Festivalul George Enescu, ultima săptămână. Principalele spectacole din București și din țară

Festivalul George Enescu, ultima săptămână. Principalele spectacole din București și din țară
Publicat: 25/09/2013, 18:12
Actualizat: 29/07/2014, 20:13

Festivalul Internațional „George Enescu” se apropie de final, însă ultimele spectacole de pe agenda evenimentului promit să aducă la fel de multă bucurie publicului. Astfel, aceia care nu au reușit încă să participe la unul dintre concertele prezentate de la începutul lunii și până acum, pot încă să vadă pe scenă unii dintre cei mai talentați muzicieni.

Astăzi, în București, sunt programate două spectacole. La Ateneul Român, începând cu ora 17:00, Orchestra de Cameră „Virtuozii” din București va interpeta fragmente muzicale semnate de J.S. Bach și W.A. Mozart, iar în Sala Mare a Palatului, de la ora 19:30, Royal Stockholm Philarmonic Orchestra va încânta publicul cu creații ale lui George Enescu, I. Stravinski și J. Sibelius.

Miercuri, Camerata Salzburg va urca pe scena Ateneului Român la ora 17:00, unde va susține un recital sub bagheta dirijorului Louis Langrée. Seara, începând cu ora 19.30, Russian Nationa Orchestra va concerta în Sala Mare a Palatului. Ei vor reveni însă în fața publicului bucureștean și joi, de data aceasta alături de Corul Filarmonicii „George Enescu”.

În aceeași zi, la Opera Națională din București va fi prezentat spectacolul „Oedipe”, de la ora 19:00, iar mai devreme, la ora 17.00, Trio-ul Evgeny Kissin, Silvia Marcovici și Alexander Kniazev va prezenta un recital ce va include opere ale celebrului Fr. Schubert.

Va fi o zi specială și pentru celelalte orașe din țară care iau parte la Festival. Astfel, Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești va găzdui concertul susținut de Maxim Quartet, începând cu ora 19.00, iar Filarmonica de Stat din Arad își va deschide stagiunea 2013-2014 cu un concert prezentat de dirijorul Borjan Canev din Macedonia și violonistul maghiar Antal Zalai, în cadrul Festivalului Enescu.

Vineri, în Capitală au loc trei spectacole. Primul dintre acestea se va desfășura la Ateneul Român, începând cu ora 17.00, și va fi susținut de Ansamblul „Violoncellissimo”. La Sala Mare a Palatului, pianista Alexandra Dăriescu va urca pe scenă începând cu ora 19.30, iar la Ateneul Român, de la ora 22.30 va avea loc un nou eveniment din seria „Concertele de la miezul nopții”: „Accademia Bizantina”, sub bagheta dirijorului Ottavio Dantone.

Tot vineri, Brașovul va căpăta puțin din magia Festivalului: „The Schubert Ensemble”, unul dintre cele mai apreciate ansambluri de muzică de cameră din Marea Britanie, va concerta în orașul de la poalele Tâmpei.

Ultima zi de Festival, sâmbătă, încheie ediția din acest an cu trei spectacole prezentate în Capitală. „The Schubert Ensemble” va cânta pe scena Ateneului Român începând cu ora 12:00. Tot acolo, însă cinci ore mai târziu, pianistul Murray Perahia își va prezenta recitalul.

Spectacolul care pune punct Festivalului Internațional „George Enescu” 2013 va fi adus în fața publicului de Royal Philharmonic Orchestra, alături de Corul Academic Radio și Corul de Copii Radio, începând cu ora 19.30.

Aceștia vor interpreta „Capriccio pentru vioară și orchestră”, de George Enescu și „Simfonia nr. 3” de G. Mahler.

Cei care vor să urmărească ultimele reprezentații din cadrul Festivalului George Enescu pot face acest lucru și la Digiplex Grand Cinema, care transmite live spectacolele în sălile de cinema.

Astfel, dacă veți opta să ascultați live London Philharmonic Orchestra, Orchestre de Paris, Rundfunk – Sinfonieorchester Berlin, Orchestra Simfonica Nazionale della Rai, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Russian National Orchestra, la Grand Cinema Digiplex, trebuie să știți că biletele sunt mai ieftine decât cele pentru spectacolele din sălile de concerte și pot fi achiziționate online sau de la biroul Concierge din cinematograf, iar ținuta elegantă nu este obligatorie.

Experiența de vizionare a unui spectacol de teatru, operă sau balet într-o sală de cinema reprezintă o formă alternativă de contact cu cultura. Iar aceasta, cu atât mai mult cu cât, datorită tehnologiei de ultimă oră în domeniul proiecțiilor cinematografice, vă veți bucura de detalii pe care cei dintr-o sală de concert nu le observă, prin intermediul prim-planurilor ce surprind gesturile și chipurile muzicienilor.

De la debutul său pe 1 septembrie, Festivalul Internațional „George Enescu” a adus în fața publicului cei mai renumiți artiști și orchestre din întreaga lume. S-au aflat pentru prima dată în România Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, Pittsburgh Symphony Orchestra, National Philharmonic Of Russia, John Malkovich și Wiener Akademie, Saint Martin in the Fields și Vortice Dance Company.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase