Dilema investitorului în piața de artă: diamante, tablouri sau cărți de colecție

Dilema investitorului în piața de artă: diamante, tablouri sau cărți de colecție
Publicat: 14/12/2020, 16:54

De la lucrări semnate de mari maeștri ai artei plastice românești, precum Grigorescu, Tonitza ori Luchian, la obiecte de cult, bijuterii, ediții princeps ori manuscrise rare, oferta pieței românești a licitațiilor de artă va avea o săptămână extrem de bogată. Anul trecut, la o singură acțiune de acest tip s-au strâns două milioane de euro și există suficiente motive să considerăm că istoria se poate repeta.

În plan național, colecționarii au la dispoziție șase evenimente, de luni, 14 decembrie, până duminică, 20 decembrie, organizate de Historic, Vikart și A10 by Artmark. Pe plan internațional, sunt la vânzare lucrări de Corneliu Baba în Spania sau medalii românești importante, în Marea Britanie.

Săptămâna trecută a fost una destul de bună, cu vânzări totale de peste jumătate de milion de euro. Historic a strâns 23.000 euro din bibliofilie, A10 by Artmark a obținut 150.000 euro la licitația de accesorii vestimentare și vinuri și 135.000 euro la cea de artă sacră, Galeria Quadro a vândut lucrări de artă de 125.000 euro iar Alis a avut un total de aproximativ 70.000 euro.

Oferte –record și aniversări

Luni, de la ora 19, Historic propune în capitală două evenimente ce asigură un maraton cu nu mai puțin de  452 de loturi, record pentru casa de licitații bucureșteană.

Bibliofilii au ocazia să achiziționeze ediția din 1734 a Istoriei Imperiului Otoman, scrisă de Dimitrie Cantemir, la un preț estimat de 6.000 euro, sau ediția princeps a Letopisețelor Țării Moldovei, cu autograful lui Mihail Kogălniceanu (800 erro). La prețuri extrem de atractive sunt oferite 24 de file de manuscris ale lui Petru Maior la „Istoria pentru începutul românilor în Dacia” (150 euro) sau o hartă a Transilvaniei, publicată în 1578  (50 euro).

Vikart, cea mai nouă dintre casele de licitații din România, marchează un an de activitate prin două evenimente, ambele în București. Luni, tot de la ora 19, propune o licitație de aur, argint și pietre prețioase ce are drept cap de afiș două icoane cu riza din argint, lucrate manual, în greutate de peste 5,5 kg fiecare, la un preț de 11.000 €. Sunt prezente și obiecte sau bijuterii cu prețuri de pornire modice, precum un lanț cu pandantiv din aur galben de 9 K, ornamentat cu smarald și diamant natural (50 €).

Marți, Vikart propune un eveniment dedicat artei plastice; principalele puncte de atracție sunt două lucrări de Grigorescu și Luchian, estimate la 20.000 € fiecare. Printre cele mai mici cotații le au schițele lui Samuel Mützner (200 €) sau un portret în teracotă al reginei Maria, semnat de Milița Petrașcu (300 euro).

Diamante sau mari maeștri

Miercuri intră în scenă Artmark cu „Licitația de Iarnă, inclusiv o secțiune caritabilă pentru sprijinirea Casei Memoriale Doina Cornea”.

„Este o adevărată oglindă a relevanței marilor artiști români nu doar pe piața românească, ci și internațională”, susține Vlad Babenco, maitre-priseur (comisar de licitații) A10 by Artmark.

Tablourile pictate de Doina Cornea pornesc de la 500 € și aveau deja oferte înregistrate online. Marii maeștri conduc în topul estimărilor, cum este cazul tabloului „Trandafiri sălbatici” pictat de Nicolae Grigorescu (foto, la un preț estimat de 40.000  – 75.000 euro) ori „Hora la Vlaici” a lui Camil Ressu (15.000 euro). Sunt prezenți și artiști cunoscuți mai degrabă în străinătate decât în țara noastră, precum pictorii francezi de origine română Horia Damian sau Jules Perahim.

Evenimentul organizat joi de A10 by Artmark este dedicat bijuteriilor și artei decorative. Vedeta este un inel din aur alb, decorat cu două diamante triunghiulare și un impozant diamant central (50.000 €). Există însă și propuneri pentru bugete mici, precum o pereche de cercei din argint aurit, cu rubine, la 100 €.

Micile comori românești de peste hotare

Pe plan internațional, Subasta Segre din Madrid oferă marți două lucrări semnate de Corneliu Baba, la prețuri de pornire de 4.800 și 5.500 euro.

Dominic Winter din South Cerney (Marea Britanie) propune pentru joi două loturi cu medalii printre care se află și Crucea Reginei Maria sau Ordinul Coroanei, clasa I. Ambele aveau deja luni oferte on-line, de 360 lire sterline.

Bradford’s din Sun City (SUA) vinde sâmbătă o schiță a artistului și regizorului de origine română Jean Negulesco pentru care era deja înregistrată o ofertă de 20 dolari SUA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Pâinea cu maia, izvor de sănătate. Ce sortiment trebuie evitat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului