Apelul lui Isărescu la adresa întregii clase politice: O clarificare, o detensionare a situației politice interne ar ajuta foarte mult economia

Apelul lui Isărescu la adresa întregii clase politice: O clarificare, o detensionare a situației politice interne ar ajuta foarte mult economia
Publicat: 02/08/2012, 16:29
Actualizat: 02/08/2012, 16:45

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a susținut o conferință de presă în care a explicat detaliat decizia de menținere a ratei dobânzii cheie de politică monetară la 5,25% pe an.

gândul vă prezintă principalele declarații ale guvernatorului:

♦ Analiza indicatorilor macroeconomic relevă o evoluție a inflației în linie cu prognozele băncii centrale.

♦ După atingerea în luna mai a unui minim de 1,79%, rata anuală a inflației a crescut ușor la nivelul de 2,4% în luna iunie.

♦ Pe plan extern se remarcă deteriorarea perspectivelor activității la nivel global.

♦ Sporirea aversiunii față de risc a investitorilor în condițiile mediului extern nefavorabil și ale unei eventuale prelungiri a tensiunilor politice interne, suprapusă elementelor menționate anterior, reclamă păstrarea unei atitudini prudente a politicii monetare, prin asigurarea unui ansamblu al condițiilor monetare reale adecvat ancorării eficace a anticipațiilor, îndeplinirii obiectivului de menținere a stabilității prețurilor pe termen mediu și susținerii unei bune funcționări a piețelor financiare.

♦ Conduita politicii monetare a rămas prudentă, vizând consolidarea perspectivelor de menținere durabilă a ratei inflației în interiorul intervalului de variație din jurul țintei și crearea premiselor pentru o redresare economică sustenabilă.

♦ Ieșirile de capital din România au fost determinate de suprapunerea factorilor prezentați.

♦ O parte din titlurile de stat în lei deținute de nerezidenți au fost vândute. A crescut oferta de lei și concomitent cea de valută. E vorba de câteva miliarde de lei. Urmează să analizăm aceste date. Bineînțeles că influențează piața valutară din România și cotațiile leului. O altă problemă ar fi că nu se reînnoiesc la scadență liniile de credit ale unor bănci comerciale. Nu avem întreruperi ale acestor linii, dar observăm o înclinație mai scăzută pentru a reînnoi și acestea creează probleme în domeniul finanțării deficitului de cont curent.

♦ Aceste mișcări au fost contrabalansate de Banca Națională nu numai prin intervenții.

♦ Nu întrevedem în săptămânile viitoare o calmare a situației europene. Aici tensiunile se vor păstra. Suntem în fața unor decizii majore pe care le vor lua în perioada următoare autoritățile europene. O clarificare, o detensionare a situației politice interne ne-ar ajuta foarte mult.

♦ Există date suficiente inclusiv situația din agricultură care justifică o prognoză cel puțin parțial diminuată în ceea ce privește creșterea economică.

♦ Mai trebuie să aveți în vedere că intervențiile noastre nu sunt strict vânzări de valută. De multe ori nici nu trebuie să intervenit direct sau indirect pe piața valutară. O bancă centrală are și alte tehnici. Eu cred că avem în continuare un anumit spațiu de manevră, nu am ajuns într-un colț, dar acest spațiu trebuie administrat cu înțelepciune și flexibilitate.

♦ O flexibilitate a cursului de schimb ne ajută. În condiții de incertitudine, de voltilitate cursul trebuie să-și facă datoria. Banca Națională nu comentează un nivel de curs.

♦ Rezerva este încă la un nivel adecvat. Avem mai mult decât o simplă speranță că lucrurile se vor clarifica. De multe ori rezerva este ținută nu ca să o folosești ci ca să o arăți.

♦ Cursul și-a făcut datoria. Ne-a dat posibilitatea să menținem o relativă stabilitate pe piața financiară.

♦ Nu luați variația rezervei ca fiind valoarea intervenției. Cifra aceea nu este corectă.


Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis joi menținerea ratei dobânzii cheie de politică monetară la 5,25% pe an, precum și menținerea nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Majoritatea analiștilor financiar-bancari au anticipat decizia prudentă a Băncii Naționale, de a nu relua procesul de relaxare a politicii monetare în principal datorită contextului politic intern, care a afectat atât încrederea investitorilor străini în economia locală cât și cotația leului față de principalele valute mondiale.

De la începutul anului și până în prezent, leul a pierdut 6,1% în fața monedei unice europene și s-a depreciat cu 12,2% față de dolarul american.

Deciziile Consiliului de Administrație:

♦ Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25 la sută pe an;
♦ Gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar;
♦ Menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

La precedentele două ședințe de politică monetară, conducerea BNR a decis menținerea ratei dobânzii cheie, după patru ședințe consecutive în care banca centrală a relaxat politica monetară și a hotărât reducerea dobânzii de la 6,25% pe an la sfârșitul lui 2011, la 5,25% pe an în luna mai.

De la începutul anului, dobânda cheie de politică monetară a fost redusă cu 0,75 de puncte procentuale.

Începând cu luna mai, BNR a decis menținerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an pe fondul temerilor legate de prognozele pesimiste privind evoluția economiilor europene, dar și pe fondul tensiunilor politice interne.

„Perspectivele pe termen scurt sunt însă marcate de fluctuațiile sensibile ale apetitului pentru risc al investitorilor. Acestea sunt corelate cu modificările așteptărilor legate de creșterea economică pe plan mondial și cu efectele asupra economiilor Europei centrale și de est ale începerii procesului de reducere a expunerilor de către unele instituții de credit din Uniunea Europeană. Evoluțiile interne în context electoral, suprapuse elementelor menționate anterior, pot amplifica volatilitatea mișcărilor de capital”, a motivat BNR la ședința din 2 mai.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Mare surpriză la Survivor All Stars. A plecat acasă un mare favorit
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu