BCE se confruntă cu ”probleme mai dificile” decât Fed, în contextul sistemului financiar FRAGMENTAT din zona euro

BCE se confruntă cu ”probleme mai dificile” decât Fed, în contextul sistemului financiar FRAGMENTAT din zona euro
Publicat: 27/02/2024, 07:30

Banca Centrală Europeană se confruntă cu ”probleme mai dificile” decât Rezerva Federală (Fed), instituția bancară centrală din SUA, afirmă Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii Greciei, notând că sistemul financiar al zonei euro este ”fragmentat” și că națiunile europene au acumulat un volum mare al datoriilor.

”Banca Centrală Europeană trebuie să facă față unor probleme mai dificile decât Fed”, a afirmat Yannis Stournaras, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat grupului media Bloomberg.

Guvernatorul Băncii Greciei a atras atenția că sistemul financiar, inclusiv bancar, al zonei euro este ”fragmentat”, spre deosebire de cel din Statele Unite. De asemenea, Yannis Stournaras a notat că zona euro încă resimte efectele crizei datoriilor suverane.

În privința politicii monetare, Yannis Stournaras a pledat pentru reduceri graduale ale dobânzii de referință, cu 0,25%, recomandând începerea scăderii costurilor de creditare cel târziu în iunie.

”Acțiunile noastre trebuie să fie ghidate de realism, este necesară o abordare graduală”, a subliniat Yannis Stournaras.

Cei mai mulți oficiali din cadrul BCE cred că relaxarea politicii monetare va începe în iunie, în așteptarea datelor privind salariile și a stabilizării inflației în jurul valorii de 2,0%.

”Trebuie să existe progrese substanțiale în reducerea inflației din zona euro. Valoarea optimă probabil va fi atinsă în toamnă. Iar aceste progrese au fost atinse fără intrarea în recesiune, fără instabilitate financiară”, a subliniat Yannis Stournaras.

Christine Lagarde: Procesul de stabilizare a inflației continuă

Președintele BCE, Christine Lagarde, a afirmat luni, în Parlamentul European, că actuala politică monetară strictă are efecte clare asupra stabilizării inflației.

”Actualul proces dezinflaționist este de așteptat să continue, iar Consiliul Guvernatorilor trebuie să aibă încredere că această abordare ne va duce în mod sustenabil la ținta de 2%. Vom continua să urmărim o abordare dependentă de date în determinarea nivelului adecvat și al duratei politicii restrictive, ținând cont de perspectivele inflației, de dinamica inflației subzistente și de forța transmiterii politicii monetare”, a declarat Christine Lagarde.

Banca Centrală Europeană va analiza în sesiunea din martie posibilitatea reducerii dobânzii de referință, dacă datele economice vor fi favorabile, deși relaxarea politicii monetare este puțin probabilă, a declarat săptămâna trecută Mario Centeno, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE.

”În martie vom avea cea mai mare cantitate de date, iar unele date ne-ar putea spune să discutăm despre reducerea dobânzilor chiar din martie. Nu spun că este probabil acest lucru, dar trebuie să fim deschiși”, a afirmat vineri Mario Centeno, guvernatorul Băncii Portugaliei și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE.

La rândul său, Isabel Schnabel, membră a Comitetului Executiv al BCE, a declarat vineri că evoluțiile inflației sunt greu de anticipat, subliniind că, deși nucleul inflației este în scădere, fluctuațiile prețurilor în sectorul serviciilor sunt ” persistente”.

Inflația în zona euro a scăzut de la vârful de 10,6%, atins în octombrie 2022, la 2,9% în decembrie 2023 și la 2,8% în ianuarie 2024. Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, la jumătatea lunii ianuarie, menținerea nivelului dobânzii de referință, semnalând că, în contextul fluctuațiilor inflației, politica monetară va rămâne restrictivă cât timp va fi necesar. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor sunt la 4,50%, 4,75% și 4,00%.

Foto: Profimedia

Citește și:

Fermierii continuă PROTESTELE în Bruxelles și Madrid /Miniștrii Agriculturii discută despre relaxarea reglementărilor la nivelul UE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Vali Vijelie, părăsit de soție după ce a văzut pozele din CANCAN.RO. „Fiecare își vede...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
FOTO EXPLOZIV! L-am prins pe Vali Vijelie cu „pofta inimii”. A posedat-o pe stradă
Noi detalii cutremurătoare despre moartea lui Naomi. Ce au scos la iveală prietenii apropiați
ANIMAŢIE. Cu cât creşte distanţa de frânare la o viteză de 50 km/h, în condiţii...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Turistă din Marea Britanie, sfâșiată de urs pe Transfăgărășan! Femeia a scos mâna pe geam...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Polonia susţine că este pregătită să găzduiască arme nucleare ale NATO
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Fostul model celebru care a ajuns să se îmbrace din gunoaie! Imaginile recente când probează...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Cum să alegi parfumurile pentru orice preferință?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
A fost găsit craterul din care s-a desprins „a doua Lună” a Pământului