Jurnalistul Adrian Artene l-a invitat săptămâna aceasta, în cel mai nou episod de podcast „Altceva cu Adrian Artene”, pe Dan C. Vodnar, profesor universitar, expert evaluator al Comisiei Europene, doctor în biotehnologie, autorul al unor cercetări științifice cu privire la managementul calității alimentelor, studii în Franța, Italia și Germania.
„De fiecare dată sau cât mai mult posibil să consumăm pește, apoi carne albă, apoi carne de vită și în cele din urmă carnea de porc. Dacă ar trebui să fac o clasificare… în felul acesta le- aș organiza, în funcție de studiile științifice care ne spun care e impactul cel mai mic negativ asupra sănătății noastre. Dacă ne referim la bucățile de carne pe care le cumpărăm din galantare, din nou, noi ce putem face ca și clienți? Doar să vedem dacă acea carne prezintă uniformitate. Dacă sunt anumite zone care prezintă ușoară oxidare e clar că e o carne un pic mai veche și n-ar trebui să o consumăm. Dacă prezintă o culoare înspre un rozaliu, asta înseamnă că a fost tratată, cu siguranță cu nitriți și nitrați, care din păcate se pot transforma în nitrozamine, care sunt responsabile pentru cancerul colorectal. Și atunci ar trebui să evităm achiziționarea acelei cărni roșii. Dar vorbim despre carnea roșie”, a precizat Dan C. Vodnar, la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene.
Apoi, a revenit la carnea albă și le-a luat pe toate la rând, oferind detalii depre fiecare în parte:
Adrian Artene: „Ce risc prezintă un pui de casă?”
„Sincer, dacă el este tratat termic, carnea de pui este tratată termic, nu ar trebui să reprezinte niciun risc, la fel cum nici cel pe care îl cumpărăm din supermarket n-ar trebui să reprezinte niciun risc. De aceea nu văd ce risc ar putea să să reprezinte pentru consumul uman. Ce voiam să punctez la ceea ce dumneavoastră… ați menționat că există puiul cu ochi bulbucați, puiul fericit, puiul nefericit, puiul păscut, puiul nepăscut, astea toate sunt strategii de marketing. Într-adevăr, sunt pui care sunt crescuți în boxe, sunt pui care sunt crescuți în spațiu verde, dar din punct de vedere chimic, carnea în sine și puiul ca și compoziție chimică, diferențele sunt nesemnificative și vă pot invita inclusiv la fermele acestea mari de producere a cărnii de pui să vizualizați analizele acestea pe care ei le fac publice, să vedeți un pic care este diferența între un pui care odihnit și unu care e alergat. Veți vedea că, din punct de vedere calitativ, nu e o mare diferență”, a completat el.
„Iar vizavi de hormoni, odată pentru totdeauna, ar trebui să înțelegem că puii nu sunt injectați, că nu sunt hrăniți cu hormoni. N-am niciun interes să promovez niciun fel de carne, dar aceasta este realitatea”, a fost concluzia profesorului Dan C. Vodnar.
„Pentru săptămâna aceasta mi-am produs să discut cu unul dintre cei mai respectați români în întreaga lume. Profesorul Dan Vodnar este membru corespondent al Academiei Române, președinte al senatului Universității de Științe Agricole și Medicină Veterniară din Cluj-Napoca, Doctor Honoris Causa al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. În plus, invitatul meu a fost inclus în Top 100 oameni de știință din lume în domeniul Agricultură și Resurse Naturale (Disciplina Știința și Tehnologia Alimentelor), din 30 de milioane de cercetători și în Top 2% cei mai citați cercetători din lume, conform clasamentului realizat de Universitatea Stanford, cu peste 14.000 de citări ale lucrărilor dumneavoastră”, povestește Adrian Artene.
Prof. Dan C. Vodnar coordonat lansarea suplimentului alimentar Echibiotic în 2022, un complex simbiotic cu probiotice dezvoltat după 10 ani de cercetări. Cercetările sale includ utilizarea nanoparticulelor pentru proprietăți antimicrobiene și antivirale, precum și valorificarea deșeurilor agricole (ex. extracte din coji de mere).
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările și ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care îți antrenează mintea și îți hrănește sufletul.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.