BCE se confruntă cu ”probleme mai dificile” decât Fed, în contextul sistemului financiar FRAGMENTAT din zona euro

BCE se confruntă cu ”probleme mai dificile” decât Fed, în contextul sistemului financiar FRAGMENTAT din zona euro
Publicat: 27/02/2024, 07:30

Banca Centrală Europeană se confruntă cu ”probleme mai dificile” decât Rezerva Federală (Fed), instituția bancară centrală din SUA, afirmă Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii Greciei, notând că sistemul financiar al zonei euro este ”fragmentat” și că națiunile europene au acumulat un volum mare al datoriilor.

”Banca Centrală Europeană trebuie să facă față unor probleme mai dificile decât Fed”, a afirmat Yannis Stournaras, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat grupului media Bloomberg.

Guvernatorul Băncii Greciei a atras atenția că sistemul financiar, inclusiv bancar, al zonei euro este ”fragmentat”, spre deosebire de cel din Statele Unite. De asemenea, Yannis Stournaras a notat că zona euro încă resimte efectele crizei datoriilor suverane.

În privința politicii monetare, Yannis Stournaras a pledat pentru reduceri graduale ale dobânzii de referință, cu 0,25%, recomandând începerea scăderii costurilor de creditare cel târziu în iunie.

”Acțiunile noastre trebuie să fie ghidate de realism, este necesară o abordare graduală”, a subliniat Yannis Stournaras.

Cei mai mulți oficiali din cadrul BCE cred că relaxarea politicii monetare va începe în iunie, în așteptarea datelor privind salariile și a stabilizării inflației în jurul valorii de 2,0%.

”Trebuie să existe progrese substanțiale în reducerea inflației din zona euro. Valoarea optimă probabil va fi atinsă în toamnă. Iar aceste progrese au fost atinse fără intrarea în recesiune, fără instabilitate financiară”, a subliniat Yannis Stournaras.

Christine Lagarde: Procesul de stabilizare a inflației continuă

Președintele BCE, Christine Lagarde, a afirmat luni, în Parlamentul European, că actuala politică monetară strictă are efecte clare asupra stabilizării inflației.

”Actualul proces dezinflaționist este de așteptat să continue, iar Consiliul Guvernatorilor trebuie să aibă încredere că această abordare ne va duce în mod sustenabil la ținta de 2%. Vom continua să urmărim o abordare dependentă de date în determinarea nivelului adecvat și al duratei politicii restrictive, ținând cont de perspectivele inflației, de dinamica inflației subzistente și de forța transmiterii politicii monetare”, a declarat Christine Lagarde.

Banca Centrală Europeană va analiza în sesiunea din martie posibilitatea reducerii dobânzii de referință, dacă datele economice vor fi favorabile, deși relaxarea politicii monetare este puțin probabilă, a declarat săptămâna trecută Mario Centeno, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE.

”În martie vom avea cea mai mare cantitate de date, iar unele date ne-ar putea spune să discutăm despre reducerea dobânzilor chiar din martie. Nu spun că este probabil acest lucru, dar trebuie să fim deschiși”, a afirmat vineri Mario Centeno, guvernatorul Băncii Portugaliei și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE.

La rândul său, Isabel Schnabel, membră a Comitetului Executiv al BCE, a declarat vineri că evoluțiile inflației sunt greu de anticipat, subliniind că, deși nucleul inflației este în scădere, fluctuațiile prețurilor în sectorul serviciilor sunt ” persistente”.

Inflația în zona euro a scăzut de la vârful de 10,6%, atins în octombrie 2022, la 2,9% în decembrie 2023 și la 2,8% în ianuarie 2024. Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, la jumătatea lunii ianuarie, menținerea nivelului dobânzii de referință, semnalând că, în contextul fluctuațiilor inflației, politica monetară va rămâne restrictivă cât timp va fi necesar. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor sunt la 4,50%, 4,75% și 4,00%.

Foto: Profimedia

Citește și:

Fermierii continuă PROTESTELE în Bruxelles și Madrid /Miniștrii Agriculturii discută despre relaxarea reglementărilor la nivelul UE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Fiica transgender a lui Elon Musk face dezvăluiri despre copilăria ei și spune că amintirile...
Cine va fi ELIMINAT de la ”Insula Iubirii”. Ispitele le-au făcut fenta, iar noi am...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Am aflat CINE e noul iubit al Emei Uta! Va zbura în Mykonos unde e...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
De ce vin turişti din China, Coreea sau Australia să înveţe limba română. Cursul costă...
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
Anunț de ultimă oră despre pensiile românilor! Daniel Baciu spune ce se va întâmpla cu...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Ce înseamnă P-R-N-D-S-B la cutia automată? Ce pățești dacă oprești motorul în Drive?
Ciolacu şi Orban au pus la cale un tren de mare viteză care să lege...
Descoperire SUMBRĂ despre COPIII din familiile care se MUTĂ DES
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din...
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Infracțiunile odioase care ar fi avut loc în palatul unde doctorița are cabinetul, în care...
Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Un bărbat cu tumoare orbitală din Iași a fost supus unei intervenții complexe pentru redarea...