ANCOM propune reducerea drastică a tarifelor de interconectare pentru telefonie. Cât ar putea să coste o convorbire

ANCOM propune reducerea drastică a tarifelor de interconectare pentru telefonie. Cât ar putea să coste o convorbire
Publicat: 29/08/2013, 15:19
Actualizat: 03/10/2018, 01:54

ANCOM propune reducerea drastică a tarifelor maxime de interconectare la telefonie începând cu l ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenți/minut la 0,86 eurocenți/minut pentru apelurile la puncte mobile și de la 0,67 eurocenți la 0,15 eurocenți/minut pentru cele fixe.

„ANCOM a publicat astăzi (joi, n.r.) spre consultare publică tarifele maxime propuse pentru serviciile de interconectare în vederea terminării apelurilor telefonice la puncte fixe și mobile, determinate pe baza unor modele de calculație a costurilor. Autoritatea propune ca de la 1 ianuarie 2014 tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe să scadă de la 0,67 eurocenți/minut la 0,15 eurocenți/minut, iar tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile de la 3,07 eurocenți la 0,86 eurocenți/minut”, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Tarifele maxime vor deveni obligatorii pentru toți furnizorii de rețele din România, identificați cu putere semnificativă pe piețele de terminare a apelurilor la puncte fixe și mobile din România, respectiv 51 de furnizori de rețele fixe și 6 furnizori de rețele mobile.

La fel ca până acum, tarifele de terminare nu sunt diferențiate în funcție de tehnologia utilizată (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar în care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, rețele naționale sau internaționale).

„Tarifele de interconectare rămân cheia competiției în telecom. Pe piața de terminare fiecare operator are un monopol natural și de aceea este nevoie să reglementăm aceste tarife, iar datele din piață demonstrează că nivelurile stabilite de ANCOM în ultimii 10 ani au stimulat concurența, inovația și investițiile în piața de comunicații din România. Sub presiunea concurenței, tarifele medii pentru apeluri au scăzut de 7 ori, iar consumul a crescut exponențial”, a declarat, în comunicat, Cătălin Marinescu, președintele ANCOM.

Potrivit sursei citate, concurența a condus spre tarife tot mai mici – în prezent consumatorii români plătesc unul dintre cele mai mici tarife medii la nivelul Uniunii Europene – 1,9 eurocenți/minut – dar a și stimulat operatorii de comunicații să realizeze investiții masive în dezvoltarea unor rețele tot mai eficiente și în furnizarea de noi servicii, precum cele de internet în bandă largă.

În plus, anticipând evoluțiile viitoare ale pieței de comunicații din România, furnizorii de rețele de comunicații mobile și-au majorat substanțial anul trecut portofoliile de frecvențe radio. La rândul lor, furnizorii de rețele de comunicații fixe au investit în rețele performante, capabile să ofere clienților viteze de acces la internet, la nivelul celor stabilite de Uniunea Europeană în Agenda Digitală.

Tariful de terminare reprezintă prețul plătit pe piața de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului în rețeaua căruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori. Întrucât acest preț se regăsește în tariful perceput utilizatorului final care inițiază apelul, practicarea unor tarife de terminare excesive în raport cu costurile furnizării eficiente a serviciilor poate prejudicia concurența la nivelul pieței de telefonie și denaturează comportamentul de consum al utilizatorilor.

Din acest motiv, pentru a obține valorile corecte ale tarifelor de terminare, ANCOM a calculat costurile eficiente ale furnizării serviciilor, utilizând ipoteze de lucru în conformitate cu legislația din România, informațiile transmise de furnizorii de rețele, precum și cele mai bune practici de modelare de la nivelul Uniunii Europene, modelele fiind deja consultate public în cursul trimestrului IV 2012.

„Am convingerea că aceste măsuri vor da un suflu nou concurenței și vor stimula astfel dezvoltarea unor rețele din ce în ce mai performante, folosite tot mai intens de către tot mai mulți utilizatori, pentru servicii mai multe și mai diversificate”, a arătat președintele ANCOM.

Măsurile supuse consultării publice prevăd noi plafoane tarifare și pentru alte servicii de comunicații electronice reglementate, respectiv serviciile de tranzit național al apelurilor, serviciile auxiliare de interconectare oferite de toți furnizorii de rețele de comunicații, serviciile de linii închiriate segmente terminale și serviciile de backhaul pe suport Ethernet, furnizate de societatea Romtelecom.

Documentele pot fi consultate pe pagina de internet a ANCOM. Ca urmare a perioadei de consultare publică și analizare a observațiilor și informațiilor primite, conform normelor cadrului european de reglementare în domeniu și legislației din România, pot avea loc eventuale ajustări ale tarifelor propuse.

De asemenea, ANCOM urmează să notifice Comisiei Europene și autorităților naționale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de măsuri propuse, împreună cu motivele care stau la baza acestor măsuri. Comisia Europeană și celelalte autorități de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii și observații în termen de o lună de la data notificării, de care ANCOM va trebui să țină seama în cel mai înalt grad. Intrarea în vigoare a măsurilor este preconizată pentru 1 ianuarie 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului