A murit Liviu Necșulescu, fondatorul companiei Jidvei. Lasă în urmă una dintre cele mai importante afaceri în domeniu

A murit Liviu Necșulescu, fondatorul companiei Jidvei. Lasă în urmă una dintre cele mai importante afaceri în domeniu
Publicat: 10/03/2021, 12:24

Liviu Octavian Necșulescu, fondatorul actualei companii Jidvei, producător de top în materie de vinuri românești, a murit la vârsta de 91 de ani. În urma sa rămâne una dintre cele mai importante afaceri din domeniu, cu cea mai mare plantație viticolă din țară și vinuri multi-premiate la concursurile internaționale.

„Domnul Liviu Necșulescu, neostenitul „domn Liviu” cum îl știm toți cei care am avut bucuria de a-l cunoaște sau de a-l întâlni, a plecat dintre noi spre zări mai senine, într-o zi cu soare blând de primăvară. A știut să aducă oamenii împreună, să îi țină aproape, să le dea motive să privească mereu cu încredere și speranță spre ziua de mâine”, au transmis miercuri reprezentanții Jidvei pe pagina de Facebook a companiei.

Originar din Brăila, Necșulescu a cumpărat în 1999 IAS Jidvei și a pus bazele actualei companii. În prezent, Grupul Jidvei dispune de 2.500 hectare de viță de vie, cea mai mare plantație viticolă din România și cea mai mare podgorie din Europa, cu proprietar unic. Cele patru crame de la Jidvei, Tăuni, Blaj și Bălcaciu au o capacitate de stocare de peste 328.000 de hectolitri.

În 2005, grupul a înființat o pepinieră de 17 hectare, prima școală privată de viță-de-vie din România.

Conform unei analize KeysFin, compania ocupa în 2020 a doua poziție națională în topul producătorilor de vin, cu o cotă de piață de 10,9%. Lider erau Cramele Recaș (11,3%), iar după Jidvei urmau Cotnari (8,2 %), Crama Ceptura (5,8%) și Zarea (5,7%). Primii 10 producători de vin din România au avut o cifră de afaceri cumulată de 980 milioane de lei anul trecut, ceea ce reprezintă 56,4% din piață.

În ultimii ani, vinurile Jidvei au câștigat numeroase medalii la competițiile internaționale, printre cele mai importante fiind medaliile de aur de la Sauvignon (2015), Bruxelles (2016), Frankfurt (2017), Monaco (2017) sau Berlin (2018).