Solilocviul sensibil al portughezilor de la „Vortice Dance Company”, pe scena Operei Naționale. „Gândim prea mult și simțim prea puțin”

Publicat: 20/09/2013, 14:45
Actualizat: 20/09/2013, 14:45

Despre tristețe, dragoste sau alte sentimente înecate în sine vorbesc mai des poeții. Sau scriitorii. O tresărire a corpului, câțiva pași lenți sau arcuirile aproape nefirești ale brațelor pot fi însă la fel de grăitoare. Expresiile trupului traduc uneori revolte interioare.

Spectacolul „Soliloquy – About Wonderland” („Solilocviu – Despre Țara Minunilor”), adus pe scena Operei Naționale din București de compania portugheză „Vortice Dance”, exact despre asta vorbește. Despre gânduri, reacții firești în fața diverselor întâmplări din viață, despre ușurința cu care cuvintele pălesc. Despre vârtejul în care oamenii se lasă prinși zi de zi, despre o societate care uită să asculte și să simtă.

Dar toate acestea transpuse în dans.

Pe durata unei ore, portughezii dublează prin coregrafie celebrul discurs al lui Charlie Chaplin din filmul „Dictatorul”.

„Lăcomia ne-a otrăvit sufletele, a închis lumea cu o baricadă de ură și ne-a împins în sărăcie și vărsare de sânge. Alergăm din ce în ce mai repede, dar ne-am închis în noi înșine (…) Gândim prea mult și simțim prea puțin”, se aude în fundal, în vreme ce balerinii își unduiesc trupurile.

Mișcările lor nu sunt decât un ecou al cuvintelor. Dansul devine solilocviul propriu-zis, dialogul purtat cu sine.

Foto: Agerpres//Andrei Gîndac

Coregrafia realizată de Cláudia Martins și Rafael Carriço, care, de altfel, sunt și fondatorii companiei „Vortice Dance”, îi pune pe cei 12 balerini distribuiți în acest spectacol în ipostaze ce creează, pe rând, imagini ale bucuriei și extravaganței sau ale durerii și singurătății.

Contrastul este cu atât mai puternic cu cât fragmentele muzicale alese îmbină piese interpretate de Maurice Fulton, Kronos Quartet, Nino Rota, Eric Satie, Osvaldo Farrés, Camille Saint-Saens, Arvo Pärt, Claude Debussy, Billie Holiday și chiar Daft Punk.

Astfel, dansul prin ploaie, ușile false care se deschid și se închid la loc „înghițind” dansatorii, aerul „modelat” cu ajutorul ventilatoarelor sau „ninsoarea” de la finalul spectacolului aduc strălucire, devin alternativa unei zile placide.

O „Țară a Minunilor”, unde vibrațiile lăuntrice sunt mai puternice.

Foto: JTI

„​ vorbește despre sentimente pe care le exprimăm cu greu. Despre lucruri pe care fiecare dintre noi le experimentează în viața cotidiană, dar despre care nu vorbim. Despre ceea ce simțim, dar nu putem sau preferăm să nu spunem”, a explicat Rafael Carriço.

„You, the people, have the power!”

Finalul spectacolului însă vine ca o dezlănțuire a sinelui, ca un îndemn la eliberare. Discursul „Marelui Dictator” revine glorios, în vreme ce dansatorii se lasă învăluiți în „albul” ce plutește pe întreaga scenă.

Foto: JTI

„Voi, oamenii, aveți puterea! (…) Puterea de a crea fericire! Voi, oamenii, aveți puterea să faceți viața aceasta liberă și frumoasă, să transformați viața într-o aventură minunată!”.

Un discurs puternic, o imagine ce pulsează viu, încheiată, de fapt, nu odată cu căderea cortinei, ci cu aplauzele publicului. Cumva pare că în fiecare s-a trezit ceva.

Despre Vortice Dance Company

În anul 2001, coregrafii Cláudia Martins și Rafael Carriço au înființat compania de dans, cu sprijinul acordat de Ministerului Culturii din Portugalia, prin Direcția Generală a Artelor.

„Vortice” a devenit una dintre cele mai prestigioase și apreciate companii de dans din lume, fiind răsplătită de-a lungul timpului cu premii importante, printre care „Premiul Publicului” la festivalul organizat la Centrul de Artă Contemporană Trafo din Budapesta (Ungaria), „Premier Prix Professionnel” la concursul „Printemps de la Danse” din Gland (Elveția) și „Premiul de Recunoaștere” la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Balet din Țările Baltice, la Opera din Riga (Letonia).

