EXCLUSIV | Bădălău Jr. nu știa ”meserie”, dar dorea să obțină ”bani mulți, repede și ușor”. Interceptările DNA au dat peste cap ”afacerile” familiei

EXCLUSIV | Bădălău Jr. nu știa ”meserie”, dar dorea să obțină ”bani mulți, repede și ușor”. Interceptările DNA au dat peste cap ”afacerile” familiei
Publicat: 26/03/2023, 11:00

După ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au pus sub control judiciar pe Gabriel Bădălău, fiul ex-senatorului Niculae Bădălău, apar detalii incredibile despre etapele pe care procurorii DNA le-au parcurs pentru a ”produce” probele elocvente care au dus la punerea sub acuzare a acestuia, dar și a tatălui său, fostul vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi. 

Bădălău Jr. este cercetat, separat, într-o speță disjunsă din dosarul în care tatăl său a fost trimis în judecată – mai multe informații AICI -, din 22 martie fiind plasat sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi teritoriul României.

Totul a plecat de la un denunț făcut, în 10 noiembrie 2022, de fostul deputat Dan Păsat, primarul localității Bucșani din județul Giurgiu, iar înregistrările ambientale au dus, într-un final, nu numai la ”prăbușirea” fostului senator – acuzat de trafic de influență și dare de mită în formă continuată -, ci și la anchetarea fiului său, Gabriel Bădălău.

Punctul de pornire al acestui dosar l-a reprezentat atribuirea contractului de proiectare tehnică, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări pentru obiectivul ”Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă, comuna Bucșani, județul Giurgiu”. Contractul a fost estimat la 7.071.925,31 lei fără TVA, fiind atribuit societății Samby Impex SRL, administrată chiar de ginerele lui Niculae Bădălău.

Niculae Bădălău și-a dezvoltat un adevărat mod de operare din obținerea de contracte de lucrări de la primăriile din județele Giurgiu și Teleorman pentru firmele controlate de el, prevalându-se de funcțiile anterioare și mai ales de calitatea lui actuală, care îi permite să afirme că neexecutarea lucrărilor nu va fi constatată de organele Curții de Conturi a României. (…) Acesta profită și de faptul că primarii sunt timorați de calitatea sa, temându-se că, în cazul în care nu acceptă cedarea lucrărilor către firmele indicate de el, vor putea fi supuși unor controale din partea Curții de Conturi a României”.

Extras din denunțul lui Dan Păsat

Tehnică de interceptare pe mașina primăriei denunțătorului lui Bădălău

Toate operațiunile de filaj/interceptare audio și foto/video nu pot fi realizate decât după încuviințarea de către judecători de drepturi și libertăți a unor mandate de supraveghere tehnică ce conțin indicații precise privind acțiunile care urmează să fie desfășurate.

Astfel, prin încheierea Curții de Apel București – Secția I Penală emisă în 23.11.2022, a fost aprobată, pentru o perioadă de 21 de zile, plasarea de tehnică specială pe autoturismul Dacia Duster care aparținea Primăriei din Bucșani, cei vizați fiind Dan Păsat, primarul localității, Elena Matache – reprezentanta firmei Samby Impex SRL – deținută de ginerele lui Niculae Bădălău – și Gabriel Bădălău, fiul ex-senatorului Niculae Bădălău.

„ S-a încuviințat ca, în cadrul măsurilor dispuse prin mandatele de supraveghere tehnică (…) emise la data de 14.11.2022 prin încheierea nr. 66, pentru o perioadă de 21 de zile, începând cu data de 23.11.2022 până la data de 13.12.2022 inclusiv, organele de urmărire penală să pătrundă în spațiul privat constând în autoturismul marca Dacia Duster, cu nr. de înmatriculare (…), proprietatea Comunei Bucșani, jud. Giurgiu, utilizat în fapt de numitul Păsat Dan (…), pentru a activa sau dezactiva mijloacele tehnice ce urmează a fi folosite pentru executarea măsurilor de supraveghere tehnică cu privire la supravegherea video, audio sau prin fotografiere a persoanelor Păsat Dan, Matache Elena și Bădălău Radu Gabriel”, s-a precizat în încheierea Curții de Apel – Secția I Penală.

Primele rezultate au apărut după doar două zile de supraveghere

Anchetatorii au avut primele rezultate ale supravegherii prin tehnică specială a celor trei persoane vizate la doar două zile după emiterea mandatului tehnic.

Primarul din Bucșani – cel care l-a denunțat pe Niculae Bădălău – avea mașina de serviciu ”pregătită”, astfel că discuția pe care a avut-o cu Elena Matache, reprezentanta firmei pe care o deținea chiar ginerele ex-senatorului, a fost înregistrată, iar Gândul prezintă informații în exclusivitate.

Acesta a fost momentul în care au apărut în scenariu, fizic, și banii oferiți de Elena Matache lui Dan Păsat, respectiv 35.000 de lei. Întâlnirea a avut loc în 25 noiembrie 2022, fiind efectuate nu numai înregistrări audio, ci și video.

La data de 25.11.2022 a avut loc o nouă întâlnire între martorul Păsat Dan și inculpata Matache Elena, ocazie cu care aceasta i-a remis suma de 35.000 lei. Din conținutul acestei discuții, înregistrată de organele de urmărire penală în mediu ambiental și redată în cuprinsul procesului-verbal din data de 25.11.2022, rezultă nu numai cuantumul sumei date, respectiv 35.000 lei, ci și faptul că aceasta este remisă din partea inculpatului Bădălău Niculae, reprezentând o parte din procentul de 7% promis:

Păsat Dan: Da, a venit NAE la mine și am stat cu el de vorbă cu mai multe. Mi-a zis și el că la C.N.I. nu prea sunt bani… chestii.
Matache Elena: Păi, tot am insistat și știi că am zis, și i-am zis vineri, că eram eu vineri când v-a sunat și zic: «Duceți-vă, vedeți cum…» Zice: «Bă, nu pot să mă duc acu’!», că trebuia să plece nu știu unde și de-aia a rămas să vă întâlniți sâmbătă cu el să discutați.

Păsat Dan: Și i-am zis să stăm noi de vorbă, noi doi și că ELENA (n.red. – Elena Matache, chiar cea care discuta cu primarul din Bucșani), e mesager, eu nu discut cu ELENA!
Matache Elena: Da! Păi, eu de ce ți-am zis? Da’ știi, câteodată zice: «Hai că mă duc acum!» și intervin alte chestii și a uitat. Că și dumneavoastră aveți programu’ la fel de…

Păsat Dan: Ă… Ți-a trimis ceva prin tine? A trimis ceva prin tine acuma?
Matache Elena: Da! Ce fac? …(râde) [neinteligibil]…
Păsat Dan: Da. Bea cafeaua!”

”Gabi… nu face față la așa ceva”

În timpul aceleiași întâlniri, denunțătorul Dan Păsat îi povestește Elenei Matache, înainte de a primi un plic cu 35.000 de lei, că i-a transmis și lui Niculae Bădălău că ea este, de fapt, ”capul limpede” din toate aceste afaceri, precizându-i seniorului și că Bădălău Jr, Gabi, ”nu face față la așa ceva”.

Suplimentar, primarul din Bucșani îi mai transmisese ex-senatorului că Bădălău Jr. nici ”nu știe meserie”.

”Păsat Dan: Hai, ELENA, încoace! Tu ai vorbit cu el și…
Matache Elena: Și mi-a lăsat…

Păsat Dan: Niște bani.
Matache Elena: Da.

Păsat Dan: Bagă-te tu în față, că am șofer. Bagă-te în față tu!
Păsat Dan: Tu ai fost… I-am și zis de tine. „Băi, dacă o pierzi pe ELENA…” Zic: „Sunt lucruri care…
Matache Elena: …[neinteligibil]…

Păsat Dan: Da. Zice: «Nu, nu, nu.» «Nu mi-o mai trimite pe…» în contextul ăsta a fost. «Nu o mai trimite pe ELENA cu bani la mine și cu oferte. Asta e discuția mea cu tine. ELENA e un mesager». Dar zic: «Dacă o pierzi pe ELENA, ai belit-o!» Zice: «Da, așa e. Așa e.» Dar se vede de la o poștă că tu ești în spate la tot, adică îi ții firmele, îi… că GABI… nu face față la așa ceva. Nu știe, cred. GABI nici nu știe meserie.
Matache Elena: Nu face… Știi ce se întâmplă? GABI (n.red. – Bădălău Jr.) vrea să obțină bani mulți, repede și ușor, fără tot felul de alte…

Păsat Dan: Nu merge așa.
Matache Elena: Dar nu merge așa.

Păsat Dan: Nu merge așa. Lasă și tu telefonul ăla în mașină, dacă îl ai cu tine… …(n.red. – conform imaginilor video, cei doi interlocutori coboară din mașină și se duc în spatele autovehiculului, acolo unde Elena Matache scoate din poșetă un plic de culoare bej, format A4, pe care i-l înmânează lui Dan Păsat)…. Cât am aici, ELENA?
Matache Elena: 35.

Păsat Dan: 35…
Matache Elena: Mai trebuie încă atât.

Păsat Dan: 350 de milioane?
Matache Elena: Da.

Păsat Dan: Și mai… îmi trimiteți…
Matache Elena: Și mai trebuie încă atât. Da? Zilele astea.

Păsat Dan: Bine. Eu am vorbit 7% din lucrare. Acuma…
Matache Elena: Da, da. Din ultima…

Păsat Dan: … faceți voi socotelile.
Matache Elena: Da. Din ultima situație încă atât mai trebuie.

Păsat Dan: Deci, el (n.red. – Niculae Bădălău) ți-a zis ca să-mi dai ăștia 35 acum și îmi mai trimiți…
Matache Elena: Da. Da. Păi…

Păsat Dan: Când?
Matache Elena: Zilele astea.

Păsat Dan: Bine. Hai!
Păsat Dan: Deci, mă cauți tu miercuri, joi, sau cum faci?
Matache Elena: Păi, miercuri, joi e liber, 30 și LA… Vorbim luni când vin cu astea la…

Păsat Dan: Am înțeles.
Matache Elena: Da…

Păsat Dan: Păi, vorbește cu NAE când trimite mai departe și…
Matache Elena: Da. Da.

Păsat Dan: Ne socotim la sfârșit, ce si cum.
Matache Elena: Da, da.

Păsat Dan: Dacă poți să treci pe miercuri, joi ar fi mai bine.
Matache Elena: Da!

Păsat Dan: Dacă tot m-am înțeles cu el…
Matache Elena: Îhm! (…)”

În ceea ce o privește pe Elena Matache, procurorii DNA arată în dosarul lui Niculae Bădălău că, ”din discuția purtată cu martorul Păsat Dan, la data de 25.11.2022, rezultă fără echivoc că aceasta are cunoștință de întâlnirea anterioară dintre inculpatul Bădălău Niculae și martorul Păsat Dan, din data de 19.11.2022, afirmând chiar că a insistat pe lângă inculpatul Bădălău Niculae să aibă această întâlnire, că are cunoștință de procentul de 7% din valoarea lucrărilor promis primarului Păsat Dan și că suma de 35.000 lei pe care a remis-o este o parte din acest procent”.

Niculae Bădălău: ”Elena trebuie scoasă din joc, că nu poți să știi”

Înainte de a se întâlni cu Elena Matache, în 25 noiembrie 2022, primarul din Bucșani avusese o întâlnire ”de afaceri”, în 19 noiembrie, cu Niculae Bădălău.

Potrivit procurorilor DNA, a rezultat foarte clar că demersul Elenei Matche de a-i oferi bani primarului din Bocșani a fost decis de fostul senator.

Replicile date de Niculae Bădălău relevă motivul pentru care nu i-a oferit foloasele, în mod direct, lui Păsat Dan, ci printr-o persoană interpusă, reieșind că atât el, cât și fiul său au încercat să evite o eventuală reticență din partea primarului comunei Bucșani, astfel că a fost folosită ca intermediar Elena Matache, director tehnic în cadrul Samby Impex SRL”, se menționează în documentul din care Gândul a prezentat extrase în exclusivitate.

Primarul Dan Păsat i-a transmis lui Nicolae Bădălău că are o ”rugăminte”, respectiv ca acesta să nu o mai trimită pe Elena Matache ”cu plicul” cu bani, iar dacă vrea să discute, să vorbească doar ei doi.

”Discuți cu mine și Elena mesager, dar nu mă mai băga pe mine cu Elena, că n-am ce să discut cu Elena, te rog frumos”, spunea primarul din Bucșani, conform interceptărilor ambientale.

În momentul în care Niculae Bădălău încearcă să intervină în discuție, Dan Păsat insistă și trasmite că lucrurile care trebuie discutate ”între noi doi”, nu pot fi discutate de el și de Elena Matache, moment în care fostul senator acceptă situația: ”Am înțeles”.

Apoi, Niculae Bădălău ajunge la concluzia că Elena Matache ”trebuie scoasă din joc, că nu poți să știi”, iar primarul din Bocșani îi transmite că este o problemă pe care el trebuie să o rezolve: ”E problema ta”. ”O să mă ocup și eu mai mult”, răspunde fostul senator, iar primarul din Bucșani îi spune, în legătură cu plicul, că ”aia e altceva, nu mă deranjează”. (informații detaliate AICI)


CITEȘTE ȘI:

Instanța supremă îi restituie cauțiunea de 75.000 € martorului DNA din dosarul fostului primar Daniel Tudorache

Viceprimarul Sectorului 1 intervine în scandalul ”Droguri în licee”: ”Clotilde Armand, nu vă mai jucați cu siguranța și viața copiilor”

ANALIZĂ | Profesorul James Horncastle, bătălia pentru Bahmut și DORINȚA ASCUNSĂ a lui Vladimir Putin: ”O aventură prost planificată”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că încalcă legea în proiectul ”Drumuri radiale”. Urbanist: ”Voi ataca această licitație!”

Consilierii locali PNL Sector 1, PLÂNGERE împotriva Clotildei Armand: ”Bugetul este nelegal, transparența promisă este inexistentă”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Se poate reține PERMISUL PE NEDREPT. Este obligatoriu ca șoferii din ROMÂNIA să știe acest...
Cutremur la Antena 1. Schimbarea e fără precedent
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare