Boc: Mi se pare greșită strategia Guvernului de a renunța la conversia datoriilor AVAS la Oltchim

Boc: Mi se pare greșită strategia Guvernului de a renunța la conversia datoriilor AVAS la Oltchim
Publicat: 26/09/2012, 17:09
Actualizat: 26/03/2019, 05:37

Fostul premier Emil Boc a criticat, miercuri, modul în care Guvernul a decis privatizarea combinatului Oltchim și a spus că i se pare eronată strategia Executivului de a renunța la conversia datoriilor AVAS și cumpărarea Arpechim de la Petrom, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Emil Boc a declarat, într-o conferință de presă, că în perioada în care a deținut funcția de prim-ministru a discutat la Bruxelles și București cu comisarii europeni despre necesitatea conversiei datoriilor, pentru ca Oltchim să fie viabil.

„Mie mi se pare greșită strategia Guvernului de a renunța la conversia datoriilor AVAS, pe care am obținut-o cu atâta greutate de la UE. Practic, mai bine de un an în fiecare zi am bătut la ușa Bruxelles -ului să obținem aprobarea pentru conversia datoriilor la Oltchim. Am discutat și eu și președintele României cu toți comisarii europeni, și când au fost la București, și la Bruxelles, despre necesitatea conversiei datoriilor, pentru ca Oltchim să fie viabil. Dacă nu faci conversia datoriilor și nu cumperi Arpechim, Otchimul nu este viabil pentru orice investitor. Și atunci eu am rămas surprins să văd că actualul Guvern a renunțat la ceea ce noi ne-am propus cu prioritate: conversia datoriilor AVAS la Oltchim și cumpărarea Arpechim de la Petrom, pentru ca acel combinat să aibă viitor și potențial pe piață. De ce s-a renunțat trebuie să vă răspundă Guvernul. De la UE am avut amânări, cereri, până când s-a dat această aprobare, fiind considerat ajutor de stat”, a afirmat Boc.

Potrivit acestuia, demersul făcut la Bruxelles de către Guvernul pe care l-a condus, vizând reconversia datoriilor la Oltchim, a început în anul 2010.

Dan Diaconescu a câștigat licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească prețul pe acțiuni, caz în care acești bani ar putea fi acordați Oltchim pentru funcționarea combinatului., ca împrumut de salvgardare pentru maximum șase luni, până la transferul acțiunilor.

Premierul a precizat totodată că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim și să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni prețul pe acțiuni, iar în maximum șase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Miercuri, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei să pregătească pentru luni ambele variante de acțiune ale Guvernului, inclusiv planul care prevede inițierea procedurii de administrare specială.

„Vă rog să asigurați până luni ceea ce avem noi de făcut, iar luni, în funcție de rezultatul final – se semnează sau nu se semnează contractul – trebuie să prezentați strategia noastră pentru administrare specială, plata salariilor, repornirea activității și tot ce înseamnă pentru un nou proces de privatizare, însă făcut și gândit mult mai bine decât a fost gândit cel pe care l-am preluat din mers. Să vă pregătiți pentru ambele variante”, i-a spus Ponta ministrului Economiei, Daniel Chițoiu, la începutul ședinței de miercuri a Guvernului.

El a cerut ministrului să continue discuțiile, inclusiv miercuri, cu directorii combinatului și reprezentanții sindicatului de la Oltchim și să explice de fiecare dată motivul pentru care nu au fost posibile conversia în acțiuni a datoriilor și amânarea licitației.

Guvernul a decis în luna august schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acțiuni deținut de stat, respectiv 54,8% din capitalul social, și a creanțelor AVAS și Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Anterior, privatizarea era prevăzută după majorarea capitalului social al Oltchim cu până la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acțiuni a creanței AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, și prin emiterea de acțiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acționarilor minoritari.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel Dragomir, ucigașul Andreei. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...