În paralel, Cláudia și Rafael, absolvenți ai Escola Superior de Dança și bursieri ai programului programului Erasmus, la Hoggenschool Dansacademie Tilburg, în Olanda, au început să lucreze și ca profesori coordonatori ai secției de dans din cadrul Centrului de Studii de la Fatima (până în anul 2009). Predau balet clasic și dans contemporan la Tutuballet School of Dance și, de asemenea, au deschis și o Școală de Arte.

Cei doi coregrafi au venit pentru prima dată în România în anul 2007, când au participat la Gala organizată de Fundația PRAIS la Opera Națională din București, dar au urcat și pe scena Teatrului Odeon, in cadrul proiectului „Dance Energy” – „Răzvan Mazilu și invitații săi”.

Din echipa de dansatori a companiei „Vortice” face parte și o româncă, Vanda Ștefănescu.

Foto: Agerpres//Andrei Gîndac

Vanda li s-a alăturat portughezilor incă din perioada în care era elevă la liceu. De asemenea, Vanda dansează acum și în cadrul „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”.

Despre ediția din 2013 a Festivalului George Enescu

Festivalul Internațional „George Enescu” celebrează anul internațional Richard Wagner prezentând, în premieră „Inelul Nibelungilor”. „Aurul Rinului”, „Walkiria”, „Siegfried” și „Amurgul Zeilor”, unele din cele mai spectaculoase lucrări ale genului de operă din toate timpurile, care vor fi interpretate în concert de Orchestra Simfonică Radio din Berlin, condusă de dirijorul Marek Janowski.

La ediția din acest an, creațiile lui George Enescu vor putea fi auzite în interpretarea unor artiști și orchestre faimoase, precum Concertgebouw Amsterdam, Staatskapelle Berlin, London Philharmonic, Münchener Philharmoniker, Royal Philharmonic London, Royal Stockholm Philharmonic sau Academy Saint Martin in the Fields.

Pe scena Festivalului din acest an vor urca unele dintre cele mai importante personalități ale muzicii clasice internaționale, precum dirijorii Daniel Barenboim și Mariss Jansons, pianiștii Radu Lupu, Murray Perahia, Pinchas Zuckerman, Maxim Vengerov și Evgeny Kissin.
O premieră absolută a ediției din acest an o reprezintă faptul că cele mai importante spectacolele ale Festivalului vor fi transmise live într-o sală de cinematograf, la Grand Cinema Digiplex, în Băneasa Shopping City.

Astfel, dacă veți opta să ascultați live London Philharmonic Orchestra, Orchestre de Paris, Rundfunk – Sinfonieorchester Berlin, Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Russian National Orchestra, sau să vedeți spectacolele companiei de dans Vortice din Portugalia la Grand Cinema Digiplex, trebuie să știți că biletele sunt mai ieftine decât cele pentru spectacolele din sălile de concerte și pot fi achiziționate online sau de la biroul Concierge din cinematograf, iar ținuta elegantă nu este obligatorie.

Experiența de vizionare a unui spectacol de teatru, operă sau balet într-o sală de cinema reprezintă o formă alternativă de contact cu cultura. Iar aceasta, cu atât mai mult cu cât, datorită tehnologiei de ultimă oră în domeniul proiecțiilor cinematografice, vă veți bucura de detalii pe care cei dintr-o sală de concert nu le observă, prin intermediul prim-planurilor ce surprind gesturile și chipurile muzicienilor.

Printre cele mai spectaculoase reprezentații ale ediției din acest an s-a numărat „The Infernal Comedy. Confessions of a Serial Killer”, avându-l în rolul principal pe John Malkovich, actor nominalizat la Premiile Oscar pentru rolurile sale în „Locuri în inimă/Places in the Heart” (1984) și „În bătaia puștii/In the Line of Fire” (1993).

Ediția din acest an a Festivalului George Enescu s-a remarcat și prin prezența lui Victor Rebengiuc, în rolul naratorului din lucrarea de avangardă a muzicii clasice „Gurre-Lieder”, de Arnold Schönberg.

Festivalul George Enescu se desfășoară în perioada 1-28 septembrie, când sunt programte 78 concerte și spectacole la București, 11 în țară, 9 în cadrul Seriei „Alte evenimente”, precum și zeci de concerte în cadrul programul „Piata Festivalului”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Motivul pentru care Erika Isac s-a ras în cap! Fanii au criticat-o dur: ”Ce nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?