Prințul Sturdza mărturisește că i s-a propus să fie premierul României. De ce a refuzat să conducă Executivul

Publicat: 26/06/2022, 14:35

Dimitrie Sturdza, descendent dintr-o veche familie nobilă, cu titlul de prinț, a povestit, în ediția podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene care a fost difuzată sâmbătă, 25 iunie, cum i s-a propus să conducă Guvernul României.

Prințul Dimitrie Sturdza ar fi putut să fie premier al României, la fel ca ilustrul său înaintaș Dimitrie A. Sturdza, dacă accepta propunerea pe care a primit-o de la doi șefi de stat, după cum a mărturisit în ediția de sâmbătă a podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene.

Și Ion Iliescu, și Emil Constantinescu i-au propus să conducă Guvernul României, dar i-a refuzat de pe ambii. „M-au întrebat dacă sunt interesat. Domnul Iliescu prin domnul Măgureanu, și domnul Constantinescu, că l-am ajutat foarte mult ca să câștige alegerile atunci”, a mărturisit Prințul Sturdza.

„Le-am spus că nu pot să fac asta, nu pot să fiu prim-ministru  într-un sistem pe care nu îl înțeleg și nu-mi place. Dar, dacă au nevoie de sfaturile mele, atunci, cu mare, mare plăcere”, a argumentat descendentul vechii familii nobiliare românești.

„Am spus că asta a fost cea mai mare greșeală pe care a făcut-o vreodată”

Prințul Dimitrie Sturdza a împărtășit și câteva amintiri privind momente importate din istoria recentă la care a contribuit, în relație cu primii șefi de stat din perioada post-decembristă.

„Și trebuie să spun că, atunci când domnul Iliescu l-a refuzat pe rege și l-a trimis înapoi, m-am dus la el și am spus că asta a fost cea mai mare greșeală pe care a făcut-o vreodată, că n-ar fi trebuit să facă asta niciodată. Și după aia l-a lăsat să vină, să se ducă la mormântul părinților lui, la Argeș”, a mărturisit Prințul Sturdza.

„Și cu domnul Constantinescu am încercat că îi explic cum este securitatea socială în Elveția, cum e finanțată. Aici, în România, e greșit ce se face, în Elveția securitatea socială este finanțată, este asigurată pentru oameni. N-a fost posibil, sistemul nu permite”, rememorează Dimitrie Sturdza

El își aduce aminte însă cu plăcere de Adrian Năstase, care, pe când era premier, a adunat un consiliu în jurul lui, un consiliu cu oameni de afaceri – cin care făcea și el parte, împreună cu Ion Țiriac, Wolfgang Porsche, era Klaus Mangold, de la Mercedes Benz, era directorul E.On. era Siegfried Wolf, de la Magna. „Și era un consiliu care se ținea la Snagov în fiecare lună, ne întâlneam acolo și avea domnul Năstase o listă și întreba – Care e părerea dumneavoastră pe punctul ăsta, punctul ăsta, punctul ăsta? – și ne asculta, cel puțin, și făcea după aia cum credea el, de-aia toată lumea spune că, nu de aia, din cauza consiliului ăsta, dar toată lumea spune că a fost cel mai bun prim ministru. Eu nu vorbesc de restul, asta nu mă interesează, dar că a fost cel mai bun prim ministru, ne-a adus în Europa, ne-a adus în OTAN (NATO – n.r.) și am fost foarte mândru că am făcut parte din echipa lui și nu neg asta, chiar dacă ar fi mulți cărora le-a place să nu spun asta”, a mărturisit prințul Dimitrie Sturdza.

Dimitrie Sturdza, unul din marii filantropi ai României

Dimitrie Sturdza, cunoscut și ca Tim Sturdza, este un om de afaceri, filantrop și fost jucător de tenis român, descendent dintr-o dinastie nobilă, cu titlul de prinț.

Înaintașul său Dimitrie A. Sturdza a fost al 18-lea premier al României, cu patru mandate, în cei 160 de ani de la formarea primului Guvern al României după recunoașterea unirii depline a Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești, condus de prim-ministrul Barbu Catargiu.

El a fost instalat prima dată în 4 octombrie 1895 de Carol I în fruntea unui guvern liberal iar cele patru perioade de guvernare ale lui Dimitrie A. Sturdza, conform istoricului de pe site-ul Palatului Victoria – au fost : 4 octombrie 1895 – 21 noiembrie 1896, 14 februarie 1901 – 20 decembrie 1904, 31 martie 1897 – 30 martie 1899, 12 martie 1907 – 27 decembrie 1908.

Ca jucător de tenis, Dimitrie Sturdza a câștigat de circa 30 de ori campionatul Elveției și a evoluat și în circuitul internațional, alături de Ilie Năstase și Ion Țiriac. Forbes România estimează averea sa la 180-190 de milioane de euro. Dimitrie Sturdza este și unul din marii filantropi din România, alocând anual în medie 500.000 de euro pentru burse școlare. Este co-fondator al fundației FAPAR (Fondation pour l`Aide aux Personnes Agees en Roumanie) cu un fond de peste 10 milioane de euro.

Familia Sturdza, din care face parte prințul Dimitrie Sturdza, este atestată documentar din secolul al XV-lea, în Moldova și este înnobilată în secolul al XVII-lea, în Transilvania. Prințul Dimitrie Sturdza este descendent al lui Ioan Sturdza, din familia căruia făcea parte și Mihail Sturdza, domn al Moldovei între 1834 și 1849.

Dimitrie Sturdza s-a născut pe 12 octombrie 1938, în Iași, România, în familia lui Gheorghe (Georges) și Greta Sturdza. Părinții săi s-au căsătorit în 1937. A fost botezat de regina Elena și de fiul acesteia, Mihai. A făcut școala primară la București, însă după abdicarea regelui, familia sa a părăsit țara, stabilindu-se inițial în Norvegia, iar apoi în Elveția. În Elveția a studiat fizica atomică la Politehnica din Lausanne. În aceeași perioadă a devenit jucător de tenis. În 1968 s-a căsătorit cu Monique Wagner cu care are doi copii.

În prezent locuiește în România și în Elveția.

Urmărește interviul integral cu Dimitrie Sturdza, de sâmbătă, 25 iunie, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×