EXCLUSIV | Inculpații din dosarul DNA ”Aeroport Băneasa”, ACHITAȚI de CAB. Avocat: ”12 ani de cercetări, uzură uriașă pentru psihicul inculpaților”

EXCLUSIV | Inculpații din dosarul DNA ”Aeroport Băneasa”, ACHITAȚI de CAB. Avocat: ”12 ani de cercetări, uzură uriașă pentru psihicul inculpaților”
Publicat: 26/04/2023, 16:02
Actualizat: 27/04/2023, 07:28

În luna aprilie a anului 2011, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) puneau pe masa judecătorilor un dosar ”greu”. În rechizitoriul întocmit se preciza că persoane cu funcţii de decizie din cadrul Aeroportului Băneasa se făceau vinovate de ”abuz în serviciu contra intereselor publice” și ”neglijență în serviciu”, fiind prejudiciate cu zeci de milioane de lei atât Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), cât şi Ministerul Transporturilor. După 12 ani, judecătorii Curții de Apel București i-au achitat, definitiv, pe toți cei acuzați de DNA în acest dosar.

Persoanele vizate de procurorii anticorupție au fost Ştefan Mladin (fost director general al aeroportului), Florin Paul Fulger (director general şi apoi director tehnic al Societăţii Naţionale ”Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu” SA), Liliana Pop (director economic), Dorian Vlăsceanu (consilier juridic), Monica Cătălina Tuşer (fost şef al Departamentului Achiziţii Publice) și Emil Jernoiu (director tehnic).

În exclusivitate pentru Gândul, avocatul Bogdan Cimbru – partener și coordonator al departamentului de drept penal în cadrul firmei ”Stratulat Albulescu” – a declarat că un interval de timp atât de mare pentru soluționarea unei cauze s-a transformat într-o ”uzură psihică” pentru toți inculpații din dosar, expertizele, cercetările și audierile demonstrând că ”fapta nu a existat”.

Nu au existat conivențe infracționale între inculpați, a mai precizat avocatul Bogdan Cimbru, și niciun prejudiciu nu a fost cauzat CNAB și bugetului statului român.

Decizia Curții de Apel, pronunțată la data de 25 aprilie 2023, nu face decât să confirme faptul că acuzația de abuz în serviciu împotriva intereselor publice a fost una nefundamentată pe probatoriul cauzei, fiind inexistentă fapta.

Concluzia judecătorilor, după 12 ani de cercetări, de expertize, de audieri, vine să confirme că fapta nu a existat. Presupusele infracțiuni de abuz în serviciu au fost creionate, în rechizitoriul procurorului, în acest sens, expertiza dosarului confirmând lipsa oricărei conivențe infracționale între inculpați, lipsa încălcării oricărei legislații primare și faptul că nu a existat niciun prejudiciu cauzat părții civile, Compania Națională de Aeroporturi București.

Inculpații – sau mai bine zis inculpatul Dorian Vlăsceanu, pe care l-am asistat eu – au fost de bună credință și au cooperat cu organele judiciare, tocmai având încredere în faptul că se va lămuri cauza, însă durata nerezonabilă a procesului judiciar a reprezentat o uzură uriașă pentru psihicul tuturor inculpaților, 12 ani pentru a clarifica o faptă inexistentă depășind orice rigoare a dreptului european de rezonabilitate a unui proces penal”, a declarat avocatul Bogdan Cimbru, în exclusivitate pentru Gândul.

”Respinge ca nefondată acţiunea civilă formulată de părțile civile Ministerul Transporturilor şi CNAB”

Pe data de 25 aprilie 2023, după 12 ani, judecătorii Curții de Apel București au stabilit, definitiv, că infracțiunile de ”abuz în serviciu” și ”neglijență în serviciu” nu au existat, iar inculpații au fost achitați.

Soluția pe scurt: Decizia penală nr.832/A din 25.04.2023 – În baza art.421 alin.1 pct.1 lit.b Cod procedură penală, respinge, ca nefondat, apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, împotriva sentinţei penale nr.78/28.01.2022, pronunţate de către Tribunalul București, Secţia I Penală, în dosarul nr.27499/3/2017.

În baza art. 421 alin.1 pct.2 lit. a Cod procedură penală, admite apelurile formulate de inculpaţii Fulger Florin Paul, Jernoiu Emil, Pop Liliana, Vlăsceanu Dorian împotriva sentinţei penale nr.78/28.01.2022, pronunţate de către Tribunalul București, Secţia I Penală, în dosarul nr.27499/3/2017 şi extinde efectele şi asupra inculpaţilor Conciu Tuşer Monica şi Mladin Ștefan. (…)

  • În baza art.396 alin.5 Cod procedură penală rap.la art.16 alin.1 lit.a Cod procedură penală, achită pe inculpatul Vlăsceanu Dorian, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată prev. de art. 248 Cod penal 1969 rap. la art. 2481 Cod penal 1969 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal 1969 (cu referire la actele adiționale nr.3/20.02.2007 şi nr. 5/14.05.2007).
  • În baza art.396 alin.5 Cod procedură penală rap. la art.16 alin.1 lit. a V, achită pe inculpatul Fulger Florin Paul sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată prev. de art.248 Cod penal 1969 rap. la art. 2481 Cod penal 1969 (cu referire la actul adițional nr.3/20.02.2007).
  • În baza art.396 alin.5 Cod procedură penală rap. la art.16 alin.1 lit. a Cod procedură penală, achită pe inculpata Pop Liliana sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată prev. de art.248 Cod penal 1969 rap. la art. 2481 Cod penal 1969 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal 1969 (cu referire la actele adiționale nr.3/20.02.2007 şi nr.5/ 14.05.2007)
  • În baza art.396 alin.5 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin.1 lit. a Cod procedură penală, achită pe inculpata Tușer Monica-Cătălina, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată prev. de art. 248 Cod penal 1969 rap. la art.2481 Cod penal 1969 (cu referire la actul adițional nr.3/20.02.2007).
  • În baza art. 396 alin. 5 Cod procedură penală rap. la art.16 alin.1 lit. a Cod procedură penală, achită pe inculpatul Jernoiu Emil, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată prev. de art.248 Cod penal 1969 rap. la art. 2481 Cod penal 1969 (cu referire la actul adițional nr.3/20.02.2007).
  • În baza art. 396 alin. 5 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedură penală, achită pe inculpatul Mladin Ştefan, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de neglijență în serviciu prevăzută de dispoziţiile art. 249 alin. 2 din Codul penal din 1969 (cu referire la actul adițional nr.5/20.02.2007).

În temeiul art. 397 Cod procedură penală, respinge ca nefondată acţiunea civilă formulată de părțile civile Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti S.A. (…) Definitivă. Pronunțată prin punerea la dispoziția părților și a procurorului prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 25 aprilie 2023”, au decis judecătorii Curții de Apel București.

După 12 ani, acuzațiile procurorilor DNA au fost infirmate de judecătorii CAB

În rechizitoriul întocmit în anul 2011 de procurorii DNA, unul dintre cele mai vechi dosare care s-au aflat pe rolul instanțelor de judecată din România, persoanele inculpate au fost acuzate de ”abuz în serviciu” (Florin Paul Fulger, Liliana Pop, Dorian Vlăsceanu, Monica Cătălina Tuşer, Emil Jernoiu) și ”neglijență în serviciu” (Ştefan Mladin).

Potrivit DNA, în zilele de 20 februarie şi 14 mai 2007, ”persoane cu funcţii de decizie din cadrul Aeroportului Băneasa (Florin Fulger, Liliana Pop şi Dorin Vlăsceanu) au semnat două acte adiţionale la un contract de execuţie de lucrări de reparaţii şi modernizare a suprafeţelor de mişcare ale aeroportului”.

Contractul respectiv fusese încheiat cu firma SC Romstrade SRL, lider al Asocierii ROMSTRADE – UTI – DELTA – TEHNOLOGICA. Prin cele două acte adiţionale – au precizat, la momentul respectiv, procurorii DNA – ar fost modificată formula de actualizare a preţului lucrărilor printr-o formulă de revizuire ce nu corespunde dispoziţiilor legale aplicabile acestui contract de achiziţie publică, formulă ce a fost apoi aplicată şi unor lucrări conexe suplimentare celor contractate iniţial.”

”Aplicarea noii formule de calcul, care nu corespunde formulei de revizuire legale reglementate imperativ, a avut drept rezultat obligarea Societăţii Naţionale «Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu» SA la plata nejustificată, către executant, a unei sume totale în valoare de peste 23,6 milioane lei. În acest fel, a fost cauzat un prejudiciu atât în dauna Aeroportului Băneasa în cuantum de 8,4 milioane lei, cât şi bugetului de stat cu suma de 15,2 milioane lei”, transmitea DNA la vremea respectivă.


Citește și:

ANALIZĂ | Jurnalistul Maxim Tovkaylo, despre armata privată a GAZPROM: ”Mercenarii, valoroși în viitoarea luptă pentru putere la Kremlin”

EXCLUSIV | Urbanistul Alex Pânișoară sesizează Instituția Prefectului: ”Clotilde Armand încalcă legea, autoritățile statului trebuie să intervină!”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, bun de plată după ce a contestat o amendă de la ISC. „A venit ca primar în calitate de blocangiu, vrea să blocheze tot”

EXCLUSIV | Defunctul om de afaceri i-a lăsat o AVERE uriașă, dar fiul se luptă de 20 de ani cu mama vitregă. Paul Banu: ”Sunt dezmoștenit parțial”

EXCLUSIV | Culisele afacerii ”ASSMB”. Legătura dintre Vlad Voiculescu și familia ”protejatei” sale, viitoarea șefă de la Administrația Spitalelor

EXCLUSIV | Super-combinația pusă la cale de fostul ministru Vlad Voiculescu și Nicușor Dan. De ce vor să schimbe, luni, directorul ASSMB!

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York