Prințul Sturdza mărturisește că i s-a propus să fie premierul României. De ce a refuzat să conducă Executivul

Publicat: 26/06/2022, 14:35

Dimitrie Sturdza, descendent dintr-o veche familie nobilă, cu titlul de prinț, a povestit, în ediția podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene care a fost difuzată sâmbătă, 25 iunie, cum i s-a propus să conducă Guvernul României.

Prințul Dimitrie Sturdza ar fi putut să fie premier al României, la fel ca ilustrul său înaintaș Dimitrie A. Sturdza, dacă accepta propunerea pe care a primit-o de la doi șefi de stat, după cum a mărturisit în ediția de sâmbătă a podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene.

Și Ion Iliescu, și Emil Constantinescu i-au propus să conducă Guvernul României, dar i-a refuzat de pe ambii. „M-au întrebat dacă sunt interesat. Domnul Iliescu prin domnul Măgureanu, și domnul Constantinescu, că l-am ajutat foarte mult ca să câștige alegerile atunci”, a mărturisit Prințul Sturdza.

„Le-am spus că nu pot să fac asta, nu pot să fiu prim-ministru  într-un sistem pe care nu îl înțeleg și nu-mi place. Dar, dacă au nevoie de sfaturile mele, atunci, cu mare, mare plăcere”, a argumentat descendentul vechii familii nobiliare românești.

„Am spus că asta a fost cea mai mare greșeală pe care a făcut-o vreodată”

Prințul Dimitrie Sturdza a împărtășit și câteva amintiri privind momente importate din istoria recentă la care a contribuit, în relație cu primii șefi de stat din perioada post-decembristă.

„Și trebuie să spun că, atunci când domnul Iliescu l-a refuzat pe rege și l-a trimis înapoi, m-am dus la el și am spus că asta a fost cea mai mare greșeală pe care a făcut-o vreodată, că n-ar fi trebuit să facă asta niciodată. Și după aia l-a lăsat să vină, să se ducă la mormântul părinților lui, la Argeș”, a mărturisit Prințul Sturdza.

„Și cu domnul Constantinescu am încercat că îi explic cum este securitatea socială în Elveția, cum e finanțată. Aici, în România, e greșit ce se face, în Elveția securitatea socială este finanțată, este asigurată pentru oameni. N-a fost posibil, sistemul nu permite”, rememorează Dimitrie Sturdza

El își aduce aminte însă cu plăcere de Adrian Năstase, care, pe când era premier, a adunat un consiliu în jurul lui, un consiliu cu oameni de afaceri – cin care făcea și el parte, împreună cu Ion Țiriac, Wolfgang Porsche, era Klaus Mangold, de la Mercedes Benz, era directorul E.On. era Siegfried Wolf, de la Magna. „Și era un consiliu care se ținea la Snagov în fiecare lună, ne întâlneam acolo și avea domnul Năstase o listă și întreba – Care e părerea dumneavoastră pe punctul ăsta, punctul ăsta, punctul ăsta? – și ne asculta, cel puțin, și făcea după aia cum credea el, de-aia toată lumea spune că, nu de aia, din cauza consiliului ăsta, dar toată lumea spune că a fost cel mai bun prim ministru. Eu nu vorbesc de restul, asta nu mă interesează, dar că a fost cel mai bun prim ministru, ne-a adus în Europa, ne-a adus în OTAN (NATO – n.r.) și am fost foarte mândru că am făcut parte din echipa lui și nu neg asta, chiar dacă ar fi mulți cărora le-a place să nu spun asta”, a mărturisit prințul Dimitrie Sturdza.

Dimitrie Sturdza, unul din marii filantropi ai României

Dimitrie Sturdza, cunoscut și ca Tim Sturdza, este un om de afaceri, filantrop și fost jucător de tenis român, descendent dintr-o dinastie nobilă, cu titlul de prinț.

Înaintașul său Dimitrie A. Sturdza a fost al 18-lea premier al României, cu patru mandate, în cei 160 de ani de la formarea primului Guvern al României după recunoașterea unirii depline a Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești, condus de prim-ministrul Barbu Catargiu.

El a fost instalat prima dată în 4 octombrie 1895 de Carol I în fruntea unui guvern liberal iar cele patru perioade de guvernare ale lui Dimitrie A. Sturdza, conform istoricului de pe site-ul Palatului Victoria – au fost : 4 octombrie 1895 – 21 noiembrie 1896, 14 februarie 1901 – 20 decembrie 1904, 31 martie 1897 – 30 martie 1899, 12 martie 1907 – 27 decembrie 1908.

Ca jucător de tenis, Dimitrie Sturdza a câștigat de circa 30 de ori campionatul Elveției și a evoluat și în circuitul internațional, alături de Ilie Năstase și Ion Țiriac. Forbes România estimează averea sa la 180-190 de milioane de euro. Dimitrie Sturdza este și unul din marii filantropi din România, alocând anual în medie 500.000 de euro pentru burse școlare. Este co-fondator al fundației FAPAR (Fondation pour l`Aide aux Personnes Agees en Roumanie) cu un fond de peste 10 milioane de euro.

Familia Sturdza, din care face parte prințul Dimitrie Sturdza, este atestată documentar din secolul al XV-lea, în Moldova și este înnobilată în secolul al XVII-lea, în Transilvania. Prințul Dimitrie Sturdza este descendent al lui Ioan Sturdza, din familia căruia făcea parte și Mihail Sturdza, domn al Moldovei între 1834 și 1849.

Dimitrie Sturdza s-a născut pe 12 octombrie 1938, în Iași, România, în familia lui Gheorghe (Georges) și Greta Sturdza. Părinții săi s-au căsătorit în 1937. A fost botezat de regina Elena și de fiul acesteia, Mihai. A făcut școala primară la București, însă după abdicarea regelui, familia sa a părăsit țara, stabilindu-se inițial în Norvegia, iar apoi în Elveția. În Elveția a studiat fizica atomică la Politehnica din Lausanne. În aceeași perioadă a devenit jucător de tenis. În 1968 s-a căsătorit cu Monique Wagner cu care are doi copii.

În prezent locuiește în România și în Elveția.

Urmărește interviul integral cu Dimitrie Sturdza, de sâmbătă, 25 iunie, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” de a sancționa șoferii pe autostradă. Care sunt șoferi vizați - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers