BCE se confruntă cu ”probleme mai dificile” decât Fed, în contextul sistemului financiar FRAGMENTAT din zona euro

BCE se confruntă cu ”probleme mai dificile” decât Fed, în contextul sistemului financiar FRAGMENTAT din zona euro
Publicat: 27/02/2024, 07:30

Banca Centrală Europeană se confruntă cu ”probleme mai dificile” decât Rezerva Federală (Fed), instituția bancară centrală din SUA, afirmă Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii Greciei, notând că sistemul financiar al zonei euro este ”fragmentat” și că națiunile europene au acumulat un volum mare al datoriilor.

”Banca Centrală Europeană trebuie să facă față unor probleme mai dificile decât Fed”, a afirmat Yannis Stournaras, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat grupului media Bloomberg.

Guvernatorul Băncii Greciei a atras atenția că sistemul financiar, inclusiv bancar, al zonei euro este ”fragmentat”, spre deosebire de cel din Statele Unite. De asemenea, Yannis Stournaras a notat că zona euro încă resimte efectele crizei datoriilor suverane.

În privința politicii monetare, Yannis Stournaras a pledat pentru reduceri graduale ale dobânzii de referință, cu 0,25%, recomandând începerea scăderii costurilor de creditare cel târziu în iunie.

”Acțiunile noastre trebuie să fie ghidate de realism, este necesară o abordare graduală”, a subliniat Yannis Stournaras.

Cei mai mulți oficiali din cadrul BCE cred că relaxarea politicii monetare va începe în iunie, în așteptarea datelor privind salariile și a stabilizării inflației în jurul valorii de 2,0%.

”Trebuie să existe progrese substanțiale în reducerea inflației din zona euro. Valoarea optimă probabil va fi atinsă în toamnă. Iar aceste progrese au fost atinse fără intrarea în recesiune, fără instabilitate financiară”, a subliniat Yannis Stournaras.

Christine Lagarde: Procesul de stabilizare a inflației continuă

Președintele BCE, Christine Lagarde, a afirmat luni, în Parlamentul European, că actuala politică monetară strictă are efecte clare asupra stabilizării inflației.

”Actualul proces dezinflaționist este de așteptat să continue, iar Consiliul Guvernatorilor trebuie să aibă încredere că această abordare ne va duce în mod sustenabil la ținta de 2%. Vom continua să urmărim o abordare dependentă de date în determinarea nivelului adecvat și al duratei politicii restrictive, ținând cont de perspectivele inflației, de dinamica inflației subzistente și de forța transmiterii politicii monetare”, a declarat Christine Lagarde.

Banca Centrală Europeană va analiza în sesiunea din martie posibilitatea reducerii dobânzii de referință, dacă datele economice vor fi favorabile, deși relaxarea politicii monetare este puțin probabilă, a declarat săptămâna trecută Mario Centeno, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE.

”În martie vom avea cea mai mare cantitate de date, iar unele date ne-ar putea spune să discutăm despre reducerea dobânzilor chiar din martie. Nu spun că este probabil acest lucru, dar trebuie să fim deschiși”, a afirmat vineri Mario Centeno, guvernatorul Băncii Portugaliei și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE.

La rândul său, Isabel Schnabel, membră a Comitetului Executiv al BCE, a declarat vineri că evoluțiile inflației sunt greu de anticipat, subliniind că, deși nucleul inflației este în scădere, fluctuațiile prețurilor în sectorul serviciilor sunt ” persistente”.

Inflația în zona euro a scăzut de la vârful de 10,6%, atins în octombrie 2022, la 2,9% în decembrie 2023 și la 2,8% în ianuarie 2024. Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, la jumătatea lunii ianuarie, menținerea nivelului dobânzii de referință, semnalând că, în contextul fluctuațiilor inflației, politica monetară va rămâne restrictivă cât timp va fi necesar. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor sunt la 4,50%, 4,75% și 4,00%.

Foto: Profimedia

Citește și:

Fermierii continuă PROTESTELE în Bruxelles și Madrid /Miniștrii Agriculturii discută despre relaxarea reglementărilor la nivelul UE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Semnul dumnezeiesc care a apărut în casa nepotului lui Tzancă Uraganu, înainte de a se...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
OBLIGATORIU prin lege în toată România. A început controlul în toată țara
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro