Naționalismul, sectorul 5 și alegerile. Lencu: „Nu sunt rasist. Nu subscriu termenului de rom”

Publicat: 03/06/2016, 20:12
Actualizat: 30/08/2016, 15:54

Deși sloganul utilizat în campania electorală pentru alegerile din 5 iunie a fost „Albim Sectorul 5”, Lencu a declarat, în debutul interviului la Gândul, că nu este rasist.

„Suntem o pată albă de culoare într-un sector gri și negru. Astea sunt nuanțele sectorului. Nu sunt rasist. Sunt naționalist, îmi iubesc țara. Îmi iubesc sectorul, iubesc Bucureștiul. Viața mea dovedește foarte clar lucrul ăsta, din 1990 călătoresc în străinătate. Dacă nu eram un naționalist convins, am avut zeci de oportunități la care nu am subscris și am rămas pe meleagurile natale”, a declarat, la Gândul, Bogdan Lencu.

Întrebat cum i-a venit ideea cu acest slogan, care i-a adus numeroase critici, având în vedere că o mare parte a celor care locuiesc în Sectorul 5 este formată din romi, Lencu a răspuns că „într-adevăr, în Sectorul 5 există o minoritate formată din țigani”.

„Eu nu subscriu termenului de „rom”. Sunt convins că nici o mare parte din ei sunt mândri că se numesc țigani. Acesta e un termen inventat după 1990. Chiar am văzut că se scrie și cu doi de „r” și cu un „r”. Personal nu mă deranjează „romi”, dar eu m-am născut cu „țigani”, trăiesc în Sectorul 5 împreună cu țigani și nu pot să trec de la „țigani” la „romi”. Am țigani la Sectorul 5, sunt țigani în organizație, lucrează alături de noi la campanie. Am avut de-a lungul timpului și prieteni țigani. Știu că sunt un naționalist convins, știu că sunt un patriot”, a detaliat Lencu.

Întrebat cum se manifestă acest naționalism, în Sectorul 5, Lencu a precizat, într-o primă instanță, că atunci când se întâlnește cu oamenii pe stradă le spune despre locuri de muncă, curățenie și spații verzi.

„Le spun cum au fost păcăliți timp de 16 ani de un primar care a contractat un credit imens la bancă, singura primărie de sector care a contractat credit pentru reabilitare termică, un credit care se va încheia în 2032”, a mai spus Lencu.

În ceea ce privește rețeta creării locurilor de muncă pe care le promite, Lencu a vorbit despre „internalizarea salubrizării în Sectorul 5”.

„Vă spun foarte simplu. Există politici de încurajare a investiției și politici de integrare în cadrul primăriei a unor proiecte care aduc locuri de muncă. Putem aduce, cu un contract nou, salubrizare în Primăria Sectorului 5. Efectiv internalizăm salubrizarea și vom angaja foarte mulți șomeri. Nu vom face discriminare în ceean ce privește locurile de muncă. Câteva mii de locuri de muncă putea crea cu internalizarea salubrizării în Sectorul 5”, a detaliat Lencu.

Pe lista proiectelor pe care le promite locuitorilor Sectorului 5, Lencu a enumerat și „reorganizarea administrației domeniului public” și cel privind „after school-urile”.

„Al doilea proiect important care, sigur, aduce locuri de muncă reale și mi se pare un proiect unic, cred că la nivel național, este reorganizarea administrației domeniului public. Proiectul ăsta ce înseamnă: reorganizarea administrației domeniului public pe microadepeuri de zonă. Al treilea proiect important este legat de „after school-urile” în apropierea școlilor generale și grădinițele cu orar prelungit. „After school-uri” care să țină de stat și să fie integrate școlii generale. Își vor duce gratuit copiii acolo, nu vor plăti, dar, până acum, Poliția Locală și cu alte instituții aduceau ajutoare sociale la ușa lor. Aceste ajutoare sociale, care le primesc famiiile nevoiașe pentru copii, vor fi redirecționate în partea acestor „after school-uri””, a explicat Lencu.

În acest context, Lencu a punctat faptul că „situația este gravă în Sectorul 5 la școli”, având în vedere rata absenteismului.

„Mi-am luat niște date, la un moment dat, și m-au îngrozit pentru că acești copii, care nu se duc la școală, am primit burse. Burse de oportunitate, burse de weekend. S-a creat un sistem de întreținere a copiilor familiilor nevoiașe fără a fi motivați să se ducă la școală”, a subliniat Lencu.

Întrebat dacă consideră că are vreo șansă în fața PSD-ului sau a lui Marian Vanghelie, Lencu a declarat că niciodată nu a pus problema în acest mod.

„Nu am încercat niciodată să mă raportez la ceilalți contracandidați, am încercat să îmi fac treaba cât mai bine, să mă fac cunoscut, să fac partidul cunoscut. A venit timpul în România să se voteze omul și proiectul mai mult decât partidul. În ceea ce privește partidul, cu siguranță consonez și partidul m-a scos din letargia așteptării politice”, a spus Lencu.

Dacă va pierde la alegerile de duminică, Lencu susține că nu va ieși din politică și că nu va părăsi partidul.

„O să lupt la fel pentru proiectele respective. Avem o altă componentă care va monitoriza într-un mod drastic și profund ceea ce fac autoritățile publice locale. „PRU, Sectorul 5, Lencu Bogdan” este un proiect pe termen lung”, a încheiat candidatul PRU la Primăria Sectorului 5 al Capitalei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”