Dezastrul din HoReCa: Activitatea din turism și restaurante a scăzut până la 60%. Și alte servicii au fost afectate

Dezastrul din HoReCa: Activitatea din turism și restaurante a scăzut până la 60%. Și alte servicii au fost afectate
Publicat: 16/03/2021, 11:23

Pandemia și-a pus puternic amprenta pe piața serviciilor: toate au înregistrat o diminuare a activității, în ultimul an, indiferent că a fost vorba de cosmetică, curățarea hainelor sau jocuri de noroc. De departe, cea mai lovită categorie a fost turismul.

Conform unui comunicat de presă transmis marți dimineață de Institutul Național de Statistică, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a înregistrat în ianuarie 2021 o cifră de afaceri cu 35,7% mai mică față de luna similară a anului trecut.

Cea mai mare scădere a fost consemnată la agenţiile turistice şi tur-operatori (-59,9%), jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-40,5%), hoteluri şi restaurante (-30,2%), spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-17,9%) și la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-6,6%).

Vestea bună în tot acest recul economic este creșterea volumului de activitate din ianuarie 2021 față de luna precedentă, respectiv decembrie 2020. În acest context, la serviciile de piaţă prestate populaţiei volumul cifrei de afaceri a înregistrat o creştere cu 22,7%. Principalele domenii în dinamizarea pieței au fost jocurile de noroc şi alte activităţi recreative (+82,0%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+16,0%) și agenţiile turistice şi tur –operatorilor (+8,0%).

Nu a fost o lună bună pentru toată lumea: scăderi au înregistrat serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-30,9%) și activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-13,6%).

Săptămâna trecută, primul ministru Florin Cîțu anunța că au fost aprobate ordonanţele de urgenţă privind prelungirea pentru 2021 a programului IMM Invest și IMM Factor, de sprijinire a întreprinzătorilor mici și mijlocii.

„Două ordonanţe de urgenţă aşteptate foarte mult de mediul de afaceri. Anul trecut, acestea au susţinut economia şi rezultatele bune pe care le-am avut în economie anul trecut, cu cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul patru, cu menţinerea locurilor de muncă. Acestea au fost şi rezultatele unor programe pe care acum le prelungim”, a anunțat Florin Cîţu.