plastic” dar organizatorii evenimentului au adăugat ca temă de dezbatere pentru forumul “The Day After Tomorrow “ – “Mobilitatea Urbană”. Studenți, cadre didactice, reprezentanți ai administrației publice locale și centrale sau reprezentanți ai societății civile au susținut alocuțiuni privind importanța unei acțiuni colective în vederea protejării și conservării resurselor naturale ale planetei pentru asigurarea bunăstării generațiilor viitoare.

„Trebuie să venim cu politici clare, coerente, trebuie să fim foarte direcți”

Florin Spătaru, consilier al premierului României, a transmis că „un pământ verde, o economie verde poate fi dezvoltată”. „ Avem un raport al Băncii Mondiale privind schimbările climatice care ne spun că dacă vrem să ne îndreptăm, să ne respectăm obiectivele pe care ni le-am asumat, iar acel obiectiv înseamnă reducerea cu 90 % a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050. Pentru asta trebuie să venim cu politici clare, coerente, trebuie să fim foarte direcți, aplicați, transparenți și pragmatici. Haideți să acționăm, haideți să acționăm în direcția salvării Pământului încurajării a tuturor tehnologiilor vezi și să fim ambasadorii unei economii verzi la nivel național și mondial”, a spus Florin Spătaru.

La rândul său, Sorin Stanciu, președinte UZPR, a punctat că „Ziua Pământului nu este o manifestare de circumstanță, una festivistă, este un moment de reconștientizare a obligațiilor noastre ale celor care ne-am născut și trăim, existăm, în această cultură energetică Terra”.

„Este un semnal de alarmă pe care trebuie să-l întreținem permanent pentru siguranța viitorului omenirii. Noi, mass-media, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, o structură asociativă de creație, care și-a asumat și își asumă misiunea de utilitate publică, aceea educativă, de promovare, de influențare, de schimbare de comportamente, de comportament social al viitoarelor generații de adulți în atitudinea sa față de mediul înconjurător, față de problemele grave, ale societății, ale prezentului. Este necesar să determinăm o implicare majoră activă, curajoasă, față de toate pericolele care amenință însăși existența omenirii și pe care de cele mai multe ori ni le creăm singuri. Nu este mult de vorbit, este puțin de vorbit, dar este mult de făcut”, a transmis președintele UZPR.

„Eu cred că a venit vremea să vă gândiți să rămâneți la voi acasă, să respirați aerul vostru”

Pe de altă parte, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone – candidatul PUSL la Primăria Capitalei a fost tranșant: „Poți să ai bani, dar dacă trăiești într-o societate bolnavă, într-o societate poluată și fiecare dintre noi, nu înțelegem acest lucru, ori ne merităm viitorul, ori dumneavoastră noua generație trebuie să puneți piciorul în prag”.

„Sunteți mulți, sunteți mulți oameni buni, tineri, sunteți foarte mulți. Eu cred că a venit vremea să vă gândiți să rămâneți la voi acasă, să respirați aerul vostru, să nu vă duceți în străinătate după ce absolviți facultăți de prestigiu, să vă exportați creierului acolo unde cu siguranță s-au dus până astăzi cei de nevoie, nu de voie, s-au dus să trăiască într-o lume mai civilizată, într-o lume mai bună”, a precizat Cristian Popescu Piedone.

În acest sens, și Grațiela Gavrilescu, fost Ministru al Mediului, a mărturisit că își dorește „ca acele 380 de milioane de tone de plastic, care se produc anual, să poată să fie reciclate într-o proporție de 90 %, dar din păcate, tot cu 9 este cifra de reciclare dar este numai de 9 %.”.

„De aceea, tema de astăzi și tema care a fost aleasă pentru întreg anul este că trebuie să avem grijă în fiecare casă, în fiecare societate și în fiecare loc din lumea aceasta de cum protejăm mediul. Plasticul dintre toate deșeurile, fie că este vorba de pet, de metal, este cel care poluează cel mai tare. Ca fost ministru, îmi pare bine că am fost cu un pas înainte și am luptat cu întreg Guvernul României ca România să aibă un plan național de gestionare a deșeurilor”, a transmis Grațiela Gavrilescu.

Lavinia Șandru, președintele Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană, a reamintit că scriitorul Alvin Toffler spunea, în 1970, că „din păcate societatea produce tot mai mult, tot mai costisitor și tot mai prost”.

„Iată că după 55 de ani îi dăm perfectă dreptate lui Alvin Toffler. Nu ne gândim că ceea ce producem să fie durabil, nu ne gândim să poluăm cât mai puțin, nu ne gândim că generațiile care vin după noi au dreptul să trăiască la fel de bine sau cel puțin la fel de bine ca noi. Spre exemplu, în București să putem lăsa geamul deschis și să nu ne temem că peste câteva ore praful așezat pe mobilă e de un deget și atenție 1. Asta apropo de a produce tot mai mult, tot mai costisitor și tot mai prost”, a spus Lavinia Șandru.

Mircea Duțu, președinte Universității Ecologice: Noi, Universitatea Ecologică ne-am asumat și ne asumăm cu precădere două linii de forță ale formării tinerilor specialiști: tranziția ecologică și tranziția digitală și aplicațiile inteligenței artificiale. Anul acesta, trei mari evenimente majore universitare vor marca prezența universității noastre: 28 – 29 Mai – ”Zilele de studiu francofone de drept al mediului” sub titlul ”Dreptul fundamental la mediu și pactul verde al Uniunii Europene”, în toamnă, 20 – 21 septembrie, cel de al 14-lea colocviu internațional al Asociației Internaționale de Drept al Urbanismului cu tema ”Dreptul urbanismului și schimbarea climatică – provocări și perspective”, și inaugurarea în luna octombrie a primului master din România consacrat dreptului și inteligenței oficiale. Așadar, dacă ai trecut prin universitatea ecologică ai în mod necesar și o viziune asupra politicilor publice prioritare ale țării, în frunte cu cele de mediu.

„Între agricultură și ecologie există mereu o legătură”

Simona Man, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii – „Între agricultură și ecologie există mereu o legătură. Întotdeauna agricultorii  încearcă cumva să negocieze aceste măsuri de mediu care sunt din ce în ce mai serioase și încearcă să facă față cu succes acestor ținte atât de înalte din punct de vedere al ecologiei. Sigur că noi nu trebuie să renunțăm și trebuie în continuare să ne gândim că trebuie să trăim sănătoși în primul rând, să trăim sănătoși, să consumăm alimentele sănătoase și cu cât mai puțin afectate de substanțele toxice și în special de aceste pesticide”

Dan Constantin, senior editor Jurnalul Național: „În momentul de față, sigur ne întrebăm de ce în România nu există un partid puternic al verzilor. Au fost încercări, dar totuși cred că România are componente ecologice ale acestor idei, în toate partidele, și ceea ce am văzut aici sigur această problemă este acoperită suficient de bine și fără excesele pe care partidele ecologice le prezintă în acest moment în uniunea europeană”.

Gabriel Manu, rector Universitatea Ecologică București a transmis că „Universitatea Ecologică pregătește formarea specialiștilor spre înțelegerea și dobândirea cunoștințelor și deprinderilor necesare adaptării viitoarelor profesii la cerințele tranziției ecologice energetice și digitale”.

„Foarte recent au debutat programele de pregătire și formare continuă a experților de mediu pe care Universitatea Ecologică de derulează. Toate programele de studiu din cadrul universității sunt configurate în așa fel încât să poată transfera cunoștințe solide în domeniul protecției mediului și tranziției climatice”, a mai spus Gabriel Manu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO „E dincolo de ceea ce puteam să ne imaginăm”. Ce s-a descoperit pe epava...
Emily Burghelea, dată afară din apartament, alături de cei doi copii 😲 'Am greșit! Este...
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit...
Irina Columbeanu muncește la 17 ani pentru a-i trimite bani de azil tatălui ei, după...
VIDEO&FOTO Noi imagini cu Putin, Kim, doi căței, un cal și o limuzină. „Ce drăguți...
Rămâi fără cuvinte! Cu cine l-a ”tradus” Bianca pe Gabi Bădălău. Noul iubit a venit...
Cum a aflat Mircea Solcanu că are o tumoră pe creier. S-a operat, dar boala...
Schema prin care şoferii plătesc mai puţin pe poliţele RCA. Un şofer a primit ofertă...
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții",...
Irinel Columbeanu și Irinuca, lacrimi de fericire! „Îți mulțumesc, tata!” Irinel Columbeanu a rămas fără...
Cele mai 'bunese' iubite de fotbaliști de la Euro 2024. Pe ce loc sunt româncele
Parbriz spart de piatră. RCA-ul acoperă un astfel de incident?
Alertă globală emisă în legătură cu medicamente Ozempic contrafăcute
Comori religioase RARE, găsite de arheologii din Ungaria!
Nu te vom uita! Românii își iau adio de la MARELE ACTOR: Cu inima frântă!
Marian Drăgulescu revine pe micile ecrane: „În mine se dă o adevărată luptă”
Un rapper cunoscut din România a murit la doar 22 de ani, după ce a...
Localitatea din România fără caniculă! Ieri au fost doar 13 grade. Singura oază de răcoare...
Cât a ajuns să coste un kilogram de brânză de oaie vândut de către familia...
Weekend infernal: Temperaturile vor atinge valori record! Cod roșu de caniculă. Ce zone sunt vizate
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: Plătești 100 de $, iei bătaie sau...
J.K. Rowling, „mama” lui Harry Potter. Cea mai bogată scriitoare din lume
×