Raluca Pancu
08.06.2016
Eu Primar

Nicușor Dan cere în instanță renumărarea voturilor din Sectorul 1

Nicușor Dan cere în instanță renumărarea voturilor din Sectorul 1
Președintele USB, Nicușor Dan, a anunțat, miercuri, că USB va interveni în procesul de validare a alegerilor din Sectorul 1 printr-o cerere de intervenție principală, în care vor solicita judecătorului să dispună renumărarea voturilor din acest sector, o altă măsură fiind o solicitare la AEP pentru verificarea tuturor sacilor, cu toate semnăturile, potrivit Mediafax.
„Hotărârea Biroului, așa cum este făcută Legea alegerilor locale, este definitivă, nu mai poate fi contestată la un birou superior, însă, din interpretarea acestei legi cu legea 215, va exista un proces la Judecătoria Sectorului 1, prevăzut de Legea 215, prin care un judecător va valida aceste alegeri și, în cadrul acelui proces, noi vom face o cerere de intervenție principală, în care vom reitera argumentele din cererea pe care am făcut-o la biroul electoral și vom cere judecătorului de la Judecătoria Sectorului 1 să dispună el renumărarea voturilor în acele secții de votare”, a anunțat, miercuri, președintele USB într-o conferință de presă.

Nicușor Dan a mai spus că o altă variantă, care nu va afecta procesul de validare a alegerilor, se referă la Autoritatea Electorală Permanentă.

„Vom face o cerere de informații publice către AEP, astfel încât să vedem toți sacii cu toate semnăturile și vrem ca aceasta să devină o procedură curentă – după toate alegerile oricine să poată verifica semnăturile din toți sacii care sunt în depozitul AEP. Vom face mai întâi o cerere către Autoritate. Dacă ei ne vor da posibilitatea, vom face verificarea, dacă nu, atunci vom merge pe legea 544 a informațiilor publice”, a mai spus Nicușor Dan, precizând că își dorește să verifice voturile și procesele verbale.

Nicușor Dan a precizat că nu a invocat niciodată termneul de fraudă electorală, dar că ar fi „util” să se renumere aceste voturi din cele 17 secții.

La rândul său, Clotilde Armand a declarat că a primit multe sesizări de la simpatizanți.

„Mereu am insistat asupra transparenței și aici mi se pare normal, democratic să avem un proces perfect transparent. Aici nu cerem ceva extraordinar, cerem ceva care este normal. Pentru mine, în continuare, partidele se discreditează prin faptul că nu acceptă să spună care este la ora asta situația. Avem multe sesizări de la simpatizanți care ne spun care sunt problemele. Sunt multe aspecte tehnice, nu am avut timp să le studiem pe fiecare. Sunt multe lucruri care nu sunt în regulă și pe partea de matematică și pe partea cantitativă, buletinele de vot care li s-au predat. Au tras de timp toată ziua ieri noaptea, ne-au comunicat acum rezultatele. Acum nu mai putem să contestăm imediat. Nu e în regulă”, a afirmat Clotilde Armand.

Biroul Electoral al Sectorului 1 a respins, marți seară, cererea de renumărare a voturilor din 18 secții, solicitată de USB, rezultatul în urma centralizării proceselor verbale fiind Dan Tudorache (PSD) – 31,07%, Clotilde Armand (USB) – 28,77%, în timp ce Alexandru Nazare (PNL) a obținut 19,57%.

USB a cerut BEC Sector 1 renumărarea votuirilor în 18 secții „pentru a se stabili în mod obiectiv rezultatele alegerilor” în condițiile în care a constatat „discrepanțe semnificative” între voturile obținute de Clotilde Armand și cele ale USB la consiliul local.

Inchide